用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007請指教
樓主: mamichan
go

007請指教 [複製鏈接]

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-12 21:27 發表

mamichan:
恭喜恭喜...可以搵一些低調少少之英中試試(起碼比較傳統、地區名校冇咁多人爭...至於那些可請教老師!)

可以嘗試報考葵青區英中::
  • 李兆基
  • 保祿六世
  • 蕭明

原文章由 daisykkqq 於 07-12-13 11:10 發表
Marco-ma,

妳就好啦!學校都有開左次家長會,不過講D比較general的升中資料,現在佢地仲考繄呈分試,老師話個人的就要到1月頭先會有家長會,推薦信都係要個段時間先寫,所以都唔知自已小朋友在全港及自已區ranking幾多?教育局給 ...

daisykkqq, 你好,
係呀 ~ 我地學校透明度幾高架...

據我了解,我地係唔會知道 "教統局排名" 架!

假設A 中學收咗400份表,佢可以交上教統局,
教統局就會將呢 400 個學生,順序排返俾中學睇。

我地唔會知,小學都唔會知。

同埋個排名係教統局,根據中學收咗嘅表嚟排,
即係你小朋友可能係A中學排得前D (無咁多勁人報)
但係B中學會排得後D咁囉....

Marco-ma,

真係對唔住,我又想請教現在要1月28日前要交自行報名表,自已都唔知ranking點擇?請賜教!謝謝。

原文章由 Marco-ma 於 07-12-13 13:36 發表

daisykkqq, 你好,
係呀 ~ 我地學校透明度幾高架...

據我了解,我地係唔會知道 "教統局排名" 架!

假設A 中學收咗400份表,佢可以交上教統局,
教統局就會將呢 400 個學生,順序排返俾中學睇。

我地唔會知,小學都唔會知。

...

原文章由 daisykkqq 於 07-12-13 17:18 發表
Marco-ma,

真係對唔住,我又想請教現在要1月28日前要交自行報名表,自已都唔知ranking點擇?請賜教!謝謝。

唔駛客氣啦 ~ 最緊要我寫出嚟d料無錯!

你地小朋友有無全級排名架?
學校有無公報上年派位結果?

如果有呢兩樣資料 ~ 試下自己計囉.....
如果無 ~ 我睇你都係要捉班主任嚟問!
小朋友係咩 banding 一定要知!

Marco-ma:

唔該,多謝妳的提點。我諗都要等家長會先同到班主任傾。不過要去到1月頭,因為剛剛先考完試。Many thanks
原文章由 Marco-ma 於 07-12-13 20:35 發表

唔駛客氣啦 ~ 最緊要我寫出嚟d料無錯!

你地小朋友有無全級排名架?
學校有無公報上年派位結果?

如果有呢兩樣資料 ~ 試下自己計囉.....
如果無 ~ 我睇你都係要捉班主任嚟問!
小朋友係咩 banding 一定要知! ...

回覆 #16 Marco-ma 的文章

剛聽完教育局講座,自行嗰份form不可以填錯,有些學校會影印模擬一次,但千奇唔好唔見,要俾百多元補購架。

但係我12月15日剛到學校聽講座, 屯門的保記小學。老師也不是這樣說。他們說今年教統局已發出一份聲明出來,是不能透路上年或是今年學生的 BANDING,因為一說出來就是有罪。因為已經簽了保密文件。

所以才煩。我女是精英班的中游分子,這才尷尬。老師說: 如果一間新的學校,教統局會分開BAND 1, 2 3 平均的,但現在我們學校不是新的,只可以說 BAND 1 的數目一定多過BAND 3 ,你話廢唔廢話... 全級考40的當然一定要去屯門兩間保記的英英中學,其它的看你自己決定。
盲目的愛他們 8-)

個仔成績在五年級是全級 80名, 全部科目 A 和 B, 一共 190名學生.
小六成績 中,英,數,常平均 7x至82分, 失左手
操行 全部 B+
藍球,足球,普通話, I T 校隊, 高級歌詠團綱琴伴琴, 多次公開表演綱琴, 剛考取 7級綱琴, dis 丁 唇.
fire 取 15 盾牌, 考國祭英語試取 dis 丁唇.

法文取 A
英文, 普通話絕無問題

在校內只屬 band two

學校在油尖旺區, 咁有冇机會考 九华同聖芳濟.

還是報葵涌區李兆基基會大些呢? 還有跨區到葵青區, 有否机會考英中.

請賜教. thank you!

[ 本文章最後由 chuiiris 於 07-12-18 08:28 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題