用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC Parent Club 07 Part 4 NEW
樓主: BBChu
go

SJC Parent Club 07 Part 4 NEW [複製鏈接]

HINONG,
SJC普通話真係唔係好夠.

原文章由 HINONG 於 08-1-8 17:27 發表
原來學校有教普通話, 我一直以為沒有
不過, 沒有教併音, 就好像欠缺一些東西

Hinong,
我仔依家冇特別出去學, 只係學過下暑期班. 如果你想佢呢方面好D, 咁真係要出去讀.

原文章由 HINONG 於 08-1-9 17:36 發表
就是啦, 現在很多兩文三語, 不知道k2 及k3 會不會多一些呢
你們有沒有另外給小朋友出去讀, 請問有沒有好介紹
最好有併音的, 我覺得沒學併音, 好像沒學普通話

...

統一小一派位周六起選校 (明報) 01月 21日 星期一 03:45PM
教育局今日提醒家長,凡參加本年度小一入學統籌辦法而未獲得自行分配學位的兒童,均可參加統一派位。

家長須於本星期六或星期日進行選校,有關兒童將會透過統一派位,獲派官立或資助小學的小一學位。統一派位的結果暫定於六月七日公布。

教育局學位分配組已發信給各有關家長,請他們在一月二十六日或一月二十七日(上午九時三十分至下午十二時三十分;下午一時三十分至四時三十分),前往其住址所屬小一學校網的統一派位中心辦理選擇學校手續。家長必須在上述兩天內,把填妥的表格交回同一個統一派位中心。

如家長最近曾遷居或快將搬遷,必須盡快通知教育局學位分配組,以便家長可按他們的新住址填選住址所屬學校網內的學校選擇。家長在填報住址時,必須填寫真確的居住地址。倘若家長被發現向當局提供虛假住址以獲取學位,其子女的小一入學申請將會作廢,獲派的學位亦會被取消。

教育局設有二十四小時自動電話查詢服務(電話:2891 0088),供家長聽取有關統一派位程序資料。完2008年1月21日(星期一)

3b,
你囝有冇攞o個日去小學部影相既相卡返o黎呀?

3b,
你囝有冇攞o個日去小學部影相既相卡返o黎呀?

catw88,
恭喜, 恭喜!!

原文章由 catw88 於 08-5-16 11:24 發表
thx~
我6月中生啦..不過果日老公無假..如果去都係我帶女女..老公話太近預產期叫我唔好去

ShanShan,
嘻嘻! 差d都唔記得左呢度 .

原文章由 ShanShan 於 08-5-21 15:45 發表

新幹線
Wow, haven't seen you here for a long time lor.

[ 本文章最後由 新幹線 於 08-5-21 16:05 編輯 ]

catw88,
我仔都冇跟學校去, 係我老爺同99帶佢去. o個日成日都落下停下, 真係影響晒心情.

原文章由 catw88 於 08-7-11 00:10 發表
我本來都無比女女跟學校去,一來驚天氣唔好,二來驚老c睇唔晒咁多小朋友,不過果日阿女放假我同佢無所事事咁自己帶左佢入去..
‹ 上一主題|下一主題