用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足
樓主: InMaMa
go

專注力不足 [複製鏈接]

原文章由 wing105 於 07-11-27 11:17 發表
如果妳個小朋友專注力不足不過IQ高的話, 老師未必會發現佢有問題, 亦唔會比佢去做評估.

我囝囝就是咁樣   就算政府醫院都是, 睇完老師填的問卷就話我囝無問題, 結果我帶囝囝去私人機構再做test 先發現佢 ...

Hi! wing105:
我囝囝就係呢種情況,雖然1至5年的班主任都不约而同話我囝
日日返學遊魂,但我囝考試成績好,(但平時d功課嚇死人! )
所以老師都話無問題!:cry:
請問你囝囝在那間私人機構做test,可以pm資料给我嗎?
謝謝!

原文章由 barry326 於 07-10-7 21:27 發表
我有一位資深的特殊兒童工作員的朋友, 有需要可pm我.

請pm我, 我小女都有專注力不足問題

sorry for   reply late, check your PM for the details.

原文章由 looby 於 07-12-14 10:40 發表

Hi! wing105:
我囝囝就係呢種情況,雖然1至5年的班主任都不约而同話我囝
日日返學遊魂,但我囝考試成績好,(但平時d功課嚇死人! )
所以老師都話無問題!:cry:
請問你囝囝在那間私人機構做test,可以pm資料给我嗎?
謝謝! ...

我上次睇私家醫生, 想請教下過度活躍同專注存不足d資料, 想帶仔仔睇下。點知個醫生都即刻話我仔仔都"好應該去睇下" 佢話佢次次睇親醫生都周圍走, 冇一次係坐定定 包括係外面等候果陣....

我仔間學校社工轉介比教署跟進!
甜字人人喜,苦字人人悲,莫為苦而悲,無苦不知甜.

原文章由 silvia_ng 於 07-12-20 15:13 發表
我上次睇私家醫生, 想請教下過度活躍同專注存不足d資料, 想帶仔仔睇下。點知個醫生都即刻話我仔仔都"好應該去睇下" 佢話佢次次睇親醫生都周圍走, 冇一次係坐定定 包括係外面等候果陣.... ...

你要同個仔去睇兒童精神科醫生, 佢地專醫過度活躍同專注存不足。

我大仔都有ADD問題,食藥又似乎副作用仲大過效用,所以都冇晒佢符

好多人問過我小朋友好多都專注力不足,有咩特徵分辨是否有問題我自己覺得一個較簡單方法分辨,如果以讀書/做功課方面睇小朋友專注力不足似乎唔能夠作準,但以阿仔呢種已證實有ADD既情況睇,佢除學習上唔專注,連玩都唔多專注,所有個人物品都亂七八糟,做野都撞左板都仲可以慒神神...

原文章由 丸媽媽 於 08-3-5 00:56 發表
我大仔都有ADD問題,食藥又似乎副作用仲大過效用,所以都冇晒佢符

好多人問過我小朋友好多都專注力不足,有咩特徵分辨是否有問題我自己覺得一個較簡單方法分辨,如果以讀書/做功課方面睇小朋友專注力不足似乎 ...

各位媽咪妳好!
我想問吓有關ADHD問題?
現在囝囝食緊1粒半(政府),但原來可以藥房買,不過好似要$20/粒,但想問吓有無媽咪試過這種藥呢,同政府藥有什麼唔同和副作用,
另如果想搵老師用囝囝補習有無好介紹呢?(專幫ADHD小朋友).
其實各位媽咪有無比ADHD小朋友學其他課外內活動可否提供參考吓,因我是新仔不知如何幫助囝囝.
希望各位ADHD媽咪唔好放棄,我好想同大家互相講吓感受!!!

回覆 #28 kw250 的文章

kw250,
政府醫生多數開Ritalin,藥效四小時,至於去藥房果隻係Concerta,每粒12小時藥效,換句話講如果小朋友每四小時自己記得食藥,即係=食左1粒Concerta

至於亞仔最初都係食Ritalin,但佢返全日學而又一定唔會自己到時到候拎藥食,所以唯有轉Concerta,好彩公司有得claim番,咪都幾赤

至於補習阿仔就好抗拒,夾硬搵畀佢都係盤啤唔合作,所以學業方面真係冇得攪,要靠佢自己開竅

課外活動方面睇過某些資料講,應該集中運動方面,尤其球類活動~接球類(e.g.乒乓球/羽毛球) 較適合專注力不足小朋友,仲有彈網對學障方面都有幫助,我囝囝就係學彈網+棒球,但玩還玩,表現同一般小朋友都差好遠

問藥

請問strattera這隻藥吃了有甚麼副作用?成效有幾多?

問藥

問藥

問藥

‹ 上一主題|下一主題