用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

學校咁多活動,實有機會見 您們小朋友相可以比我地睇下嘛,到時,我認住小朋友個樣咪記得您們囉!
原文章由 cacamummy 於 07-9-4 01:51 AM 硐表
好多謝你地咁多位mummy同我分析呀! 其實唔開心. 只係一早已經plan好晒好有野. 因為我係在職媽咪, 可以自己幫bb換衫同送佢上校車. 會sweet好多...嘻嘻...不過, 而家就要假手於人. 不過, 我先生好喜歡個位班主任, 所以 ...

薳然媽媽,睛睛媽咪,

睇完妳哋講先知原來除咗橙之外,仲有朱古力及維他奶, 嗰日要帶囝囝學游水, 所以遲咗少少返屋企, 見到背囊仔得個橙都有 d 其怪 , 諗落都好嘅, 派生果,健康 d 嘛, 誰不知是家晞急不及待食晒!!

昨天梁老師打俾我, 問家晞在家的情況, 我把家晞在家換校服時大喊的情況話佢聽, 佢都話估唔到, 因為家晞在學校時好乖, 但是很多時唔出聲, 其他小朋友一齊讀字的時候她也不出聲, 但當老師拿教材逐個到小朋友面前要她們讀的時候, 她就會讀, 她算時一個慢熱的小朋友; 不過, 過去兩天她已開始跟她小朋友溝通, 會主動叫小朋友坐在她旁邊一起坐, 希望她可以儘快跟其他小朋友熟落 d, 唔會咁怕醜 la.  

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-3 10:12 硐表
Thanks for your information, Meta.

學校仲有司葛脫朱古力糖.  不過我覺得派呢d小食(除左個橙&維他奶)唔係好有益 .

晴晴媽媽,

無錯.....我個仔讀k3, 中.英文要開始要做句子....
之前, k2中段都開始默中.英同mentos......家長同小朋友都好辛苦
老師話....小朋友好容易習慣唔需要擔心, 到小一佢地就無咁辛苦啦
:

原文章由 meta 於 07-9-3 14:54 硐表
首先,要考慮你住既地方距離九龍塘車程有幾遠!
其實方方教授K1課程就等餘其他幼稚園K2教學.即是K3就等餘小1教學.唔一定去九龍塘口者!

家晞媽咪,

家晞這幾天換校服時仲有無喊呀 ?  搵姐姐工人換係唔係好d ?

家晞好乖呀, 只係怕羞小小o者, 老師叫家晞讀, 家晞肯跟著讀, 真係好乖呀 .

無收到梁老師電話一個星期, 以為薳然好左d, 點知昨日梁老師打來, 話薳然周身郁, 坐唔定, 好多時好容易比其他聲音物件吸引到佢, 要經常提住佢坐定定, 有時佢又引到其他本來乖乖坐下來既小朋友都一齊四圍行, 我真係覺得唔好意思, 搞壞班房既秩序 , 放學時一聽到mic叫搭校車既小朋友出去, 佢就開始緊張起來, 扭要老師比書包佢, 又要老師立即幫佢揹書包, 好心急, 一邊想喊, 又一邊同自己講"未到您呀, 唔好喊啦", 老師都話佢怪怪地, 我就明阿囡咁講係想理性d同自己講未到自己, 又想安慰自己唔好喊, 但佢又控制唔到自己d情緒, 真係好矛盾呢?!  我都好r頭 , 尋晚同今早猛同阿囡講慢慢黎, 等一陣就有得放學啦, 唔好咁心急, 但頭先聽工人講阿囡今日都仲係扭, 我都唔知佢要幾時放學先ok:( .   

您放心啦, 梁老師話成班同學都好好, 好定, 好乖 , 除左薳然麻煩d之外.  不過好彩, 梁老師話薳然學野就無問題, 都學得好快, 算係我安慰之一, 阿囡上星期開始除左識唱太陽伯伯比我聽之後, 仲唱我有一個好媽媽, 唱哂成首呀, 另外仲有好多英文歌, d英文歌我唔知佢係學校學返來, 定係以前係playgroup樹學, 但中文歌就一定係學校教, 真係呢個兩個星期既大收獲.

您地做左體格檢查未呀 ?  上星期六我地帶左阿囡去校醫度做左啦, hk$100比出面醫生平.

薳然媽媽,

睇見妳話薳然放學咁心急同埋開口自己安慰自己, 覺得薳然好可愛啊!  我都係啱啱先交體檢表, 我仲以為我最遲 tim, 我上星期四趁住家晞有少少咳同流鼻水順便做埋體檢, 諗住起碼可以慳 d 醫生費嘛, 誰不知個醫生完全無收額外費用喎, 只係收普通診金 $190, 所以我都有少少喜出望外的感覺, 可能醫生見家晞係熟客仔, 之前又喺佢度打咗流感針同埋肺炎鍊球菌針, 每種針都要分兩次打, 肺炎鍊球菌針尤其貴 $650 x 2, 可能因為咁, 當回饋熟客仔啩!

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-4 17:08 硐表
家晞媽咪,

家晞這幾天換校服時仲有無喊呀 ?  搵姐姐工人換係唔係好d ?

家晞好乖呀, 只係怕羞小小o者, 老師叫家晞讀, 家晞肯跟著讀, 真係好乖呀 .

無收到梁老師電話一個星期, 以為薳然好左d, 點知昨日 ...

家晞媽咪,

家晞換校服仲有無扭呀 ?

薳然有時曳又發脾氣, 激到我嬲, 佢冷靜落黎, 會喊咁口同我講: 媽咪angry啦, 媽咪happy呀, 佢講野真係有時笑c我.  

前兩日發現阿囡念主禱文, 不過念到一舊舊, 又咩咩天父, 又咩咩食, 又咩咩福福....跟住阿門.  

尋日薳然話係學校食麵麵, 問佢係咪macaroni, 佢又話係喎.

薳然媽媽,

家晞而家換校服唔喊啦, 因為每朝都係同佢二哥一齊換校服, 一齊出門口, 所以佢不知幾開心, 但係因為小學返學時間早 d, 要 8:05 出門口, 8:20 上堂, 所以送完哥哥後再搭車去到愉城, 都未夠鐘, 學校未開門, 要喺商場行兩個圈先夠 8:30, 但係, 如果唔同哥哥出門口, 家晞一定扭計, 前兩日, 哥哥放學後約咗同學喺屋企樓下大家樂食嘢, 家晞要換過件衫, 哥哥又心急落去, 所以我俾哥哥行先一步, 相差只是一轉電梯時間, 佢都喊到 c c 下, 我已不停同佢解釋哥哥只是先落去搵位及幫家晞買嘢食, 佢搭電梯時都係咁 , 直至到咗樓下先慢慢收聲咋.  

到而家, 我問家晞在學校吃甚麼, 佢都係話飽飽或蛋糕, 都係講唔到, 其實佢平時都好鍾意食通心粉, 佢都知甚麼是通心粉, 但唔知點解都係講唔到俾我聽嘅     

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-5 16:46 硐表
家晞媽咪,

薳然有時曳又發脾氣, 激到我嬲, 佢冷靜落黎, 會喊咁口同我講: 媽咪angry啦, 媽咪happy呀, 佢講野真係有時笑c我.  

前兩日發現阿囡念主禱文, 不過念到一舊舊, 又咩咩天父, 又咩 ...

家晞媽咪,

家晞真係好鐘意哥哥啊, 好得意呀.  我都真係覺得哥哥同妹妹呢個組合非常好.  

薳然無哥哥囉, 真係有d可惜, 佢只有d大好多既表哥, 不過表哥點都唔同哥哥, 因為唔係一起生活.

您試吓送家晞入校門前同家晞講, 叫佢記住食咩茶點, 然後放學話返比您聽呀, 因為每日茶點時間係9:50am, 我諗佢會記得架, 跟住您接佢放學又問吓佢, 睇吓佢肯唔肯講.   直到尋日, 我問薳然, 家晞係男仔定係女仔, 佢都仲係答我boy, 我即刻好跨張問佢boy? 跟住佢又話girl, 之後我叫佢再確定, 佢又話boy, 所以我諗家晞同薳然都未熟識.  佢叫係識得兩個同學仔一翹 & Elaine, 前晚佢攞左頭cool幫我帶, 話我聽same same Elaine, 我問佢Elaine係咪帶呢個頭cool, 佢話係喎.  佢有時口up up, 講左d同學仔既名, 然後話到, 我都只係聽到佢講得最新楚係一翹同Elaine, 哈哈, 但佢又唔講自己個名.

今朝好驚險, 薳然一起身拿住條芭蕾舞裙喊咁口同我講話Today ballet dance, 我好驚佢今日唔肯返學呀, 好彩我解釋比佢聽今日係Thursday, Saturday先係ballet dance, 佢開頭有d扭架, 話today not go to school呀, 想大喊出來, 我再同佢講Today, Ms. Law (教芭蕾舞老師) is on holiday, can only see her on Saturday, Saturday ballet dance啦,佢諗佢一陣, 就無扭啦, 一額汗, 真係好彩.

薳然媽媽 :

應該係.....謝謝主, 賜飲食, 求祝福, 保平安, 多謝老師請食茶點, 唔該嬸嬸, 阿門

原文章由 於 07-9-5 16:46 硐表
家晞媽咪,

前兩日發現阿囡念主禱文, 不過念到一舊舊, 又咩咩天父, 又咩 ...

thanks, Opheliay.  咁我可以知道阿囡講錯左邊度嘞.

原文章由 opheliay 於 07-9-6 12:46 硐表
薳然媽媽 :

應該係.....謝謝主, 賜飲食, 求祝福, 保平安, 多謝老師請食茶點, 唔該嬸嬸, 阿門

薳然媽媽,

薳然雖然沒有哥哥, 但佢好快做姐姐啦, 我相信薳然將會是好姐姐, 其實當年我同我老公都想第一胎生女, 因為女仔天生有母性, 比較懂得照顧弟妹.  當然, 仔也有外的, 如家晞二哥哥, 至於, 我的大仔, 個性比較自我, 所以就比較少主動照顧妹妹.  

今日我問家晞食甚麼茶點, 佢竟然話係蘋果    因為之前返 playgroup 時嘅 snack time 是吃水果的, 唔知佢係唔係搞亂咗?  所以話佢比較慢熱, 對之前的經歷上心啲.  聽朝再試下先.  

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-6 09:32 硐表
家晞媽咪,

家晞真係好鐘意哥哥啊, 好得意呀.  我都真係覺得哥哥同妹妹呢個組合非常好.  

薳然無哥哥囉, 真係有d可惜, 佢只有d大好多既表哥, 不過表哥點都唔同哥哥, 因為唔係一起生活.

您試吓送家晞入校門前同家 ...

家晞媽咪,

其實哥哥與妹妹係好d架, 好似您既情況, 哥哥由小就學會懂得照顧妹妹, 將來大個都會係懂得照顧別人, 包括父母&家庭, 女仔係比人錫架麻, 所以要習慣比人照顧愛護, 有時女孩子太過獨立, 太強未必係一件好事.  所以我地當年希望第一個係仔, 不過都無得揀既, 依家兩個囡囡都好, 比我地錫&照顧囉, 我都唔想係細佬, 因為做細佬大多數都變裙腳仔.

二哥哥同家晞感情好好,兩人差四年係好好架,逢生肖相差四年或八年係最好架,您夾得好好喎.大哥哥可能比較大個囝,覺得細妹同佢唔啱玩,遲d啦,大個d,佢一定都會好錫家晞,因為我有兩個阿哥(大我超過9年以上)都係到我開始大個d好錫我,我另外有兩個阿哥就同我差3,5年,細個時佢地就多同我玩,不過就無兩個大哥哥咁錫我.

我依家都唔知薳然會唔會係好家姐架? 之前未有細b,薳然好鐘意初出生既表弟, 我地見佢咁,就覺得佢應該接受到多一個bb係屋企,所以有bb,點知我個肚一日一日長大,佢開始有d擔心,近來癡得好我緊好嗲我,仲話自己係大bb,尋晚臨瞓前一定要我幫佢包片片,佢話自己 just like a BB, 薳然係比較敏感,所以第日細b出世後,我要好小心處理佢既感受.

尋日薳然係玩具箱攞左個小音樂工具出黎玩,跟住同我講same same家晞in the school呀,我問佢家晞係咪上堂玩呢個呀, 佢話係呀. 我再問佢家晞玩既係咩顏色,佢又無答我,但我再問佢家晞係boy or girl, 佢今次終於答Girl啦.我下星期二或會揍薳然放學,睇吓可唔可以同您地見面,又睇吓佢地兩個有無打招呼先,我下星期一再確實您.

薳然媽媽,

我都同意兄弟/姐妹相隔四年或以上比較好, 等大嗰個大定啲, 會明白多一個妹妹或弟弟都不會分薄咗爸媽嘅愛護, 咁就唔會產生妒忌嘅心理, 到時弟/妹出生後會幫忙照顧, 否則, 便會出現爭寵嘅情形;  不過, 無論點都好, 總有過渡期, 等佢哋長大啲就會明白 ga la, 呢啲都係湊小朋友的情趣, 如果唔係, 我都唔會捨得唔做嘢, 返屋企湊仔啦!

如果妳下星二湊放學記得話我知喎, 因為多數係我送返學, 工人接放學的, 我都好想快 d 介紹佢兩個互相認識, 等家晞多 d 同薳然傾計, 學下表達自己, 等我第時問佢喺學校嘅嘢唔駛答到我一頭霧水

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-7 09:17 硐表
家晞媽咪,

其實哥哥與妹妹係好d架, 好似您既情況, 哥哥由小就學會懂得照顧妹妹, 將來大個都會係懂得照顧別人, 包括父母&家庭, 女仔係比人錫架麻, 所以要習慣比人照顧愛護, 有時女孩子太過獨立, 太強未必係一件好事 ...

唔使驚

唔使驚,家晞宜家唔係唔識,係懶講!唔洗擔心。可能學校同學都係咁都唔出其。

原文章由 lsw0316 於 07-9-5 05:08 PM 硐表
薳然媽媽,

家晞而家換校服唔喊啦, 因為每朝都係同佢二哥一齊換校服, 一齊出門口, 所以佢不知幾開心, 但係因為小學返學時間早 d, 要 8:05 出門口, 8:20 上堂, 所以送完哥哥後再搭車去到愉城, 都未夠鐘, 學校未開門,  ...

晴晴點解說 thank you god give we eat the food ...thank you god...........聽唔清楚應該係點?
原文章由 opheliay 於 07-9-6 12:46 PM 硐表
薳然媽媽 :

都係一個講中文, 一個講英文......

Ophelia

原文章由 meta 於 07-9-10 00:00 硐表
晴晴點解說 thank you god give we eat the food ...thank you god...........聽唔清楚應該係點?

家晴媽咪,

我其實聽日要去產檢, 剛剛問過, 應該可以趕得切去湊放學, 聽日見啦 !

原文章由 lsw0316 於 07-9-7 15:03 硐表
薳然媽媽,

我都同意兄弟/姐妹相隔四年或以上比較好, 等大嗰個大定啲, 會明白多一個妹妹或弟弟都不會分薄咗爸媽嘅愛護, 咁就唔會產生妒忌嘅心理, 到時弟/妹出生後會幫忙照顧, 否則, 便會出現爭寵嘅情形;  不過, 無論 ...

晴晴媽咪,

係呀, 我都覺得佢哋 d 咁細個嘅小朋友, 只依照自己的喜惡去做, 不喜歡受人支配, 所以, 有時係專登唔答妳嘅問題,例如, 有時叫家晞唱首歌仔, 佢又專登唔唱, 之後, 又自己唱, 工人姐姐叫佢沖涼, 佢又唔肯, 係都要玩多一陣, 要自己話去沖涼先肯

原文章由 meta 於 07-9-9 23:51 硐表
唔使驚,家晞宜家唔係唔識,係懶講!唔洗擔心。可能學校同學都係咁都唔出其。

薳然媽媽,

好哇, 聽日見啦!

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-10 12:22 硐表
家晴媽咪,

我其實聽日要去產檢, 剛剛問過, 應該可以趕得切去湊放學, 聽日見啦 !

請問知唔知一般讀完方方既小朋友, 係考邊間小學?
直資 or 官立? 或者?
‹ 上一主題|下一主題