用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007請指教
go

007請指教 [複製鏈接]

My daughther was very poor in her chinese subject, always get c,but her English always get top in her school,even she got full mark on her cambridge movers and flyers,she represents school for the english speech,sport,badminton team, basket ball team,and she is a prefect this year,from year 1to years 5, her conduct was A.Can anyone tell me how to choose a school for her in Tuen Wan district. I think if she got a change to go for interview,mybe she will get a change for the english secondary school . please help me. thanks a millons
   0    0    0    0

如果自行階段報考英中,而其中一科C,相信成功機會都幾低。。。。

簡直沉重的打擊...

原文章由 judywan 於 07-12-10 14:32 發表
如果自行階段報考英中,而其中一科C,相信成功機會都幾低。。。。

這是五年級的成績的嗎 六上的呈分試又如何

原文章由 judywan 於 07-12-10 14:32 發表

原文章由 穎妍媽咪 於 07-12-11 14:48 發表
這是五年級的成績的嗎 六上的呈分試又如何

但係佢其他樣樣都好好wor.  一科c就有咁大影響嗎 ?
:wave:  :wave:  :wave:

原文章由 cailford 於 07-12-11 15:31 發表

但係佢其他樣樣都好好wor.  一科c就有咁大影響嗎 ?

唔好話C,就算係B,好多英中都唔會考慮。因為實在太少位,太多人爭(4科A既都未收得哂)。。。。:( :( :(

There was a primary 5 exam result,today just finished the 1st team P6 exam,hopefully can get a better result.

原文章由 mamichan 於 07-12-10 14:14 發表
My daughther was very poor in her chinese subject, always get c,but her English always get top in her school,even she got full mark on her cambridge movers and flyers,she represents school for the eng ...

mamichan
香港小朋友真係幾煩惱,一出世就要中英並“重”!
如果你囡囡中文科得C,大膽講句~任何一間英津(包括band1中中)於自行分配學位都可能唔會收,那怕妳其餘科目科科一百分!
1)
如果環境許可,或者可以選擇一d冇咁top(或新校)之直資英中試下,也許會有驚喜!
2)
如果唔係唯有寄望大抽獎,因為大抽獎只要屬band1生,都有機會入讀英中,但囡囡派位所屬荃灣區,又未能使人樂觀(按手頭資料,荃灣區每年有約有三千餘個小六生而英中學位(本區+他區)只有五百餘個競爭率約為2.xband1生爭1席英中!)
3)
另一方面都要家長幫忙睇下小朋友中文之弱點再指導一下(除非去讀國際學校,否則都不能避免!)…中文科其實易學難精(身為中國人一定易學、但範圍廣泛又難精讀…),假如要有好成績必須在讀寫背都要下一番苦功!我囡囡小學初時,中文都係麻麻地(以我小學同級程度作比較…)…我化了好多時間加強佢嘅中文認知!單係成語我都買左一本成語534(即小學生成語需要認識之534),逐條在excel打上成語及解釋,然後每日print一頁紙佢背,背完隔幾日叫佢玩交叉接線遊戲(sort出成語與不同解釋用線連起來!);另外又買左套成語動畫廊VCD (共十二隻百多條成語故事~得閒畀佢當卡通片睇!)…其他如修辭、標點符號、部首、寫作、錯別字都有同佢下過少少功夫!雖然囡囡曾經考過全級第一,其他科目也攞過學科優異獎、中文也能保持全A成績,但偏偏未試過攞獎確係幾難精!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

其實每間小學派 A 的準則未必相同,有一些小學只要分數在全級頭25%就會拿A,有一些小學86分或以上可以拿A,有一些小學90分或以上才有A,而且試卷出得很深,所以成績很好的同學也會有一些B;不過中學看小朋友從哪間小學來的都會心中有數,所以不可一概而論。

原文章由 NNGG 於 07-12-12 09:38 發表
咁如果數學A唔到, 考英津band1, 有冇得諗呢?

[ 本文章最後由 cheungll 於 07-12-12 09:45 編輯 ]

在自行收生階段,咁係米通常中英數要三科A先有機會入讀band 1呢?否則,如小朋友有A有B有C,是否就最好擇番band 2?

007,thank you so much for your advise,today I am happy to know that my daugther's chinese exam this time get 81 marks, that means B. any chance for the  自行收生階段?

原文章由 mamichan 於 07-12-12 14:27 發表
007,thank you so much for your advise,today I am happy to know that my daugther's chinese exam this time get 81 marks, that means B. any chance for the  自行收生階段?

mamichan:
恭喜恭喜...可以搵一些低調少少之英中試試(起碼比較傳統、地區名校冇咁多人爭...至於那些可請教老師!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

請問如果我己填了自選2間中學, 但學校未派上學期成績, 萬一成積有差異, 是否可用塗改液改了學校名稱再填過.

thank you

原文章由 chuiiris 於 07-12-12 21:58 發表

請問如果我己填了自選2間中學, 但學校未派上學期成績, 萬一成積有差異, 是否可用塗改液改了學校名稱再填過.

thank you

chuiiris:
我未見過呢張表格(我囡囡已F.4)...不過聽聞好似有幾聯,一聯留自己、一聯教育局...之類!
所以改唔改得(加簽名)?
或者取過一張新(畀錢)?
→這個要問番班主任!

原文章由 daisykkqq 於 07-12-12 09:51 發表
在自行收生階段,咁係米通常中英數要三科A先有機會入讀band 1呢?否則,如小朋友有A有B有C,是否就最好擇番band 2?

我啱啱開完家長會,我嘅理解係:

一定要先知道小朋友係咩banding!
如果係band 1,就算成績表唔係幾好睇,
第一輪自行收生機會好微,但仲有統一派位!

如果你係band 1學生,但係第一輪已經去揀band 2學校,
咁就已經俾間 band 2學校收咗,無機會大抽獎架 ~ 要諗清楚.....

原文章由 Marco-ma 於 07-12-12 22:57 發表

如果你係band 1學生,但係第一輪已經去揀band 2學校,
咁就已經俾間 band 2學 ...

咁就要知道自己小朋友是屬由該band的頭、中、尾,又要知自己個排名才可決定,如何得知?學校老師會否告知我們?

原文章由 constance-bobo 於 07-12-12 23:06 發表

咁就要知道自己小朋友是屬由該band的頭、中、尾,又要知自己個排名才可決定,如何得知?學校老師會否告知我們?

我地啱啱開家長會,就係講俾我地知,兩次報分試之後,
小朋友嘅全級排名,再加埋學校上年派位結果推算,
幾多名會係 band 幾!

如果係邊緣人,學校都建議第一輪進取d,
到第二輪先保守都未遲喎...

原文章由 Marco-ma 於 07-12-12 23:35 發表

我地啱啱開家長會,就係講俾我地知,兩次報分試之後,
小朋友嘅全級排名,再加埋學校上年派位結果推算,
幾多名會係 band 幾!

如果係邊緣人,學校都建議第一輪進取d,
到第二輪先保守都未遲喎... ...

咁都好呀!大概知道咩位置,唔駛錯配!

Marco-ma,

妳就好啦!學校都有開左次家長會,不過講D比較general的升中資料,現在佢地仲考繄呈分試,老師話個人的就要到1月頭先會有家長會,推薦信都係要個段時間先寫,所以都唔知自已小朋友在全港及自已區ranking幾多?教育局給的自行收生張form剛收到,但係都唔知點擇好?1月3日至28日就要遞交。另外,想請教妳幾時先知教育局的次第呢?Thank you.

原文章由 Marco-ma 於 07-12-12 22:57 發表

咁就已經俾間 band 2學 ...

[ 本文章最後由 daisykkqq 於 07-12-13 11:19 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題