用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bodadami
go

P K C [複製鏈接]

原帖由 natelie 於 08-11-13 18:17 發表
To me, I like Pui Kiu is because the school really give room for the kids to develop.  Putting too much 'rules' and 'regulation' only limit their growth, of course, the kids need to follow 'some' inst ...

小學部應該有類似的活動。
舊年我囝囝的作文就被老師選中了去投稿,投去那裡就不知了。雖然最後也沒有成功刊出, 但囝囝已經很高興,也喜歡上作文了。

原帖由 bjdadishe 於 08-12-16 19:56 發表
我不知道駐校作家如何能與中文老師配合, 但我贊成多搞些作文徵文比賽, 這對寫作水平和校園寫作氣氛有幫助, 這方面也許家教會可以帶領的, 對不對, puikiufriend?

而英文方面, 寫作或文法的教授也許留給教師更好, 但 ...

其實這樣功課真的不錯! 孩子學習上, 我覺得父母配合是很重要的.孩子也很喜歡做這樣功課. 我囝囝每天都提醒我要和他說半小時英語.有時在車上做, 有時我邊做家務邊跟他做, 他總是覺得很有趣似的.有次我正在預備去郊外BBQ的用品, 就用英語問他BBQ想吃什麼, 然後再問他要帶什麼去BBQ, 想跟誰去, 為什麼??...... 有些生字他不懂, 就用英語形容一下讓我猜, 要不就畫畫, 很有趣的.

原帖由 piggybank 於 08-12-26 21:11 發表
就算父母講英文講得唔錯,
學校有呢樣功課, 又真係提醒左我地放假去KEEP住既,
我覺得都好合理.

就算係平時, MY DAY BOOK都係要求父母每日同仔女講英文啦. 作為父母, 真係好應該要想辦法提供英語環境比小朋友, 打電話 ...

If your kid is only P.1, you should not have it yet.

原帖由 Eunismom 於 09-1-13 10:06 發表
e-portfolio嘅password幾時派比我地架?
點解我冇嘅??

吾駛客氣

原帖由 Eunismom 於 09-1-13 15:21 發表
我今朝打比學校,問佢地攞呀
已比左個password我,我都上左去睇嘞..
唔該哂

旅行的 name list 已上載 e-class.
去看看便知啦!

原帖由 honglish 於 09-4-28 23:51 發表
去旅行的支票未過數, 請問如何肯定我一家是參加了.

我又不想太麻煩家教會同我個別核對紀錄.

name list 顯示羅校長會去.

原帖由 honglish 於 09-4-30 08:57 發表
Thank you!

希望今年同上年旅行一樣, 校長全程和家長傾談就好了!
‹ 上一主題|下一主題