用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小兒要留班
go

[讀障] 小兒要留班 [複製鏈接]

小兒在私校讀小三, 小二下學期評懷疑有讀寫障礙, 到了三年級上學期, 考試成績不理想, 老師說他有ハ, 九成機會要留班. 因為學校規定如有一科不合格就要留.   我亦試過轉校, 但他都入不到, 真煩惱.  請問間小學較入?

thanks
   0    0    0    0

其實留班都好既..可以重新學過所有唔明既知識..我而家補緊一個3年級既學生..佢既成績都唔係好理想..佢係3科主科都唔合格..如果比佢上四年級佢一定會好辛苦..係暑假期間,最好就係重新溫習番所有一二三年級既知識

我个仔都留過第二年好左各方面都自信d
甜字人人喜,苦字人人悲,莫為苦而悲,無苦不知甜.

給評為有讀寫障礙, 還是懷疑有讀寫障礙呢?

如果已知小朋友是有讀寫障礙, 學校給與甚麼調適, 如座位掉前, 以便老師必要時作提點, 老師有否請同學協助他呢? 你有否跟學校班主任/輔導主任/社工討論過調適問題呢?

你小朋友現在中/英 /數主科不合格, 真令人為他著急, 三年級的學科知識明顯比二年級的深,加上要考TSA試, 他的學習壓力一定增加了不少! 想他處理好自己的學科問題, 要先看看他的學習難點, 猜他不是每個課題都不懂的. 是否部份的概念不清晰呢? 抑或不明功課測考問題的要求?

努力幫他先找出學科上不懂的地方, 加強練習, 讓他的學習信心先提升,而後一步一步增強學習能力, 一切都要慢慢來, 多鼓勵多讚賞不可少啊!

願主祝福你和你的家人!
‹ 上一主題|下一主題