用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 收到SPN 聖保祿幼兒園面試消息的媽咪請到這裡報喜 ...
樓主: queenie_law3
go

收到SPN 聖保祿幼兒園面試消息的媽咪請到這裡報喜 [複製鏈接]

貢獻勳章

原文章由 bobochin 於 08-6-7 12:06 發表
Joe
我指的一袋野係每個friday, 學生都要囉返d 被同床墊屋企清洗, 學生書包放唔落架.

書本呢,係學校自製架, 無需要買囉.

我收到你pm, 對不起睇完無時間覆你, 之後無左件事, kekeke. 好多謝你的資料呀.  我岩岩搵到 ...

都唔可以咁講,如果買個大 D o既袋,其實都可以一袋過 !!

原則上,夏天個袋會細 D,冬天個袋會大 D (張被o既厚薄問題)!!

重有,行幾步路上車已經算係咁喇,難為我o地重要行幾條街返屋企(雖然好近) !!

[ 本文章最後由 KaHeiBaBa 於 08-6-8 03:33 編輯 ]
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原文章由 joe123831 於 08-6-6 12:11 發表
bobochin,
要帶一袋野.是指什麼呀?
還有他們的書包好似很細,放了毛巾盒/小外套,好似沒有位了!
其實你知不知他們有沒有課本,要不要買書?
我之前pm了你,你有沒有收到呀!
Angela's Father!

...

唔好睇少個書包,因為除o左你所講要帶o既o野之外,重有 手冊、後備校服裙、蟲蟲書 .... 甚至 雨褸 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

Just to make things even worse, you need to take the bag home on weekdays if your bb has an accident at school
and wets her/his bed. That's why its best to buy two bedsheets from school for N1. But none of you have the same headache as me gwa....I have 3 bbs, 3 schoolbags and 3 blanket bags to worry about......

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-6-8 03:23 發表

唔好睇少個書包,因為除o左你所講要帶o既o野之外,重有 手冊、後備校服裙、蟲蟲書 .... 甚至 雨褸 !!

貢獻勳章

原文章由 MARSHMELLOW 於 08-6-8 08:29 發表
Just to make things even worse, you need to take the bag home on weekdays if your bb has an accident at school
and wets her/his bed. That's why its best to buy two bedsheets from school for N1. But no ...

鬼叫妳咁聽 曾特首 o既呼籲咩 ??

只要 D 仔女聽話,幾辛苦都係值得 !!

Kaheibaba: add oil add oil - you have a lot of catching up to do wor

I feel quite sorry for the teacher who has to teach Joshua. He is talking non-stop now (although we cant understand half of what he says).

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-6-8 12:56 發表

鬼叫妳咁聽 曾特首 o既呼籲咩 ??

只要 D 仔女聽話,幾辛苦都係值得 !!

bobochin,
你找到校車就好啦!不用擔心返學問題!
我都不知幫了你什麼,你不用客氣!
近來,亞女去大/小便已有很大的進步,一想去就會叫人幫,遲d希望train到她自己去!
不過,她吃飯仍有很多改善的空間,她懂自己吃,但不去做,仍然要大人幫,到時老師一定不會幫..我希望她可以自己吃啦!
你的寶貝,吃飯情況如何?

原文章由 bobochin 於 08-6-7 12:06 發表
Joe
我指的一袋野係每個friday, 學生都要囉返d 被同床墊屋企清洗, 學生書包放唔落架.

書本呢,係學校自製架, 無需要買囉.

我收到你pm, 對不起睇完無時間覆你, 之後無左件事, kekeke. 好多謝你的資料呀.  我岩岩搵到 ...

Dont worry Joe

Most of the kids (or maybe even all of them) when they start in August need help and the teachers are very patient and kind and will make sure that they are looked after. You will soon find out what I am talking about.....   

原文章由 joe123831 於 08-6-9 00:05 發表
bobochin,
你找到校車就好啦!不用擔心返學問題!
我都不知幫了你什麼,你不用客氣!
近來,亞女去大/小便已有很大的進步,一想去就會叫人幫,遲d希望train到她自己去!
不過,她吃飯仍有很多改善的空間,她懂自己吃,但不去做, ...

Joe
我囡囡現在最大困難係未真係用得哂potty 開大囉 , vv 就反而無大問題, 出街我地都無再用片, 中午 nap 都無用啦. 係夜晚訓覺時間長才用片片囉.
講起食飯, 大家咁話啦, 又係要餵同dum 先肯食, 不過聽完mashmellow 講, 我唔太擔心囉, 我想囡囡返全日, 就係想佢學得獨立d, 佢肚餓自然食, d 小朋友好得意架啦, 小朋友一齊食一齊訓我好相信有互動作用架.

回覆 #20 bobochin 的文章

各位mami, Hi I'm a new comer

Name - sex / District / Class / Catholic
1) rowenayip (Kyle) - Boy / Ho Man Tin / N1B / Yes
2) bangbang (Christy) - Girl / Yau Tong / N1A / No
3) joe123831 (Angela) -Girl / Quarry Bay/ N1B/ Yes
4) wychristine (Jolene) - Girl /TaiKoo / N1B / No
5) bbpekkle (Connie) - Girl /Kornhill / N1B / No
6)bobchin(Nicole) - Girl/Laichikok /N1B/No
7) noelbaby (Quinn) - Girl/ Quarry Bay/ N1A/ No
http://www.youngnutrition.net/member/tickers/40427/ticker2.png[/img][/url] http://www.youngnutrition.net/member/tickers/40427/ticker2.png" border="0" >

各位 & 四隻貓,
我同四隻貓一樣,b女得8個月大,我都好想知多d spn既資料,見你地咁緊張,我都同你地緊張埋一份!
請問幾時知道報名日期? 有咩要準備? 佢地考bb咩野架? 居住地區有無關係?
因bb係豬年出生,怕多人爭唔到好學校!希望各位可以分享下經驗。

thanks!

Hi, 各位,
我的女女都係你們仔女的同學仔,我個女叫hailey / girl /prince edward / catholic /N1B.
想問一問有無媽咪有白牌車介紹?我現在煩惱如何帶我的小朋友返學,我們初初訂由她爸爸帶她返學,然後爸爸再搭地鐵返尖沙咀,但一來一回車費不少,時間亦十分迫,故想找一家白牌車公司作後備,如果好似下大雨,或者由菲傭同她一起搭車會更好,請各位俾意見我.
‹ 上一主題|下一主題