用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2008年循道小一生報到
go

2008年循道小一生報到 [複製鏈接]

我好開心小女入到循道小學,我地專登揀下午班,等亞女唔駛太早起身,夜晚可以同佢溫書做功課夜d訓,反正2年後都返全日,但時間就冇咁好用,有冇過來人可以比下意見,放左學點運用時間、課外活動點安排

我住青衣,上落校車的時間如何呢?
   0    0    0    0

回覆 #1 Sandy媽 的文章

你是否教友,我親戚入唔到,好失望。

[ 本文章最後由 8864 於 07-12-9 01:14 編輯 ]

Sandy媽:
Wellcom!:loveliness:

小女是上一循!下午班都有幾位媽咪,青衣好似都有,如有甚麼問題,都可以問,不過下午班的生活規律這一方面,我就答唔到你啦!

原文章由 Sandy媽 於 07-12-7 17:56 發表
我好開心小女入到循道小學,我地專登揀下午班,等亞女唔駛太早起身,夜晚可以同佢溫書做功課夜d訓,反正2年後都返全日,但時間就冇咁好用,有冇過來人可以比下意見,放左學點運用時間、課外活動點安排

我住青衣,上落校車的時間 ...

sandy 媽

您好! 我個囝囝是下午2年班, 在於我地, 下午班時間ok wor, 因為5 想太急趕, 我地住tko, 12 點上校車, 6:45 返到嚟, 但平日(1-5) 早上, 想學野, 會比較難, 因為通常下午先開門, 故週末先搵d野玩下,  亞仔平日番學前都好清閒!

8864:我係教友所以有20分好小小,但今年真係難入,因為話小班教學每班cut2個位,自行收生得番30個位,聽聞世襲生有19人,即剩番11個位可以派咋 第一輪入到真係好lucky,感謝主!

mayc & 大頭玲:好多謝你地回應,我會慢慢再睇番你地以前的討論,就更清楚喇!係呢,小一開始係咪已經用普通話教中文呢?

回覆 #5 Sandy媽 的文章

Sandy媽:
慶喜你!可想像到你的心情有多高興.上年我都是第一round入到,我囡囡讀下午校.下午班小朋友不用早起,但想返一些、課外活動有些難.
囡囡現在的時間表:[希望幫到你]
早上9:30-起床
      10   -做等電腦功課,溫習[主要英文]
       11-  lunch
      11:45-上校車
     6:35-落校車{但mon+tue要去溜冰場,在溜冰場了食晚餐}
     9:00-回到家沖洗+做功課
  10:30-上床
如星期三,五不用上 課外活動=7;00食晚餐,8:00做功課,9:00:tv time,自由活動.10:00-sleep..
sat_只有下午6;15-ballet
多口問你:why你會入這間school,葵青都有好多"正"school,不用出到這間,難道情有獨鍾???
如果你是全職媽咪,就可好好利用早上的時間,不要像我成日做"懶訓豬",later,我將會搬去葵青區,比較擔心校車時間長,今晚再傾,要出街...
歡迎你....

原文章由 fannymk 於 07-12-12 13:16 發表
Sandy媽:
慶喜你!可想像到你的心情有多高興.上年我都是第一round入到,我囡囡讀下午校.下午班小朋友不用早起,但想返一些、課外活動有些難.
囡囡現在的時間表:[希望幫到你]
早上9:30-起床
      10   -做等電腦功課,溫 ...

fannymk
您囡囡好乖, 晚上一小時就搞掂d 功課!   我囝囝要先雲游一輪, 成8 點半先開始做功課, 10 點幾先搞掂!
但我其實都係一個全職"懶訓朱" 媽咪!:loveliness: :loveliness:

sandy媽
應該小一已經開始用普通話教, 1至3 年級都係, 但4 年級則用番廣東話教, 我囝囝是今年小2 插班生, 希望冇講錯比您聽o

回覆 #1 大頭玲 的文章

我囡囡做得快,是因為想快些看電視,有時都會做個半鐘一星期平均有兩晚要好趕去練習,只有二/三晚可輕鬆些不用趕'"訓"佢都好慘.我由第一天知要坐校車上學,就日日同亞C6吵架,到今天我未十分喜歡這school,but because Miss Lai的一段話,有些少change.但是我囡話好開心,唔想轉校,唉....她話好就ok,畢竟不是我讀....

原文章由 fannymk 於 07-12-12 23:35 發表
我囡囡做得快,是因為想快些看電視,有時都會做個半鐘一星期平均有兩晚要好趕去練習,只有二/三晚可輕鬆些不用趕'"訓"佢都好慘.我由第一天知要坐校車上學,就日日同亞C6吵架,到今天我未十分喜歡這school,but because Mis ...

其實間間學校都有長短處, 整體ok, 不過不失, 都已經算好架啦!!
您地5鍾意坐校車?? 怕小朋友辛苦???
亞仔由幼稚園到衣加都係坐校車, 已經習慣左, 不過舊年有段時間, 突然間成日暈車浪, 又真係幾辛苦!!:cry: :cry:

fannymk: 好多謝你的資料,我與husband一心想找一間好的基督教男女律貼小學,最好有直屬中學,循道就岩晒我地的要求,我地反而想搬出九龍,所以唔考慮葵青區!
Who is Ms Lai?講左乜野說話呢?

[ 本文章最後由 Sandy媽 於 07-12-13 19:56 編輯 ]

醒目開學勳章

Hi all:

我下年都想幫仔仔報循道,我地係浸信會會友,問過學校話果5分宗教分可以計埋,即係有20分,但我都仲係好擔心第一輪入唔到呀.....

請問大家係唔係下午班機會大D呢? 請大家指教下,THANKS.

請問有無人知道今年上/下午班有幾多係20分入到呢?

回覆 #2 Sandy媽 的文章

Miss Lai 是我囡囡的英文老師,在上一次旅行日,岩岩測驗完,她當日主動走來問:[是那位同學的家長?],又可講出亞女測驗錯什麼,講真我自己看完都忘記,她仲可記到:三,五個仲可講到上堂時的情況,我覺得她都有heart,ok,我對她又多些好感.....

原文章由 fannymk 於 07-12-13 22:08 發表
Miss Lai 是我囡囡的英文老師,在上一次旅行日,岩岩測驗完,她當日主動走來問:[是那位同學的家長?],又可講出亞女測驗錯什麼,講真我自己看完都忘記,她仲可記到:三,五個仲可講到上堂時的情況,我覺得她都有heart,ok,我對 ...

您亞囡好好彩, 我亞仔個班就......:-| :-|

[quote]原文章由 <i>大頭玲</i> 於 07-12-14 12:33 PM 發表 <a 您亞囡好好彩, 我亞仔個班就

唔明........

原文章由 fannymk 於 07-12-17 00:17 發表
[quote]原文章由 大頭玲 於 07-12-14 12:33 PM 發表  

please check PM to see the detail.

回覆 #1 大頭玲 的文章

pls check pm....

原文章由 以諾媽媽 於 07-12-13 20:02 發表
Hi all:

我下年都想幫仔仔報循道,我地係浸信會會友,問過學校話果5分宗教分可以計埋,即係有20分,但我都仲係好擔心第一輪入唔到呀.....

請問大家係唔係下午班機會大D呢? 請大家指教下,THANKS.

請問有無人知道今年上 ...

We are 浸信會會友 too

以諾媽媽:

07-08年有人首輛20分下午班都入唔到。以往通常下午班較易入(但不代表成績較差,只係大部份人選擇。)

原文章由 以諾媽媽 於 07-12-13 20:02 發表
Hi all:

請問有無人知道今年上 ...

hi,各位BK爸爸媽媽:

我們都係浸信會會友,有20分!

我囝囝都係2008年入讀下循,我們都好感恩首輪抽到!!
最感恩係細仔可受惠,因今年好多豬仔豬女,如果冇阿哥帶入去,到佢嗰年就實爭崩頭,有20分都好難抽到!

原文章由 NgoNgo 於 08-1-22 11:33 PM 發表
hi,各位BK爸爸媽媽:

我們都係浸信會會友,有20分!

我囝囝都係2008年入讀下循,我們都好感恩首輪抽到!!
最感恩係細仔可受惠,因今年好多豬仔豬女,如果冇阿哥帶入去,到佢嗰年就實爭崩頭,有20分都好難抽到! ...

上年已經難,今年更+,下午校不一定易入,俾你入到.都讀得好慘
我女下午~英文比上午教快2個chaper,唔理你明唔明,最緊要教完,上午校就教到你明為止....但入到心願的學校,是十分開心.....明年見你,,,,你們有興趣環保嗎?~用old books,有就@我,我不想浪費
‹ 上一主題|下一主題