用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 輕鬆下,名校campus video(外傳)
樓主: cman_li
go

輕鬆下,名校campus video(外傳) [複製鏈接]

Re: 輕鬆下,名校campus video(外傳)

FUNG12345 寫道:
[quote]
Sarah20023005 寫道:

你真係講得好鬼啱聽!㊣ 特然咁鬼叻!#不過係懶X叻!#
英華有幾巴枝X阿!叻就吾駛轉直資啦!【人地名校驚收吾到最好學生驚失去教育界前領地位,所以先至轉去直資,】而英華呢就吾係喇!係因為中學學生平均水平太差,小學不過是一間普通中文小學,日後好大機會吾達標,新校長驚死冇咗間豆泥英中,所以拿拿淋轉直資。如果唔係一定變BAND 3。★不個轉咗直資呢,又唔係一定變番BAND1架★你真係好Q蠢★人蠢真係冇藥醫 !       

你同之前果個po唔知咩都一樣, 講野冇point
平均水平差, 又唔知咩差, 同果個人一樣
個poxxxxx就講唔到, 不如你講下有咩差啦

【人地名校驚收吾到最好學生驚失去教育界前領地位,所以先至轉去直資,】, 我唔認同, 好多都係因為要一條龍, 收生只係一個比較上冇咁重要o既原因
同埋, 唔係叻就唔洗轉直資, 係勁果d先有資格轉
小學唔達標個問題, 你講下有幾多間可以一定有75%band1, 喇沙小學冇記錯都唔得, 以我所知, 好出名果d小學好多都係7-8成左右, 比你會唔會搏?
同埋, 唔係變番, 依家已經係band1, 重要係band1頭

亂up冇用嫁, 係就比d證據[/quote]

我唔認同, 好多都係因為要一條龍, 收生只係一個比較上冇咁重要o既原因

[size=medium]鄉吓仔少出大城市,邊間邊弗【名校】係因為要一條龍問題而去轉直資呀!邊間呀!講出嚟吖!

[size=medium]【正牌深水埗區卿吓仔,小出大城巿】....咁即係話垃圾廢校「英華」轉直資係因為佢係狗叻、係狗勁果d,所以先至狗資格轉直資。係嘛!咁講..即係話香港華仁、協恩、喇唦、瑪利諾修院、聖若瑟、聖嘉勒女書院、嘉諾撒聖瑪利、瑪利曼、嘉諾撒聖心、嘉諾撒方濟各、聖士提反女子…。★間間百年名校★都吾叻吾勁…咁又係吾係呀!

[size=medium] 睇醫生啦!

小學唔達標個問題, 你講下有幾多間可以一定有75%band1, 喇沙小學冇記錯都唔得, 以我所知, 好出名果d小學好多都係7-8成左右, 比你會唔會搏?
[size=medium]【正牌深水埗區垃圾廢校卿吓仔】

[size=medium]香港華仁、協恩、喇唦、瑪利諾修院、聖若瑟、聖嘉勒女書院、嘉諾撒聖瑪利、瑪利曼、嘉諾撒聖心、嘉諾撒方濟各、聖士提反女子。間間都有小學,人地因為係真正【名校】根本無須擔心冇Band 1學生!「人地係驚失去教育界前領地位,人地係驚失去百年傳統。」

同埋, 唔係變番, 依家已經係band1,重要係band1頭

[size=medium]【好似英華咁,最緊要唔好怕面懵!最緊要面皮狗厚!】

[size=medium]中學學生平均水平差,小學是間普通中文小學,百份百吾達標,係人都知,新校長驚死冇咗間豆泥英中,迫走中小學老師,諗住慳番一筆,係人都知,所以拿拿淋轉直資又係人都知。撐乜Q吖!正宗死曬狗!死撐!     

po.mummy 寫道:
[quote]
[quote]
Sarah20023005 寫道:

你真係講得好鬼啱聽!㊣ 特然咁鬼叻!#不過係懶X叻!#
英華有幾巴枝X阿!叻就吾駛轉直資啦!【人地名校驚收吾到最好學生驚失去教育界前領地位,所以先至轉去直資,】而英華呢就吾係喇!係因為中學學生平均水平太差,小學不過是一間普通中文小學,日後好大機會吾達標,新校長驚死冇咗間豆泥英中,所以拿拿淋轉直資。如果唔係一定變BAND 3。★不個轉咗直資呢,又唔係一定變番BAND1架★你真係好Q蠢★人蠢真係冇藥醫 !       

你同之前果個po唔知咩都一樣, 講野冇point
平均水平差, 又唔知咩差, 同果個人一樣
個poxxxxx就講唔到, 不如你講下有咩差啦

【人地名校驚收吾到最好學生驚失去教育界前領地位,所以先至轉去直資,】, 我唔認同, 好多都係因為要一條龍, 收生只係一個比較上冇咁重要o既原因
同埋, 唔係變番, 依家已經係band1, 重要係band1頭

亂up冇用嫁, 係就比d證據[/quote]

我唔認同, 好多都係因為要一條龍, 收生只係一個比較上冇咁重要o既原因

[size=medium]鄉吓仔少出大城市,邊間邊弗【名校】係因為要一條龍問題而去轉直資呀!邊間呀!講出嚟吖!

[size=medium]【正牌深水埗區卿吓仔,小出大城巿】....咁即係話垃圾廢校「英華」轉直資係因為佢係狗叻、係狗勁果d,所以先至狗資格轉直資。係嘛!咁講..即係話香港華仁、協恩、喇唦、瑪利諾修院、聖若瑟、聖嘉勒女書院、嘉諾撒聖瑪利、瑪利曼、嘉諾撒聖心、嘉諾撒方濟各、聖士提反女子…。★間間百年名校★都吾叻吾勁…咁又係吾係呀!

[size=medium] 睇醫生啦!

[size=medium]【正牌深水埗區垃圾廢校卿吓仔】

[size=medium]香港華仁、協恩、喇唦、瑪利諾修院、聖若瑟、聖嘉勒女書院、嘉諾撒聖瑪利、瑪利曼、嘉諾撒聖心、嘉諾撒方濟各、聖士提反女子。間間都有小學,人地因為係真正【名校】根本無須擔心冇Band 1學生!「人地係驚失去教育界前領地位,人地係驚失去百年傳統。」

同埋, 唔係變番, 依家已經係band1,重要係band1頭

[size=medium]【好似英華咁,最緊要唔好怕面懵!最緊要面皮狗厚!】

[size=medium]中學學生平均水平差,小學是間普通中文小學,百份百吾達標,係人都知,新校長驚死冇咗間豆泥英中,迫走中小學老師,諗住慳番一筆,係人都知,所以拿拿淋轉直資又係人都知。撐乜Q吖!正宗死曬狗!死撐!      [/quote]
差唔多間間轉宜資都搞一條龍, 有邊間唔係?

同埋, 我好似冇話唔轉=唔勁, 我係話勁先有資格轉

係小學要75%呀, 唔係中學, 英華書院年年都100%band1
但一間小學要75%就好難
「人地係驚失去教育界前領地位,人地係驚失去百年傳統。」
英華夠係

我講o既真話, 講面皮厚遠不及你

有咩差你講唔出, 淨係老作
點迫走老師呀? 依家老師人數多過2年前呀

我都唔知你地嘈乜? 英華轉直資的理由, 就是恐怕變成中中. 這正是教學語言政策的後果. 英華當初受了教育官僚的引誘及誤導, 設立一條龍小學, 但又忽略了教學語言政策"落車"的最終目標(教統局的最終目標). 為避免受小學收生質素拖累, 為怕書院變成中中, 毀了數十年基業, 英華唯有背棄理念, 轉為直資, 為的是可以自己收生和自訂教學語言. 直資--是教統局的另一大詭計, 讓政府可以瀉下教育的大包袱. 可憐的家長就要雙重繳費(薪俸稅、學費).

十分同意.
而且他只是一個中學生, 為甚麼要對他窮追猛打?!
是對是錯, 就交回他自己去探索好了. 成長需要磨練. 經驗需要累積.
英華怎樣說都是一間校風純樸, 具教學熱誠的好學校.
Fatdog 寫道:
我都唔知你地嘈乜? 英華轉直資的理由, 就是恐怕變成中中. 這正是教學語言政策的後果. 英華當初受了教育官僚的引誘及誤導, 設立一條龍小學, 但又忽略了教學語言政策"落車"的最終目標(教統局的最終目標). 為避免受小學收生質素拖累, 為怕書院變成中中, 毀了數十年基業, 英華唯有背棄理念, 轉為直資, 為的是可以自己收生和自訂教學語言. 直資--是教統局的另一大詭計, 讓政府可以瀉下教育的大包袱. 可憐的家長就要雙重繳費(薪俸稅、學費).
‹ 上一主題|下一主題