用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...
樓主: Fatrix
go

[唐氏] Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶... [複製鏈接]

PINKYINGMA,

多謝妳呀!唔好意思昨天看不到你在此的留言,所以冇打電話俾妳,原來妳都很夜至放工喎,咁妳星期六駛唔駛返工?

昨天晚上收到個朋友電話,本身佢話可以refer個菲傭俾我,但誰不知個菲傭有咗bb,暫時都唔會做工住,咁我要到agent去揾啦!唔知你地有冇菲傭可以refer俾我呢?

天氣仍然好凍,大家小心身體,多多保重!

qqTon Ton
好彩個賓賓唔係同你簽左約先話有左啫....佢都算有良心!我的都是賓賓,係agent搵的,要不要agent電話?
你而家4個月?第一胎?
原文章由 qqTonTon 於 08-2-1 08:56 發表
PINKYINGMA,

多謝妳呀!唔好意思昨天看不到你在此的留言,所以冇打電話俾妳,原來妳都很夜至放工喎,咁妳星期六駛唔駛返工?

昨天晚上收到個朋友電話,本身佢話可以refer個菲傭俾我,但誰不知個菲傭有咗bb,暫時都唔會做工住,咁 ...

pakyingma你太抬舉我啦,我邊樹有咁大個學生?
大家坐埋一條船,咪咁客氣啦!

唔緊要呀qqTonTon,
總之你想搵人傾訴就隨時打比我喇, 我standby架!
Sorry呀, 我無菲傭介紹呀, 不過我都係搵朋友既公司搵印傭比我媽媽, 不過我朋友間公司係灣仔, 所以我唔見意你過去喇o  我做緊shipping所以都無咁早收工架, 尤其是旺季添, 不過當我生完個細女, 老闆好好人, 佢地都唔想我開OT, 所以大部份都準時收工, 所以你要記住雖然上天關左道門, 但其實開左另一道窗比我地架, 呢道窗仲有海景添, 你會慢慢知道身邊有好多人幫你, 條路唔係得你一個人行, 仲有我地麻:loveliness:
原文章由 qqTonTon 於 08-2-1 08:56 發表
PINKYINGMA,

昨天晚上收到個朋友電話,本身佢話可以refer個菲傭俾我,但誰不知個菲傭有咗bb,暫時都唔會做工住,咁 ...

Catca,

而家阿B已經5個月啦,冇錯阿B係我同老公嘅第一個寶貝,上次照ultra sound 時好似話係囝囝喎!我老公原先希望第一個係女,因為佢想有人de佢喎!

計我話仔又好女又好,只要係身體健康,將來做個有用嘅人就得啦!

你覺得你個agent好唔好呀?有足夠training俾賓賓嗎?如果係麻煩你pm 個agent啲資料俾我呀。謝謝!

原文章由 catca 於 08-2-1 10:31 發表
qqTon Ton
好彩個賓賓唔係同你簽左約先話有左啫....佢都算有良心!我的都是賓賓,係agent搵的,要不要agent電話?
你而家4個月?第一胎?

yes, Pakyingma,

我都相信呢啲係上天嘅安排,可能我真係冇乜耐性,上天就安排阿B俾我訓練我嘅耐性,好啦,我要做好呢份工!

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-1 11:16 發表
唔緊要呀qqTonTon,
總之你想搵人傾訴就隨時打比我喇, 我standby架!
Sorry呀, 我無菲傭介紹呀, 不過我都係搵朋友既公司搵印傭比我媽媽, 不過我朋友間公司係灣仔, 所以我唔見意你過去喇o  我做緊shipping所以都無咁早 ...

Hi Rebecca,
係喎,你好似細個我呢! 唔緊要, 我已經當再你係我老師架喇
原文章由 catca 於 08-2-1 10:34 發表
pakyingma你太抬舉我啦,我邊樹有咁大個學生?
大家坐埋一條船,咪咁客氣啦!

pakyingma
見你呢段野寫得咁好.....哈!就收你為徒,造福人群啦!
原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-1 11:16 發表
所以你要記住雖然上天關左道門, 但其實開左另一道窗比我地架, 呢道窗仲有海景添, 你會慢慢知道身邊有好多人幫你, 條路唔係得你一個人行, 仲有我地麻:loveliness:

qqTon Ton
我的agent同我媽咪好熟,所以特別關照我。我唔清楚佢地training如何,因為我個賓賓喺香港做左5,6年,好熟架步喇!Agent喺旺角,如果你要佢既contact,我可以pm你。
原文章由 qqTonTon 於 08-2-1 11:21 發表
Catca,

而家阿B已經5個月啦,冇錯阿B係我同老公嘅第一個寶貝,上次照ultra sound 時好似話係囝囝喎!我老公原先希望第一個係女,因為佢想有人de佢喎!

計我話仔又好女又好,只要係身體健康,將來做個有用嘅人就得啦!

你覺得你個a ...

qqTonTon
你都好positive呀,我地既bb黎呢個世界係有special mission架,佢地看似無用卻其實有著更高層次的function,他們不但會改變你,也會改變你身邊的人,跟世俗人對「有用的人」的definition大不同呢!這條路不易走,但我們會一直支持你的,加油!
原文章由 qqTonTon 於 08-2-1 11:21 發表

我會做好呢份工!

冇錯,我地既阿B係好偉大!萬歲!

係咪我開心啲,阿B都會開心啲,將來出到嚟都會開心啲呢!?

原文章由 catca 於 08-2-1 14:12 發表
qqTonTon
你都好positive呀,我地既bb黎呢個世界係有special mission架,佢地看似無用卻其實有著更高層次的function,他們不但會改變你,也會改變你身邊的人,跟世俗人對「有用的人」的definition大不同呢!這條路不易走,但我們會 ...

這個當然了,胎教好重要!既然接受了就積極面對吧!不如請你到Down Syndrome - not disabled, differently abled 度認識埋我地其他幾位好姊妹,好嗎?
原文章由 qqTonTon 於 08-2-1 18:31 發表

qqTonTon,
剛才我跟唐氏協會既巢姑娘傾電話, 佢講如果你需要其他媽媽家坊, 不妨出聲, 巢姑娘會安排住係你附近既媽媽到你屋企架, 你好似住係元朗,個邊都有d媽媽可以幫忙架, 你需要就話比我知, 我比巢姑娘電話你, 或者我幫你同巢姑娘講都得, 你出聲就得喇

Catca講得好啱呀,
胎教丫麻, 我胎個女個時係公司成日笑, 而家我個女成日都笑架, 好cute架, 仲之呢我地既仔女都係好可愛, 唔好放棄就得架喇:loveliness:
原文章由 qqTonTon 於 08-2-1 18:31 發表

Catca,

我都有睇呢個topic架,不過呢個topic實在太informative lar,仲未睇完,若果有問題,我都會出聲架,而且能夠認識到多啲咁堅強嘅媽咪,當然好啦!

原文章由 catca 於 08-2-1 20:49 發表
這個當然了,胎教好重要!既然接受了就積極面對吧!不如請你到Down Syndrome - not disabled, differently abled 度認識埋我地其他幾位好姊妹,好嗎?

Pakyingma,

嘩!咁好呀!多謝妳呀!我唸到阿B出世後可能有需 要,而家暫時唔駛住,不過三月中我會搬回北角,近啲我媽咪lar!

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-1 21:41 發表
qqTonTon,
剛才我跟唐氏協會既巢姑娘傾電話, 佢講如果你需要其他媽媽家坊, 不妨出聲, 巢姑娘會安排住係你附近既媽媽到你屋企架, 你好似住係元朗,個邊都有d媽媽可以幫忙架, 你需要就話比我知, 我比巢姑娘電話你, 或者 ...

我初初知道有左個唐寶寶都有contact唐氏會以了解唐氏症,巢姑娘馬上幫我安排了一對年輕夫婦(bb當時11個月)跟我們見面,見過他們以後我們的心定好多,才放膽接受肚子入面的bb,當時我們還不是唐氏會的會員呢!接觸過唐氏家庭對於你和你家人的心理準備會好好多,鼓勵你主動接觸巢姑娘啊!如果你不喜歡家訪也可約他們在東頭村會址或灣仔匯藝坊見面。其實你有這麼多時間去準備迎接這個特別的小生命,實在是一種福氣,務必好好利用產前的日子去了解多些唐氏症及其對小朋友的影響,看看書、做做資料搜集將來如何幫助他成長。有什麼問題請隨便找我們,我們都很樂意幫忙啊!
原文章由 qqTonTon 於 08-2-2 10:22 發表
Pakyingma,

嘩!咁好呀!多謝妳呀!我唸到阿B出世後可能有需 要,而家暫時唔駛住,不過三月中我會搬回北角,近啲我媽咪lar!

Catca講得好好呀, 起碼你地有好多時間準備呀, 不過我都唔差, 雖然我個女出左世先知, 但我識左呢班好好既媽媽, 有需要就搵我地啦!
原文章由 catca 於 08-2-2 15:34 發表
我初初知道有左個唐寶寶都有contact唐氏會以了解唐氏症,巢姑娘馬上幫我安排了一對年輕夫婦(bb當時11個月)跟我們見面,見過他們以後我們的心定好多,才放膽接受肚子入面的bb,當時我們還不是唐氏會的會員呢!接觸過唐氏家庭對 ...

qqtonton
你好呀,我也是這裡的姊妹,大女兒已經4歲幾,亦因為特別的她,所以都認識了各位好姊妹
話事話,我地準備了新年團拜,又可以等大家見下面,講下仔女經吖
你有冇興趣呀

原文章由 qqTonTon 於 08-1-30 18:09 發表
Matthew媽, PINKYINGMA,

十分多謝妳地嘅鼓勵、支持及資料,最少我而家會無咁迷綱,而且我正在重温你哋之前啲message, 都get到好多嘢。

其實又要照顧我哋有特別需要嘅B,又要返工,係咪好辛苦呢?妳地係咪都有請工人?咗阿B又 ...

eee!乜係架咩!都好bor,雖然有睇過呢個網站、各位姊妹嘅留言同blog,可能再親身同其他唐寶寶嘅父母交流都好bor,Catca,多謝你嘅提點。

咁Pakyingma,麻煩你幫我同巢姑娘講一聲,同埋pm巢姑娘個電話號碼俾我,我會親自打電話俾巢姑娘聯絡,不過我唸約面見都要等CNY之後,因為大家都為CNY十分忙碌吧!

原文章由 catca 於 08-2-2 15:34 發表
我初初知道有左個唐寶寶都有contact唐氏會以了解唐氏症,巢姑娘馬上幫我安排了一對年輕夫婦(bb當時11個月)跟我們見面,見過他們以後我們的心定好多,才放膽接受肚子入面的bb,當時我們還不是唐氏會的會員呢!接觸過唐氏家庭對 ...
‹ 上一主題|下一主題