用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四比學校踢出校點算?
go

中四比學校踢出校點算? [複製鏈接]

我好擔心個女, 如果中四成績太差比學校踢走, 仲有咩學校可以捱埋中五或其他出路, 麻煩各位.
   0    0    0    0

讀日間私校,但以有補習社背景0既私校為佳,因為校風比一般私校有保証。其實,讀夜校都可以,不過上堂時間較少,學習壓力少0左,但學習效果未必好

其他出路方面,雖然職訓局會收未完成中五0既學生,但若果睇番長遠進修計,完成中五去讀其他課程會有較多有保證0既選擇。

或者你先同囡囡傾傾佢0既意願先決定

回覆 #2 修羅雪姬 的文章

修羅雪姬,
好多謝你的回應, 我囡囡先天專注力不足, 讀書對她來說有困難, 加上佢有亞氏保加症, 睇野好主觀, 人際關係也有障礙, 如果佢係一般細路, 我相信我會主張佢出社會碰釘, 再搵自己應行的路, 但係佢就比較複雜, 社會亦比學校複雜, 我只希望有個地方比佢完成中五, 希望時間令佢思想成熟一些, 再作打算, 佢讀書唔叻, 但鋼琴就準備考八級, 但樂理唔pass (專家話一般亞氏保加的障礙) 你提到既補習班日間課程, 收生資格如何? 佢真係好差, 我驚人地未必收, 或者方便pm我嗎? 真是多謝你的意見.

你住邊區?

原文章由 wi-wi 於 08-6-2 21:42 發表
我好擔心個女, 如果中四成績太差比學校踢走, 仲有咩學校可以捱埋中五或其他出路, 麻煩各位.

回覆 #4 emmyfok 的文章

emmyfok,
我在美孚, 謝謝~

首先可以同囡囡現任的班主任傾下, 有沒有可能留在原校. 如果阿女不算頑皮, 只是成績不好, 還是有機會的. 一般學校趕學生出校, 多數是操行問題, 因為不想影響其他會考班的同學而已.
如果原校真係唔收, 其實近近地美孚都有間地利亞, 你都可以查詢一下的.

try兆基創意書院.

原文章由 wi-wi 於 08-6-2 21:42 發表

中四踢人出校,真係好無情喎!
同學校傾下,最多留級得吾得?

長遠計,你個女如果對音樂有興趣,捱埋個中五之後,返大陸或者去台灣搵間藝專讀下,或者可以創出新天地哩!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

多謝咁多位...
emmyfok, 地利亞一年前我都問過, 佢而家upgrade中, 學位好緊...
motherlau, 創意我都會考慮, 只怕人家嫌亞囡成績太差唔收.
virgokaren, 留級唔喇, 阿囡今年18了, 況且佢真係唔仲意讀書..
反而你提及既藝專我稔佢會勁仲意, 因為佢好仲意彈琴, 佢係教會做詩琴的, 但藝專會唔會收生睇成績都好緊架?從哪裡可獲得呢方面既資料呢, 唔該先^^

我知創意唔太考慮成績,興趣最重要.

原文章由 wi-wi 於 08-6-3 23:47 發表
多謝咁多位...
emmyfok, 地利亞一年前我都問過, 佢而家upgrade中, 學位好緊...
motherlau, 創意我都會考慮, 只怕人家嫌亞囡成績太差唔收.
virgokaren, 留級唔喇, 阿囡今年18了, 況且佢真係唔仲意讀書..
反而你提及既 ...

原文章由 wi-wi 於 08-6-3 23:47 發表
多謝咁多位...
反而你提及既藝專我稔佢會勁仲意, 因為佢好仲意彈琴, 佢係教會做詩琴的, 但藝專會唔會收生睇成績都好緊架?從哪裡可獲得呢方面既資料呢, 唔該先^^

於台北的私立華岡藝術學校 可能會適合你囡囡。

她可以選讀西樂科
http://www.hka.edu.tw/west.htm#02

以我所知華岡藝校以藝術專科為主,即不是以中英數學科為收生條件,但他是高中,如你囡囡有意,這個暑假前該著手申請了。

讀得好還可以繼續升讀藝大(台藝大在關渡.靠淡水)
,以前有好多學生銜接入讀文化大學。

大陸也有這類學校,但我不清楚,或者你可以搜索一下。

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-6-5 23:30 編輯 ]
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

趕快報名~~~~
(click下列)
第二次獨立招生
報名方式
(一)通訊報名(掛號郵寄):97年5月1日(四)~6月16日(一)(以郵戳為憑)。(註:97年=2008年)

download
簡章下載
報名表下載

※新生入學管道:獨立招生
1.報考資格:國中畢業或同等學力 (應屆及非應屆均可)
2.外國籍考生須具經教育主管機關認可之同等學力。
3.皆無年齡限制
4.全國皆可報名
5.要考術科考試 (請向本校報名,可至本校現場報名或郵寄通訊報名,不接受網路報名)
6.簡章及報名表請至本校網站下載列印
7.成績採計方式為採計國中國文、英文前五學期百分制成績(20%)+術科考試(80%)=總成績,未設任何門檻,擇優錄取

※本校各項費用明細
一、各科學雜費:每學期共約三萬多元左右
二、服裝費約8000元,多退少補
三、修道院住宿費一學期約23000元左右,限女生住宿 (男生部分則必須到一般民宿尋找,由於本校鄰近中國文化大學所以尋找住宿的地方蠻容易的不用擔心,另學務處有部分房東資料可供索取)
四、學生專車一學期約3800元,早上7點於台北車站集合發車。

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-6-5 04:08 編輯 ]

virgokaren,
唔該晒你的資料, 今日在網上都嘗試找呢間學校資料, 謝謝~都係哥句, 成績太差唔知人收唔收..

你好利害, 台瀛d料都知道

原文章由 virgokaren 於 08-6-5 02:48 發表

位於台北的私立華岡藝術學校 可能會適合你囡囡。

她可以選讀西樂科
http://www.hka.edu.tw/west.htm#02

以我所知華岡藝校以藝術專科為主,即不是以中英數學科為收生條件,但他是高中,如你囡囡有意,這個暑假前該著手申 ...

回覆 #12 virgokaren 的文章

virgokaren,

我有些唔明白, 到底我囡囡入學資格是否完成中五, 因為選科係咪已經是專上課程呢? 似乎佢唔係招高中喎, 可否指教指教, thx..

原文章由 wi-wi 於 08-6-5 22:23 發表
virgokaren,
我有些唔明白, 到底我囡囡入學資格是否完成中五, 因為選科係咪已經是專上課程呢? 似乎佢唔係招高中喎, 可否指教指教, thx..

台灣的國中是中一至中三,即完成中三便可以考了。而且非應屆畢業生都得,學校講明重視學生術科表現,即係成績只要不太離譜,術科出色便合資格。

華岡藝術學校獨立招生訊息
特別注意事項:
2.本校重視學生術科表現,故學科成績僅參酌國中國文、英文前五學期百分制成績,不採計基測成績。

術科考試內容:1.主修60%
副修20%
視唱10%
聽寫10%

2.主、副修項目分鋼琴、聲樂、弦樂(包括古典吉他,不含豎琴)、管樂(含直笛)、敲擊樂、電子琴、理論作曲7組,除理論作曲組外其餘皆由學生各準備自選曲1首。理論作曲考和聲學與即興作曲,當日並附已完成之重要作品至少1首。敲擊組任選木琴選曲1段或小鼓自選曲1首,且當日需自備3份樂譜,供評審老師參考。(報考管樂、弦樂、鋼琴組者,現場加抽考3升3降以內之大小關係調1組上下行音階、琶音,不反覆)。

3.
各項考試樂器除鋼琴、木琴、小鼓、電子琴之外,其餘皆由考生自備。

原文章由 wi-wi 於 08-6-5 21:22 發表
virgokaren,
唔該晒你的資料, 今日在網上都嘗試找呢間學校資料, 謝謝~都係哥句, 成績太差唔知人收唔收..

自古成功在嘗試呀!
如果你囡囡有這項專長,就吾好晒左佢啦!
華岡雖然和美國julia或國內好多音專無得比,但起碼他是一間歷史悠久,正正經經的學校,仲有得寄宿,學費又吾算貴,你囡囡都十八歲了,近近地去台灣留學都吾錯!
讀完呢間學校都起碼係高中畢業,還可以繼續深造。

香港都有兩間音樂學校,有文憑課程,你都可以考慮下:
香港國際音樂學校: http://www.hkiim.edu.hk/
香港音樂專科學校: http://www.hkmi.net/

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-6-5 23:37 編輯 ]

回覆 #17 virgokaren 的文章

唔該晒你呀! 唔講我真係唔知國中畢業即係中三, 尋晚同阿囡提過, 佢當然想喇, 但要21/6過去考試 (如果我冇睇錯), 佢學校23/6期考, 雖然明知佢冇心機考, 但要係21/6親身過台灣, 我心情好亂呀! 想請教21/6之後仲會唔會招生架? 唔該very much...
你比既香港資料我之前都有留意, 麻煩在佢係夜間課程..

原文章由 wi-wi 於 08-6-6 12:25 發表
唔該晒你呀! 唔講我真係唔知國中畢業即係中三, 尋晚同阿囡提過, 佢當然想喇, 但要21/6過去考試 (如果我冇睇錯), 佢學校23/6期考, 雖然明知佢冇心機考, 但要係21/6親身過台灣, 我心情好亂呀! 想請教21/6之後仲會唔會 ...

wi-wi,

你 / 囡囡識講國語嗎?
不如打個電話去華岡查詢下,
西樂科 (02)28612354轉分機19、38

試下同佢地講你囡囡好想讀,因香港無這類高中。
先寄申請表、成績表和鋼琴八級(最好還有其他證書/獎狀),
如學校OK,考完試再去台北應考入學試。

試下用誠意打動學校囉!
台灣人都好有人情味,最緊要係去試下,試左吾得都係努力過!

香港果兩間好似兼讀課程咁囉!
係香港,好似只有演藝學院是全日制,但收生成績要求高好多,因是學位課程。

深圳音樂學校(李雲迪果間),你或者又可以去問下。

回覆 #19 virgokaren 的文章

virgokaren,
THX.  我今日都send 左email過去學校查詢該日之後會否再招生, 不過就冇提囡囡鋼琴程度, (佢出年先考八級), 希望佢比到答覆我喇! 想問下我睇唔到課程有咩科目同讀幾耐? 仲有一個學期係咪一年or半年?唔知知唔知呢?thx again^^
頭先上深圳音樂學院web site, 原來收16以下讀中學, 冇得諗.
‹ 上一主題|下一主題