用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 有冇人報聖三一堂曾肇添幼稚園
樓主: cherrywu
go

有冇人報聖三一堂曾肇添幼稚園 [複製鏈接]

未呀。你點揀

原文章由 beautyyk 於 07-11-21 22:10 硐表
收了培道的信,取錄了上午班,你收到信嗎?

回覆 #1 Jansy 的文章

我地會選擇聖三一堂,參觀過學校,聽了主任詳細講解課程,相對下對該校有點認識,口碑好,所以我們都喜歡聖三一幼稚園,而培道認識太少,我覺得面試很深,如:問小朋友姓名/是誰同你到學校/看圖問五管及水果名,再問有沒有吃過蘋果/玩砌圖/影子配對等等。我個小朋友全部都識,你話培道幼稚園相對聖三一堂面見形式是很大唔同呢!
面見形式/深淺我覺得唔可以話間學校好唔好,最重要我們要認識間學校及是否合適我們小朋友。
另外我喜歡聖三一堂幼稚園可直升的是一間英文小學,學校提供膳食,一星期有兩天有湯水提供,及學校有自己校車。你的選擇如何,知道後講給我知。

回覆 #3 我係劉師奶 的文章

真係好啦!你是否上午班。

係呀, 上午班

原文章由 beautyyk 於 07-11-22 14:46 硐表
真係好啦!你是否上午班。

回覆 #1 beautyyk 的文章

我們都是上午班,遲些有幾會大家認識吓。

一於咁話

原文章由 beautyyk 於 07-11-22 15:14 硐表
我們都是上午班,遲些有幾會大家認識吓。

原文章由 beautyyk 於 07-11-22 14:40 硐表
我地會選擇聖三一堂,參觀過學校,聽了主任詳細講解課程,相對下對該校有點認識,口碑好,所以我們都喜歡聖三一幼稚園,而培道認識太少,我覺得面試很深,如:問小朋友姓名/是誰同你到學校/看圖問五管及水果名,再問有沒有吃過蘋果/玩砌 ...

你好呀!! 你意思係咪會去聖三一堂曾肇添註冊呢? 但係我真係對呢間學校無咩認識呀!!

係咪因為小學係私校, 可以易d升讀小學呢? 請問小學係咩名呢? 我真係一頭霧水. 呢間學校口碑及校好好嗎??

我亞b都收左信, 因為我遲拎表, 學校講明話得番下午班幾個位, 我好想問都未到面試又點解會知靜番幾個位, 不過我無問, 重問我有無興趣報讀, 我咪話無所謂, 填表交完, 約上星期六下午面試完, 前日已收到信話ok, 呢間學校辦事效率真係快呀!!  不過亞b果日表現真係好左好多, 佢keep住咁就好,又可能佢係遊戲形式面試, 岩晒我亞b. 你叫佢坐定定就真係難d

宣道唔收我亞b, 唔知關唔關細b呢? 因我朋友個b係一月頭出世, 收左, 我有d唔開心, 面試時個miss好後生, 又唔搽唇膏爆晒拆, 都唔執下自己個樣, 我唔係要佢扮到靚一靚, 真係無稔過d老師咁烏wet, 又唔知關唔關自己事, 果日我都好忟亞b d表現, 老師都叫我唔駛咁緊張.  唔知亞b唔得, 關唔關我表現呢?

你幾時參觀過學校,聽了主任詳細講解課程呀? 因為我只在10/11他們周年紀念日時略略參觀過,但沒有聽主任詳細講解課程。
我會今個星期六去
註冊,因為29號我不想請假。

原文章由 beautyyk 於 07-11-22 14:40 硐表
我地會選擇聖三一堂,參觀過學校,聽了主任詳細講解課程,相對下對該校有點認識,口碑好,所以我們都喜歡聖三一幼稚園,而培道認識太少,我覺得面試很深,如:問小朋友姓名/是誰同你到學校/看圖問五管及水果名,再問有沒有吃過蘋果/玩砌 ...

我是這個星期一參觀。

是今星期去的,你可平日致電學校約時間參觀。

beautyyk

Pls check pm

回覆 #4 Nanaleung 的文章

小學是聖三一堂小學,是私校,全部幼稚園學生可100%直接上小學。
另外因為幼稚園報名表有分上午班及下午班表格,各派100份,如想讀上午班便要一早論侯,約9:00已經沒有上午班,下午班遲些去都有得取表,學校回答你還有幾個位剩是因為可能下午班少人報及因為有些人會放棄學位,香港大部份幼稚園下午班都收生唔足,名校當然例外。
如想暸解學校,致電參觀,認識學校教學理念及各方面先去註冊,周圍的人怎樣說都好,都要親自去看一看,因為我們都想選擇一間合適的學校給小朋友。

原文章由 beautyyk 於 07-11-23 14:09 硐表
小學是聖三一堂小學,是私校,全部幼稚園學生可100%直接上小學。
另外因為幼稚園報名表有分上午班及下午班表格,各派100份,如想讀上午班便要一早論侯,約9:00已經沒有上午班,下午班遲些去都有得取表,學校回答你還有幾個位剩是因 ...

謝謝你!!!

請問曾肇添 d 師資 ok嗎?   因我不太了解.... thanks

你地係咪個個都会去交留位費呀????

原文章由 Jansy 於 07-11-22 16:40 硐表
你幾時參觀過學校,聽了主任詳細講解課程呀? 因為我只在10/11他們周年紀念日時略略參觀過,但沒有聽主任詳細講解課程。
我會今個星期六去註冊,因為29號我不想請假。

...

回覆 #1 AnitaHo 的文章

教育局綱有列出各區幼稚園,你只要入去你心儀學校,便知道該校師資。

Thank you Beautyyk...

原文章由 beautyyk 於 07-11-26 20:50 硐表
教育局綱有列出各區幼稚園,你只要入去你心儀學校,便知道該校師資。

[ 本文章最後由 hongchung 於 07-11-28 00:14 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題