用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

原文章由 greenlady 於 07-10-5 23:17 硐表

一個小朋友由幼稚園升上小一,真係有許多野唔同咗,
功課多咗、要默書、要評估、要考試、書多咗、書包重咗…
做父母希望可以邦到佢,但又要返工,許多時要靠上學校個網先知佢有咩功課做嚟督促佢,又或者知道有咩要帶可以先預備,唔使等到自己放工返嚟先做,你話多好,但係…時至今日,日復一日,仲未得…唉…
依家上堂成日傾計…每日不停念住佢,我都覺得自已好煩…
囡囡…你要學會長大,我好想同你講句"我真係好攰"
你要生性…

原文章由 小晴媽 於 07-10-6 21:05 硐表

一個小朋友由幼稚園升上小一,真係有許多野唔同咗,
功課多咗、要默書、要評估、要考試、書多咗、書包重咗…
做父母希望可以邦到佢,但又要返工,許多時要靠上學校個網先知佢有咩功課做嚟督促佢,又或者知道有咩要帶可以先預 ...

小晴媽,

不用氣餒呀,大人同小朋友都要時間去適應架

醒目開學勳章

囝囝今年都係岩岩升左上小一,發覺到佢溫英文時較困難,因為佢成日唔記得d字點串,真係有d擔心會唔會有英文既學習障礙,仲有想問吓大家點樣同小朋友溫英文,請各位俾d意見.

我反而吾系担心英文,而系中文.
學習障礙吾會只系一科,應系所有,所以吾系英文既學習障礙,可能他平時吾系多運用,吾多講,吾多寫,吾多睇,吾接觸多,吾知怎樣用出來,鼓勵他和同他多運用,多講,而且同他睇多D書.是有用呀.

原文章由 KSY 於 07-10-7 09:40 硐表
囝囝今年都係岩岩升左上小一,發覺到佢溫英文時較困難,因為佢成日唔記得d字點串,真係有d擔心會唔會有英文既學習障礙,仲有想問吓大家點樣同小朋友溫英文,請各位俾d意見. ...
DouglasMaMa :lol

我小朋友剛上小一時都有這樣情況, 但佢英文講同寫,理解都好好, 唯獨好淺既英文字都吾識串, even 一個"what" or "there"
都可能串完都會錯, 我當初都worry佢係有學習障礙...因佢係讀ESF幼稚園, 老師吾要求小朋友spell晒成個字, 只要求佢哋講出生字個音, ...但半年後佢已完全習慣啦, 每次都用好少時間溫生字就懂串....不過當然好快又唔記得..又要再記過

原文章由 KSY 於 07-10-7 09:40 硐表
囝囝今年都係岩岩升左上小一,發覺到佢溫英文時較困難,因為佢成日唔記得d字點串,真係有d擔心會唔會有英文既學習障礙,仲有想問吓大家點樣同小朋友溫英文,請各位俾d意見. ...

醒目開學勳章

佢其他科目都冇問題,英文讀完全冇問題,不過間唔中寫字時會將bdpd調轉,佢最大既問題係默書,叫佢睇住本書串字當然冇問題喇,但叫佢背番出黎就唔係好記得入腦,請問大家有冇咩方法可以教我,另佢容易d入腦呢!謝謝

原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-10-7 09:55 硐表
我反而吾系担心英文,而系中文.
學習障礙吾會只系一科,應系所有,所以吾系英文既學習障礙,可能他平時吾系多運用,吾多講,吾多寫,吾多睇,吾接觸多,吾知怎樣用出來,鼓勵他和同他多運用,多講,而且同他睇多D書.是有用呀.

...

醒目開學勳章

我希望佢遲d會好d喇!可能佢岩岩上小一先1個月,仲未適應,希望我既擔心係我自己多疑喇!

原文章由 overview 於 07-10-7 11:05 硐表
我小朋友剛上小一時都有這樣情況, 但佢英文講同寫,理解都好好, 唯獨好淺既英文字都吾識串, even 一個"what" or "there"
都可能串完都會錯, 我當初都worry佢係有學習障礙...因佢係讀ESF幼稚園, 老師吾要求小朋友spell ...

原文章由 KSY 於 07-10-7 20:29 硐表
佢其他科目都冇問題,英文讀完全冇問題,不過間唔中寫字時會將bdpd調轉,佢最大既問題係默書,叫佢睇住本書串字當然冇問題喇,但叫佢背番出黎就唔係好記得入腦,請問大家有冇咩方法可以教我,另佢容易d入腦呢!謝謝

...

阿仔默英文時我會叫佢將要串既字抄出黎寫幾次,寫完多數都會識,較長既會教佢將個英文字分開幾個音黎拼。
中文字都會咁溫,但我最怕佢粗心大意唔小心將d筆劃唔穿寫穿左,唔掂既又掂住左,咁樣錯就好唔抵嗎!

原文章由 jk923 於 07-10-7 22:08 硐表

阿仔默英文時我會叫佢將要串既字抄出黎寫幾次,寫完多數都會識,較長既會教佢將個英文字分開幾個音黎拼。
中文字都會咁溫,但我最怕佢粗心大意唔小心將d筆劃唔穿寫穿左,唔掂既又掂住左,咁樣錯就好唔抵嗎! ...

hi....我聽d老師講..除左抄寫可以幫助記憶外...開聲朗讀都係一個好好既方法...我自己都覺得咁樣係可以加深記憶..大家不妨試吓

見你地講開英默,我都想講下我小朋友,學校1星期默1次的,而今個星期係默呢d,我只可以盡力,我發覺可能太多又長,小朋友有時都攪不清楚

hi!i am tim poon.
What is your name?
My name is Ben Wong.
Hello!Tim.
My name is Penny Wong.
How old are you?
I am six years old.
Goodbye,Mun.
Goodbye,Dad.
This is my cousin.
Hello!What is your name?
My name is Emma Poon.
How old are you,Emma?
I am seven years old.
Good morning,class.
Oh!Ben's mother is our teacher.
Mummy!
Daddy!
Mother!
Father!

原文章由 emonmama 於 07-10-8 23:17 硐表

hi....我聽d老師講..除左抄寫可以幫助記憶外...開聲朗讀都係一個好好既方法...我自己都覺得咁樣係可以加深記憶..大家不妨試吓

我囡囡今年都係升小一, 讀書做功課佢無問題handle到, 反而係早上起身比較辛苦, 佢仲未習慣.....

以前讀幼稚園返 9 am, 可以睡到8am. 而家要早上6點幾起身, 食早餐換校服, 7 am要落樓搭校車......如果早睡都ok, 但好多時都唔夠時間用....有時真係無可能早睡覺~~~~

我都覺得好辛苦, 因我係working mom. 放工返屋企要同佢睇功課溫下書, 食完飯沖涼又一日, 真係好似返緊兩份工咁!! 又要早起叫囡囡起身......真係好攰!!

而家天氣暖都咁難叫囡囡起身, 遲少少凍d都唔知點算?!

英默不妨參考:
小學雜談 » P.1 - English Dictation
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1143453&page=3#pid19173091

原文章由 iloveyoub4 於 07-10-8 23:51 硐表
見你地講開英默,我都想講下我小朋友,學校1星期默1次的,而今個星期係默呢d,我只可以盡力,我發覺可能太多又長,小朋友有時都攪不清楚

hi!i am tim poon.
What is your name?
My name is Ben Wong.
Hello!Tim.
My name is Penny ...

我仔學校又係用呢本書,不過佢地有出本默書範圍,等一次只默生字,第二次生字加句子,第三次起就全部句子,每次約10句,另加phonics拼音。中文就每次兩課,抽詞語同句子,既係全課都要溫識晒。
今日我期侍已久既英文默書簿派左返黎啦!有100+50分呀!
100分係串字,另50係PHONICS既分!
今日默左中文,唔知幾時會派簿呢?希望佢可以keep住就好啦,話晒等一次默書有成2個星期通知,而家得返一星期一次講中文範圍。

我地無默書範圍的,要一次過識曬即係呢18句

原文章由 jk923 於 07-10-9 22:33 硐表

我仔學校又係用呢本書,不過佢地有出本默書範圍,等一次只默生字,第二次生字加句子,第三次起就全部句子,每次約10句,另加phonics拼音。中文就每次兩課,抽詞語同句子,既係全課都要溫識晒。
今日我期侍已久既英文默書簿派左返黎 ...

我仔都係小一,我覺得學校D"林林嬸嬸"野最麻煩,每日一篇係好大壓力,日日都要做,個日無做就無分,補做都無用,有一個星期日一早一家出去玩,返來10:00pm,屋苑寬頻竟然緊急維修,由懷疑自己個moderm壞,到終於聯絡到寬頻customer services hotline,知道
12:00前係整唔好,真係熱鍋上螞蟻咁,結果係電話搵人遙距代做,仔仔就好唔開心。尋日又先知中文每日一篇已開始幾日,(他老師把
login, password, etc唔聲唔聲貼在手冊尾個頁,前面又唔提
,我miss左),因為咁阿仔排在榜尾,雖然有好多同學似乎都未開始做,但他還是哭了出來。
仲有,學校派左花苗返屋企種,個半月後交"功課",我仔淋水太多,盆花3日死左,而家我諗緊買盆新的頂包(不過點樣搵盆得一兩塊葉?),或個半月後等佢交條"屍"返去。

我個女都係升小一, 睇佢適應得好快, 仲話好開心添. 寫手冊都算OK, 亦都一五一十咁講哂學校D野比我知, 連個日邊個小朋友嘔, 邊個食飯食得最慢我都知.

但係時間超吾夠用, 我都吾明點解好多家長仲可以比小朋友學呢樣學個樣. 放學番來,就做功課, D功課仲要驗屍咁驗, 做完功課就溫默書, 仲要每日一篇 +Eng class. 放工番到去, 得番個半鐘對住佢, 都吾知做得咩. 有時仲話要睇圖書, 參加填色比賽....氣都未抖又話要上床訓覺.

仲有食飯, 佢學校只得半小時食飯, 都吾明點解.吾好話小朋友啦, 大人用半小時食飯都吾係個個得, 點解要咁?

阿女番左小學最大的分別就係, 不再喜歡中文堂, 仲有就係瘦左, 因為未食完就要停.

原文章由 iloveyoub4 於 07-10-10 11:32 硐表

咁又真係好多wo!

原文章由 iloveyoub4 於 07-10-10 11:32 硐表

醒目開學勳章

嘩, 又真好多喎, 我囝囝默8句加one to ten我都覺得多

請問你地講 每日一篇, 是否是"閱讀越有趣" 呢.

原文章由 fion6406 於 07-10-10 14:04 硐表
我仔都係小一,我覺得學校D"林林嬸嬸"野最麻煩,每日一篇係好大壓力,日日都要做,個日無做就無分,補做都無用,有一個星期日一早一家出去玩,返來10:00pm,屋苑寬頻竟然緊急維修,由懷疑自己個moderm壞,到終於聯絡到寬頻customer servi ...
‹ 上一主題|下一主題