用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學(二) - July 2007
樓主: 麟媽媽
go

番禺會所華仁小學(二) - July 2007 [複製鏈接]

王國長老

我鐘意夏天去,真係風和日麗好鬼正!
可惜太短,得嗰三、兩個月。
玩雪?!咪攪我...呢D 地方凍到傻,
行一個街口腳趾都麻木晒,
以前讀書仲要等street car 等巴士,
企係車站沿地跳既日子好難挨!

原文章由 felix喵喵 於 07-7-12 13:12 發表

麟媽媽,
我都想去楓葉國行下, 你一般會什麼時候去呢?
好想同呀仔去玩雪.... 扮天使 ....... 喵喵

王國長老

想問吓字典係咪一定要跟書單買?

原文章由 麟媽媽 於 07-7-12 15:01 發表

Yes, I bought all the books from school yesterday and the girl of 精工 said 華仁小四一律規定用這本 !

原文章由 麟媽媽 於 07-7-12 15:01 發表

大少到畢業都無用過這本字典,佢都係用快譯通多d.
如果屋企有其他英文字典唔需要買.

原文章由 SandyMummy 於 07-7-11 16:24 發表
Hi everybody,

想問下大家唔 知有冇華中的音樂會 (19/7 文化中心)門票出讓呢?

或有什麼途徑 / 方法可以購買多2張門票呢?

Many thanks!

另外, 恭喜晒 Jackjackma 的公子 ...

SandyMummy,

只要有目標,同亞仔一起全力以赴一定會成功的.

原文章由 raymond1981 於 07-7-10 19:51 發表

Hi jackjackma

I am always the last one to know about the good news.  Congratulations!  Does 飛姨's son manage to get into WYCHK?

Now, your son and you can have a relaxing summer vacat ...

Hi raymond

飛姨少爺文武雙全,一早已經被一間直資學校取錄了.
所以佢一直都無緊張過今次升中派位.

大少今日去了華中註冊,下星期一開始上升中銜接課程.
今個暑假無得玩

[ 本文章最後由 jackjackma 於 07-7-12 16:58 編輯 ]

Hi,
有冇升小二媽咪? 我想問下書單內 - 愛與生命是不是只是file (因小一時, file裏份有幾張紙) ?

thanks
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

王國長老

你地有無買Kaka Fok 寫既書?
我買左琴晚睇晒,好簡單既文筆,
有創意同埋幾有趣,值得一讚!
書中唔少野都係可以聯想到華仁既生活既,
我一路睇,一路會心微笑!
大家支持吓,$45 一本買番去比D 仔睇吓啦。

PS︰我唔識Kaka 架,唔係賣廣告!

王國長老

有紙架!我地將D 紙訂埋交晒比先生,開學用先派。

原文章由 totoro 於 07-7-12 17:24 發表
Hi,
有冇升小二媽咪? 我想問下書單內 - 愛與生命是不是只是file (因小一時, file裏份有幾張紙) ?

thanks

Hi Totoro,

昨天剛剛幫我姨甥買了書.[愛與生命]file 裏面是有些單元紙張的。

飛姨

原文章由 totoro 於 07-7-12 17:24 發表
Hi,

thanks

Hi Raymond,

Thanks for caring for my son, I've PM you on furthur discussion on the issue.

飛姨

原文章由 raymond1981 於 07-7-12 19:57 發表

Hi jackjackma

Thanks for the info.  It means that 飛姨少爺 = Wah Yan Traitor!  I wonder why she chose Wah Yan Primary in the first place.  

In my gen ...

me too

原文章由 ms99 於 07-7-10 15:23 發表
實在好唔慣而家個版面.

原文章由 麟媽媽 於 07-7-12 18:03 發表
你地有無買Kaka Fok 寫既書?
我買左琴晚睇晒,好簡單既文筆,
有創意同埋幾有趣,值得一讚!
書中唔少野都係可以聯想到華仁既生活既,
我一路睇,一路會心微笑!
大家支持吓,$45 一本買番去比 ...

話時話, 誰是 kaka fok

王國長老

Kaka Fok 係我地學校既小六生,佢寫左一本英文書,
派成績表當日,有Counter 賣佢既作品。
我唔識佢既,但幫佢買一本以示支持,
一個細路仔寫咁多字,花了很多心機架,
雖則我不時係書局打書釘,但一個小作家既作品,
我都甘願比錢買黎睇吓既。

原文章由 felix喵喵 於 07-7-13 00:41 發表

話時話, 誰是 kaka fok

Morning friends :)

I did not buy the book of the young author, but instead I bought the teddy bear wear the Wah Yan School Uniform (HKD100), it's cute and I guess sense of belonging every time when my 2 boys look at him.

Chelsea

王國長老

你個反應同我老公第一次知呢個消息一樣,
我明白你地對學校有歸屬感,
但而家時代唔同了,市場上有好多變動....
將教育講成一門生意我都覺得唔應該,
但實在某些轉變令家長們會多左選擇,
呢樣好難話啱定唔啱既。
正如你話既升中預備班,好多學校都有架喇,
有D 連小學都有Summer school,
即是一樣日日6 個鐘係學校,
家長亦樂於送仔女去,為咩呢?
咪為希望仔女keep 住個競爭力,怕個仔鬆散了,
開學追唔上咁囉。你應該慶幸兒子身在外地,
可以真正享受到愉快學習,香港地無呢支歌仔唱了。

原文章由 raymond1981 於 07-7-12 19:57 發表

Thanks for the info.  It means that 飛姨少爺 = Wah Yan Traitor!  I wonder why she chose Wah Yan Primary in the first place.  

In my gen ...
‹ 上一主題|下一主題