用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 TOM LEE JMC 導師stephanie yip 好唔好呢?
go

TOM LEE JMC 導師stephanie yip 好唔好呢? [複製鏈接]

有冇人知呀
   0    0    0    0

原文章由 rabbitpiggy 於 07-11-26 10:13 硐表
有冇人知呀

你honey的son上緊佢堂呀!問下佢可以幫到你呀!

請問你們知唔知新的JMC班和舊的JMC有咩分別 ???

原文章由 茉莉媽咪 於 07-11-26 22:40 發表
請問你們知唔知新的JMC班和舊的JMC有咩分別 ???

有d歌唔同左,大致教的東西都一樣。新版有埋dvd,小朋友會睇得開心d。新版無左retomica(打拍子用的shaker),要用自己隻手打拍子,不好受。新版只學唱的歌內的歌詞比舊版深。
以上只是個人見解,如有意見,歡迎發表,如有冒犯,請見諒。

原文章由 恩禧媽 於 07-11-28 23:15 發表

有d歌唔同左,大致教的東西都一樣。新版有埋dvd,小朋友會睇得開心d。新版無左retomica(打拍子用的shaker),要用自己隻手打拍子,不好受。新版只學唱的歌內的歌詞比舊版深。
以上只是個人見解,如有意見,歡迎發表,如有冒犯,請見 ...

我聽聞新版用 A,B,C, 不是用 DO-RE-ME 睇譜,對嗎 ???   

原文章由 恩禧媽 於 07-11-26 20:55 發表

你honey的son上緊佢堂呀!問下佢可以幫到你呀!

我問左啦, thanks

[ 本文章最後由 rabbitpiggy 於 07-11-29 14:06 編輯 ]

hi, 我女比miss yip教過, so far都好好, 佢好温柔好少話小朋友架, 但我就不喜歡佢大淋, d小朋友就唔多練習lor. (我覺得嚴d會好d).另外有家長不滿佢有時遲到.

我個仔以家讀緊ms yip班, 岩岩開始book 2, 我覺得佢幾好, 感覺上佢都幾嚴, ok架.  可能之前有班, 所以都未試過遲到, 記憶中, 由music wonderland 到以家, ms yip都無請過假.

原文章由 autoto 於 07-11-29 13:56 發表
我個仔以家讀緊ms yip班, 岩岩開始book 2, 我覺得佢幾好, 感覺上佢都幾嚴, ok架.  可能之前有班, 所以都未試過遲到, 記憶中, 由music wonderland 到以家, ms yip都無請過假. ...

thank you

咁我都安心d

原文章由 christina 於 07-11-29 09:30 發表
hi, 我女比miss yip教過, so far都好好, 佢好温柔好少話小朋友架, 但我就不喜歡佢大淋, d小朋友就唔多練習lor. (我覺得嚴d會好d).另外有家長不滿佢有時遲到.

多謝回應

我想問你哋講嗰個Stephanie Yip係咪喺馬鞍山教嗰個?我上咗4堂,感覺……一般:-| :-| 。

rabbitpiggy,
可唔可以share吓你問到的意見呀?我都好想知,thanks.

原文章由 Ali_03 於 07-11-29 14:15 發表
我想問你哋講嗰個Stephanie Yip係咪喺馬鞍山教嗰個?我上咗4堂,感覺……一般:-| :-| 。

rabbitpiggy,
可唔可以share吓你問到的意見呀?我都好想知,thanks.

sorry, 我唔知喎

不過有人話Stephanie Yip係好靚女, 好似kwok sin 妮, 我本人未見過她.

我小朋友會join tst center.

我問親d 人都話她not bad, 有d 係比佢教music wonderland 既, 有一bk ma ma 話佢教左好耐下, 唔係new, 不過冇人靚佢好好: :

我決定一試

你又覺得佢點一般呢?

Hi rabbitpiggy,

我感覺一般係因為我覺得佢唔係好控制到課當秩序囉!之前我仔仔上 MW 係 Ms. Lu 教(沙田),我覺得佢教得好好,唱歌非常好聽就不在話下,可以令到d小朋友乖乖哋簡直一流。你知啦小朋友咁細個一見到個琴就失控會玩琴架嘛,最初上 MW 時d 小朋友都係咁,咁 Ms. Lu 就話如果有一個小朋友唔乖,就全班小朋友都無得彈琴,等全班守規矩的時候先有得玩,其中有一個小朋友真係唔聽佢話,成日都係 Ms. Lu 講嘢的時候玩琴,結果比 Ms. Lu 叫咗佢同佢媽咪出課室,叫佢哋冷靜下先入返黎,經過嗰次之後就成班都好有秩序,不過你又唔好以為佢好惡,我印象好深係佢大概一個月到的時間,已經差唔多記得哂所有小朋友的名,仲成日同佢哋玩吓,我個仔不知幾鍾意佢,不過可惜佢依家好似無教 lu。

至於 Ms. Yip,我都只係上咗一個月唧,我都唔係話佢一定唔好,只係到現時為止感覺都係一般。佢係好靚女架,不過我覺得佢好"林",有時佢一路講嘢,d小朋友就亂咁玩琴,d秩序有d亂囉(唔明有d家長又唔控制下自己個小朋友)。

原文章由 Ali_03 於 07-11-30 13:58 發表
Hi rabbitpiggy,

我感覺一般係因為我覺得佢唔係好控制到課當秩序囉!之前我仔仔上 MW 係 Ms. Lu 教(沙田),我覺得佢教得好好,唱歌非常好聽就不在話下,可以令到d小朋友乖乖哋簡直一流。你知啦小朋友咁細個一見到個琴就失控 ...

我明你意思.

咁你可以試下係落堂後單獨同ms. ip 講下呢個問題, 我唸佢會想辨法control 既

我個人睇法, 最重要係佢有heart 去教, 教法亦ok, 勤力, 如果連這幾點都做唔到, 就一定要轉老師啦

回覆 #1 rabbitpiggy 的文章

佢真是幾靚女架, 佢成日都笑架, 駡小朋友都笑住話架.好似佢有教ma on shan /tsuen wan & tsim sha tsui.

thank you

原文章由 恩禧媽 於 07-11-28 23:15 發表

以上只是個人見解,如有意見,歡迎發表,如有冒犯,請見 ...

我都好想知ar

原文章由 茉莉媽咪 於 07-11-28 23:32 發表
我聽聞新版用 A,B,C, 不是用 DO-RE-ME 睇譜,對嗎 ???   

原文章由 茉莉媽咪 於 07-11-28 23:32 發表

新版都係教do re mi睇譜,個別老師都會教埋C D E F G A B。
‹ 上一主題|下一主題