用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

今日去左幼稚園家長會, 都覺得D老師都幾好. 但係幼兒級個英文老師唔係外籍人士, 有小小失望.

Hey Hey mom
   2    0    0    0

你係上午定下午班架?我囡囡讀下午幼乙班,我都去左今日o既家長會,其實我唔係太介意英文老師係中國人,不過聽佢d口音,唔係好地道native speaker,唔似係土生土長外國大或響國際學校...

原文章由 dordormom 於 07-8-31 18:39 硐表
今日去左幼稚園家長會, 都覺得D老師都幾好. 但係幼兒級個英文老師唔係外籍人士, 有小小失望.

Hey Hey mom
我家有三寶

我囡囡係下午甲班. 我都認同你相看法呵. 矩講英文唔似D "CBC" 或 "ABC" native speaking. 似大多數香港人講英文. 個外籍英文老師唔知係未只消教低年級同高年級??

原文章由 fostermak 於 07-8-31 23:50 硐表
你係上午定下午班架?我囡囡讀下午幼乙班,我都去左今日o既家長會,其實我唔係太介意英文老師係中國人,不過聽佢d口音,唔係好地道native speaker,唔似係土生土長外國大或響國際學校...

...

Hi dordormon
我個仔係上午幼乙. 妳們有冇入去intranet呀. 入面有各老師自我介紹. 雖然. 英文老師唔係外國人, 但我覺得她的英語口音都ok....起碼沒有廣東話英語. 我最欣賞係普通話老師, 她的口音仲好個我以前跟學普通話的老師 .

開學啦!有d緊張添! 我仔仔係上午幼甲班,唔知有無人同班呢 個新英文老師好似係今年突登新請淨係for幼班咋,等小朋友多d接觸英文咁話,低高班應該依然係外籍老師,我都覺普通話老師好”正”呀!

我想問你地會唔會全家參加學校搞番禺遊?同埋唔去呢次,會唔會有其他響香港的旅行?

原文章由 wingtsang 於 07-9-2 23:56 硐表
開學啦!有d緊張添! 我仔仔係上午幼甲班,唔知有無人同班呢 個新英文老師好似係今年突登新請淨係for幼班咋,等小朋友多d接觸英文咁話,低高班應該依然係外籍老師,我都覺普通話老師好”正”呀! ...
我家有三寶

我仲諗住同埋公公婆婆一齊去添! 不過, 細佬就要留響屋企囉! 咁你去唔去呀 十月尾應該有個西貢旅行, 係家教會攪架! 係喎, 你又join 唔join家教會呀:

原文章由 fostermak 於 07-9-4 23:08 發表
我想問你地會唔會全家參加學校搞番禺遊?同埋唔去呢次,會唔會有其他響香港的旅行?

ssassa,

Hello! 我仔仔係上幼甲架! 你好!

學校第一次旅行喎, 典解唔捧下場呀

原文章由 ssassa 於 07-9-5 11:13 發表

我填左回條話唔去喇
好似10月尾有個西貢康樂營玩一日既活動, 不過未真正有詳細內容.

靈糧friends

你地有無上內聯網呀 我上去都好似無乜野睇到咁, 無理由討論區乜都無架? 又話可以睇到小朋友上課情況, 我都搵唔到:-| 唔知係未好少人用呢?

另外, 今日好開心響學校竟然撞到Erica 姐姐, 原來佢響樹教音樂, 佢係我仔仔上通利Summer Course老師, 佢好有心機, 教得好好架! 正!

日日都收到好多課外活動章程, 睇到頭都暈 , 你地又會唔會參加呀?

[ 本文章最後由 wingtsang 於 07-9-5 14:36 編輯 ]

Hi

外籍女人係教K2 & K3的. :

vchow

原文章由 ssassa 於 07-9-5 11:11 發表
hi all,

我囡囡係讀下幼乙呀!

雖然英文老師唔係外籍人, 不過我都覺得佢講d英文都算ok, 不過間學校有個外籍女人, 咁係做乜既呢

今日學校派左本簿仔,囡囡話係拿返屋企寫字畫野,你地d小朋友係咪咁講俾你聽?咁今日係有功課做?

咁你帶唔帶細B去番禺呀?我地決定帶思晴,放低妹妹俾麻麻湊,費時響大陸惹病就麻煩

原文章由 vchow 於 07-9-5 15:19 硐表
Hi

外籍女人係教K2 & K3的. ::" />

vchow

[ 本文章最後由 fostermak 於 07-9-11 16:13 編輯 ]
我家有三寶

ssassa :
你係c組定d組呀?我囡囡係d組,可能我地見過...

wingtsang:
我今個禮拜日日上內聯網download囡囡上課d相,佢地好快手,今日上堂,即日有相睇...不過你地知唔知上星期五家長會有冇放上網?係咪冇擺上網定搬走左,我見唔到...

佢地分日派興趣班通告,但我已經幫囡囡報左晝班,唔可以再考 慮其他...

原文章由 wingtsang 於 07-9-5 14:30 硐表
靈糧friends

你地有無上內聯網呀 我上去都好似無乜野睇到咁, 無理由討論區乜都無架? 又話可以睇到小朋友上課情況, 我都搵唔到:-| 唔知係未好少人用呢?

另外, 今日好開心響學校竟然撞到Erica 姐姐,  ...
我家有三寶

Hello LLC friends,

Due to not install chinese writing pen so may I use English for my chat with all.  My daughter studied K1B on A.M.
class.

Just to say Hi all !

George

Hi all LL friends,

I was so happy that my daughter would not cry when I
said bye to her at the school today. I believe she likes the
school. Does anyone read the intranet? I can know what
she was doing at school which is good.

My daughter is K1A pm class, anyone is her classmates?

Dora ma

I will go la... coz I think parent has to participate more school activities to know more the school and have the child know that we all participate the school activities.

dora ma

原文章由 fostermak 於 07-9-4 23:08 硐表

Hi all,

I am going to apply 2008 K1 for my son and want to seek for your advice on Diamond Hill "Ling-Liang-Tong".  Please share why you send your kid there for K1  ? and it is met your expectation ?

Thanks for your advice.  

Alvinbb

原文章由 dordormom 於 07-9-5 23:53 硐表
I will go la... coz I think parent has to participate more school activities to know more the school and have the child know that we all participate the school activities.

dora ma
‹ 上一主題|下一主題