用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問滬江小學好唔好?
go

請問滬江小學好唔好? [複製鏈接]

請問滬江小學好唔好?
   0    0    1    0

回覆 #1 babycancan 的文章

好!我的女兒也讀滬江小學四年級,有很多課外活動參加,功課不太多,老師不太惡,派中學又好,在東區中,也是好學校。

棨瑩,

請問滬江的普通話好吾好?聽講中文科每星期會有一至二堂用普通話教。

英文程道如何?有冇oral,係咪照書教呢?

原文章由 棨瑩 於 07-12-24 22:29 發表
好!我的女兒也讀滬江小學四年級,有很多課外活動參加,功課不太多,老師不太惡,派中學又好,在東區中,也是好學校。

滬江小學的校長有教育抱負,對校內事務親力親為,對每一位學生都關愛。老師們都愛惜和關心每一位學生,當然這是該校的領導人(即校長)亦是這樣的人,會有同樣的老師。
滬江不比同區的其他小學,只是該校比較低調,不像同區某些小學為校譽去催谷學生。程度因人而異,有家長說深,亦有家長說淺。但三年級開始有精英班之,但校方從不正面承認,只因不想標籤學生,但其實有子女在滬江就讀的都知道有精英班的存在
英文不只是跟書教授,若有時間,可看看它們的website.

Thanks! AS

我就覺得呢間唔好,我朋友話我知,佢地D老師常常考試時會比晒D
tips 比精英班 ,其他班就冇,你話幾唔公平呀!其實,我朋友話唔係
一次呀,次次都係咁!

聽說幾好, 老師都好盡心盡力, 我聽過佢攪既音樂會, 有聲有色, 老師功不可沒

醒目開學勳章

我的女兒也讀滬江小學一年級,短短3-4個月我已經睇到她有好大我進步,老師們都很愛惜和關心每一位學生.女兒說現在好開心.第一次考試考到好好tim (no tips from teachers).

我同意滬江"不比同區的其他小學差,只是該校比較低調.

[ 本文章最後由 bb86 於 07-12-28 12:21 編輯 ]

請問滬江要吾要每日都溫書? 英文有冇ORAL, LISTENING書.
P1是吾用普通話教中文?

醒目開學勳章

SIUBO117

"要吾要每日都溫書"-depends on us la as 4 times
examination per year if everyday review no need to rush during exam. and every week dictation for chinese and
english.

英文有冇ORAL, LISTENING書-- no books but they have the worksheet test for them and every week have the 英閱堂
the students can additional speak and listen more english.

P1是吾用普通話教中文-- it's what you very concern, so you like KCS  .
not yet use普通話教中文 just have 普通話堂 .

原文章由 SIUBO117 於 07-12-28 13:38 發表
請問滬江要吾要每日都溫書? 英文有冇ORAL, LISTENING書.
P1是吾用普通話教中文?

我的小朋友由三年級至現在都在精英班就讀,但從未聽過有老師比tips學生,若果真是有的話,我地呢d家長都唔駛咁辛苦同佢地溫習。我亦間唔中都有問過我的小朋友,老師晌考試前或平時有冇比tips佢地,佢都話冇。

若果因為“我朋友話我知, ....,我朋友話唔係
一次呀,次次都係咁!”而說“我就覺得呢間唔好”。這樣說對學校和該校的老師也不公平啊!因這始終是道聽途說。

若有得罪,請見諒。

原文章由 chunmamei 於 07-12-27 19:39 發表
我就覺得呢間唔好,我朋友話我知,佢地D老師常常考試時會比晒D
tips 比精英班 ,其他班就冇,你話幾唔公平呀!其實,我朋友話唔係
一次呀,次次都係咁!

我就很相信我朋友所說,因為他的兒子今年是六年級,正正要考呈分試,老師也對學生說,某班某科很多人有100分,當時成班同學都話知道某班老師(放料),無論在常識科,英文Dictation,甚至視藝科都有,這也是一個公開的秘密。我想,你可問吓六年級的家長,很多家長都知道了,亦查問過老師,但只回應教長,他們會跟進此事,其實就是不了了之罷了。

Thank you, bb86,

比你估仲我鍾意KCS tim。
依家我心水的學校係KCS/滬江,但對滬江又吾太認識,咪要入來問下人囉。
‹ 上一主題|下一主題