用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囝囝話座校車比小朋友打-----應該做d乜呀!! ...
go

囝囝話座校車比小朋友打-----應該做d乜呀!! [複製鏈接]

:cry: :cry: 各位媽咪

:;pppp: 囝囝話座校車比小朋友打-----應該做d乜呀!!佢打的意思是拍頭, 大力打博頭, 踢腳等.....之前試過一次已跟校車負責人講過, 現在又發生, 請問你們會有什麼行為??????

:cry: :cry: :cry: :cry:
   0    0    0    0

小朋友係學校比人欺負係常發生既事情, 一定要教識佢地自行處理, 唔係就會成日比人虾.  我囡囡小一既時候都有比高年班既姐姐打, 佢首先會同d姐姐講:"你唔好再虾我, 我會話比校車褓母知." 警告無效佢就會向校車褓母投訴, 投訴多幾次都無效, 我地就叫個囡話比學校主任聽, 之後就好好多啦.

呢d事大人最好唔好咁快插手, 等佢地自行解決吓, 真係事態嚴重先出手都未遲.

[ 本文章最後由 G-Ma 於 08-3-12 09:49 編輯 ]

但係已經唔係第一次, 囝囝話講了給校車褓母知, 但無理佢, 我個囝好怕同學校d老師講嘢...

原文章由 G-Ma 於 08-3-12 09:47 發表
小朋友係學校比人欺負係常發生既事情, 一定要教識佢地自行處理, 唔係就會成日比人虾.  我囡囡小一既時候都有比高年班既姐姐打, 佢首先會同d姐姐講:"你唔好再虾我, 我會話比校車褓母知." 警告無效佢就會向校車褓母投 ...

mj,

This must work.

Write a letter to his class teacher and copy his principal, state that this is not the first time but require immediate attention.  I am sure this will handle up to your satisfaction.

Chelsea

Chelsea

THS! 我想你講的都WORK, 我暫時是填了手冊簡述事件及通知班主任聯絡我.

但我想問~~有人提議我直接上校車話那幾個打佢的小朋友, 要佢哋以後都不可以再打囝囝, 不然要和佢哋家長講>> 是否應該做呢???

原文章由 chelsea 於 08-3-12 11:34 發表
mj,

This must work.

Write a letter to his class teacher and copy his principal, state that this is not the first time but require immediate attention.  I am sure this will handle up to your satisfac ...

我認為首先要同校車負責人傾下, 問清楚整個過程, 而且了解下打人個幾個小朋友是高年班定同級的.  而且要態度強硬同埋以心平氣和的口氣同校車負責人表示你唔能接受你的小朋友係校車比人打, 都沒有人理.  仲要講明唔想有下一次, 同埋你都會向學校反映事件.

同時你問下你囝囝知唔知道打人的小朋友嗰名, 之後你先同班主任講呢件事, 一般班主任收到家長投訴都會跟進的, 由老師同d小朋友講的效果會好好多.  如果之後情況都無改善, 你可以要求老師向小朋友家長反映, 有需要可以通知校長.  最唔好係你自己去校車教訓人地d小朋友, 不單止解決唔到件事, 仲會攪到相方家長吵大鑊.

另外, 你要同你囝囝講比人蝦一定要話比爸爸同媽咪知道, 亦唔使驚蝦佢嗰d人, 不過記住唔好同人打交, 盡量保護自己就ok喇.  你身為媽咪一定要挺身而出解決呢件事, 如果唔係你囝囝會對你失去信心, 因為你保護唔到佢, 而且亦可能會令到佢變得怕事和"內"弱.   唔使擔心, 我都成日做我d仔女的後盾, 只要對事唔對人就無問題.

通常d 家長永遠唔相信自己個乖仔打人架!
我朋友試過向打人的小朋友家長反映 (唔係投訴)﹐位家長已經斷佢後路﹐一句:「我個仔從來唔打人架!」 咁就行左去嘞!

向當事人家長反映前﹐最好搵定人証。如果唔係﹐就傷左感情兼嘥氣 —— 雖然大家不相往來﹐同校同車都好幾年架﹐處理得唔好﹐真係會面左左。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

其實先跟保母車姐姐or 姨姨講有小朋友打我仔仔,叫佢留意下這情形.如果可以叫保母車姐姐幫你仔仔換位 or 將打人的小朋友換位.雖然這好像斬腳趾被沙蟲,但都不失為一個辦法.

我都認為先要同校車負責人了解清楚整個過程好D, 因為不知件事否真的是對方單方面發生, 如真的是對方不對你才向校車負責人講同一時間可以同班主任投訴, 要求對方處理及留意事態的發展。
另外, 要教小朋友如再發生任何事或同類事件即是不是同一個同學也一定要話比家長知道, 但千萬叮囑唔好打架及盡量保護自己就。

各位

多謝晒, 你們的意見. 我很認同我要做囝囝的保護者, 因我於事發早2週已向校車負責人反應過, 所以我今次已通知學校社工及班主任, 班主任會先找那幾個小朋友 (高年班的) 了解事件, 將再跟進.

我用了很多心思, 終於於仔仔口中, 知道事件發展經過

我個囝座近窗口位, 則沒人座, 間了的座位是一位同班同學, 他先打我囝囝一下, 我囝囝大叫"不要攪我", 然後後面的大哥哥(高年班)就一齊出手拍打他, 然後囝囝叫極班人都係咁拍打佢, 佢就佢大聲叫ee, ee 應付緊其他人沒理他, 佢伏咗响個窗道哭, 有位哥哥竟然拿住一些魚仔"鼓油", 大叫有無人要掟佢, 就很多小朋友舉手取然後掟佢............ 咁大件事個ee都無理佢, 有乜理由會唔發脾氣呀........., 然後我問佢第二天放學有無再"虾"佢, 佢話今日無因為佢哋虾緊第二個小朋友...呢班友分明大虾細....還有其中一個之前有試過想打去"下體" 就算係玩都真係好唔啱啦..

間學校有咁多呢d學生, 學校今次要take action教導下呢班小惡人.  校車公司也有責任.  

原文章由 mj 於 08-3-31 14:03 發表
各位

多謝晒, 你們的意見. 我很認同我要做囝囝的保護者, 因我於事發早2週已向校車負責人反應過, 所以我今次已通知學校社工及班主任, 班主任會先找那幾個小朋友 (高年班的) 了解事件, 將再跟進.

我用了很多心思, 終 ...
~easybring~

原文章由 easybring 於 08-3-31 17:36 發表
間學校有咁多呢d學生, 學校今次要take action教導下呢班小惡人.  校車公司也有責任.  

欺凌行為每個地方都有, 唔剩止係學校或校車, 係社區, 你既周圍都有機會發生.

我認為最緊要教識小朋友點應付. 當然, 佢地仲細的話, 我地要教佢地兼聯絡相關人事(例如老師)配合....

同學校/校車公司/社工講都可以幫到小朋友, 最緊要係教小朋友點應付. 係好難, 因為佢係我地既仔女, 我地會心痛, 會怕佢應付唔到比人蝦. 但你寧願佢而家比人蝦完學識左, 以後唔比人蝦, 定係大個左都仲比人蝦? 我會寧願而家心痛 (痛極有個譜)!!
‹ 上一主題|下一主題