用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2022DSE 結果(承接2021版)
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2022DSE 結果(承接2021版)   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-10-21 11:08
你所講的,套用在Band2學校如基督書院、胡忠這些最為妥當,但我哋依家仲係以某校為傳統名男校嘅格局去衝重 ...
我只是覺得名校核心在哪裡,大家可以各自心中衡量的。你覺得核心在成績都好,或者有人覺得核心在校風,在網絡,在資源都好。
至於Banding其實都是一樣。
不可否認DSE是一個非常重要的指標,但仍是允許家長各自評價吧。
畢竟每個人的立場,出發點都不同。

DD仔 發表於 22-10-21 11:32
只想回應一點:當初係見你入嚟已經兇神惡殺,嚴分敵我,猛烈炮轟,陰陽怪氣,我才聯想你有可能嚟自某強大 ...

這就不對了吧,明明是M先到樓主帖子炮轟。我是幫樓主反擊而已,要論起來最多只能算北約。

DD仔    發表於 22-10-21 11:58

lyfox 發表於 22-10-21 11:51
我只是覺得名校核心在哪裡,大家可以各自心中衡量的。你覺得核心在成績都好,或者有人覺得核心在校風,在網 ...

大家都平和d咪有計傾囉
lyfox, Jacba可能係咁諗,但大多數家長相信唔會咁諗。其實睇吓之後某校自行收乜嘢等級嘅學生同埋大學入乜嘢系,可以估吓佢嘅情況嘅,但都係估吓,大學學系都係唔會點樣完全公佈

DD仔 發表於 22-10-21 10:31
如果SPCC仍然有咁top嘅DSE成績,但拒絕公佈5+,改為Best 5 subjects, 話因為唔想只highlight成績成唯一的 ...
再說一點,這個評論,雖然我不是100%同意,但我都覺得是平和的討論。在一個自由的平台如果討論是這個級別,我個人覺得都是友善,合理。但後面說學校是虛偽,令人作嘔,個人感覺顯然就超過了某個限度了。

DD仔 發表於 22-10-21 11:14
我之前已經po過,DBS annual report有詳細DSE成績,而IB更加唔使講,即日已經喺傳媒鋪天蓋地咁報導啦,又 ...

公道一點講, 好多學校都有中國人傳統美德 - 收收埋埋
YWC其實一直都無詳細DSE成績話俾街外人知 (4+同5+都無, 只係間中會有個別科目, 多數只講英文一科), 就算係WYK, SPC同DBS, 都係2016/2017年後先開始有提供多一點DSE既成績, 赤提到現今都只係得2+

收收埋埋唔係港華獨家, 演譯手法其實唔同學校都別出心裁:

YWC: 2016年後每年校務除咗英文一科會5+%外, 其餘只係列出一堆科目, 話佢地5+%係全港平均既2-3倍
不過我知佢有份詳盡D既DSE成績統計每年會俾校內家長, 不過甚少家長肯開心share

DBS: 2016年後校務報告先有現在既資料, 之前係"謎"一個

WYK: 約2016年開始有DSE成績公佈, 但得4+%, 另外入大學統計既百份比, 加埋可以>100% (唔想再研究了)

SPC: 都係約2016先有多D關於DSE既成績

LSC: 本來好好地既, 但上年突然改用一個 "無單位" 既graph去展示DSE成績

QC: 其實一直都係收收埋埋, 近年轉咗校長先每年校網有出各科5+. 其實每年有少數家長 (小朋友有獎攞, 或有份參加年度頒獎禮既樂團成員) 可以攞到份詳細資料 (QC份黃龍報都有, 不過資料滯後兩年)

KC: 又係玩特別, 只出4+同5*+
相比之下, 一直最透明係聖言, 之後係SJC

IYY    發表於 22-10-22 11:02
margkwan    發表於 22-10-22 07:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lyfox 發表於 22-10-21 12:09
再說一點,這個評論,雖然我不是100%同意,但我都覺得是平和的討論。在一個自由的平台如果討論是這個級別, ...

呢樣野就真係要講吓,作嘔,係因為校長用冠冕堂皇嘅理由去支持自己用呢啲Best 5 subjects嘅方法去公佈,而且封頂,以後無論實際成績是高是低,都會係咁㗎喇。
Again, 你哋覺得ok就好,我睇到就有d作嘔嘅感覺,係好個人嘅生理反應

hkpapa852 發表於 22-10-21 12:10
YWC其實一直都無詳細DSE成績話俾街外人知 (4+同5+都 ...

請問2016年,到底發生了甚麼事?
依家已經2022-2023了,不向前看,不與時並進,不具競爭力,學校怎能進步?

同level嘅學校其實都喺度爭奪資源、搶叻學生、建立優良教職人員團隊、優化校舍、當中有好大部份係在乎「業績」,而「業績」中,公開試成績係影響整間學校生態情況,將成績公開,令人可作比較,可放心選擇投放目標。

LSC 2021 annual report只有一句:5+ above 40%.好simple, 但滿足最低要求。某校連一句都冇。

YWC, 冇人覺得佢係top, 冇乜expectation.

DD仔 發表於 22-10-21 12:16
呢樣野就真係要講吓,作嘔,係因為校長用冠冕堂皇嘅理由去支持自己用呢啲Best 5 subjects嘅方法去公佈,而 ...

其實這個都沒問題,但個人覺得如果你確實看到覺得不舒服,但意識到有些人和你看法不同。最好的方法是躲躲開。如果不行,也不要在別人帖子里說吧?
就像如果有人討厭洋蔥味,看到有人在公共場所吃洋蔥,一般都是躲開,而不是湊到他面前說洋蔥令我作嘔,或者直接嘔給他看?
除非,有人在你家吃洋蔥,那你可以請他停下,但做上面的事好似都不太禮貌吧?

lyfox 發表於 22-10-21 12:09
再說一點,這個評論,雖然我不是100%同意,但我都覺得是平和的討論。在一個自由的平台如果討論是這個級別, ...
認同,太過份。而且所有推測只建基於個人妄想,只往負面方向諗。

gabejang 發表於 22-10-21 12:25
認同,太過份。而且所有推測只建基於個人妄想,只往負面方向諗。

煩請說明正面方向諗,唔透明,會越嚟越好,會係點樣嘅呢?

gabejang 發表於 22-10-21 12:25
其實是價值觀不同的問題。我覺得DD仔的看法是對於B1A學校來說,如果不追求成績,其他都是空談。DSE成績是幾乎唯一的標準,尤其是Top率。
如果說的不對請指正。
所以我說DD仔的公子估計成績拔尖,如果是這樣,從他的立場其他方面無需放在眼裡自然也可以理解。
但不是每個孩子都是天資聰穎,成績拔尖。
所以,還是一句話,每個人看法都可以不同。

DD仔 發表於 22-10-21 12:28
煩請說明正面方向諗,唔透明,會越嚟越好,會係點樣嘅呢?
唔係講緊唔透明就愈來愈好,不要非黑即白。間學校唔跟你意思公布5+ % = 唔透明= 有問題,但講jupas degree offers 時你又要同某m癲埋一份質疑三大係咪真係三大學位定副學位。你只睇到你想睇嘅野,因為你已有預設立場: 呢間學校唔掂,無論佢俾出黎係咩資料你都有你嘅方法去理解。你將呢間學校貶到1c 又好2a 又好,調低我母校ranking 都好 (我好驚呀:) ),其實本身冇乜重要性。不過你將你唔見到嘅野,而非你見到嘅野,當作證據,係好有問題。再加上一派「為家長提供準確參考」之論調,引嚟人地學校真正用家回應其實正常不過。

lyfox 發表於 22-10-21 12:36
其實是價值觀不同的問題。我覺得DD仔的看法是對於B1A學校來說,如果不追求成績,其他都是空談。DSE成績是幾 ...

你意思港華已經唔係top level,所以唔應該有高學術要求?
其實我哋反而係覺得港華理應係好至會咁樣話佢啫(我自己真係一直覺得港華係好top, 理應高過九華,同SJC同level㗎)換做其他普通中學(例如克什米爾同鄉會陳李少文紀念中學唔透明),大家又點會咁肉緊俾意見?

gabejang 發表於 22-10-21 12:41
唔係講緊唔透明就愈來愈好,不要非黑即白。間學校唔跟你意思公布5+ % = 唔透明= 有問題,但講jupas degree  ...

「同M家長癲埋一齊」都係由M家長覆好啲

hkpapa852 發表於 22-10-21 12:10
YWC其實一直都無詳細DSE成績話俾街外人知 (4+同5+都 ...
Google 吓"dbs school report 2015" 應該可以搵得返 DBS 2012-2015 既dse成績
印象中2012年比較差,2015年特別勁 (成 7-8個人揸5科 5**以上)

咪好囉,和和氣氣討論。

DD仔 發表於 22-10-21 13:04

明白你的想法。你是覺得這所學校本來是你心目中Top level名校,看到現在校長方針覺得這樣下去,可能使有實力的學生家長望而卻步,影響日後招生質素,進而影響成績,導致名校聲譽不再。因此覺得對學校方針不滿,發表意見。其實你有這樣的意見都是可以理解。
但我又覺得,小學時學業比較簡單,也許靠輔導或單純天資聰穎都可以取得不錯的成績。但中學到了某一個level,真的需要一定的天賦+勤奮才能達到某個高度,單純靠任何其中一項都很難走遠。只不過有些人天賦更好,有些人則是更加用功而已。
但真的天才學生都是少數,相應的頂尖學校需求自然也不大。可能有幾所神校都已足夠收留這些天賦異稟的學生。
接下來,如果某個學校能幫到勤奮但天資不那麼高的同學達到他的上限,或者幫助一些某方面有才華的學生發展,我覺得也不失為一所Top Level 的學校。我個人覺得(歡迎批評)除非孩子在學校成績特別拔尖或特別墊底,我可能會覺得是不是選錯不合學術level的學校,否則都還有很多其他重要方面去關注。畢竟最終個人成績是靠 學生,家長,學校配合。如果一開始就不合,那學校歷史成績再好都沒有用啦。
如果照這個標準,你會發現Top的範圍真的可以好寬的。

DD仔 發表於 22-10-21 13:04

原來係愛
但係做唔到你心目中所想嘅嘢所以就要踩?

adriantai 發表於 22-10-21 14:53
原來係愛  
但係做唔到你心目中所想嘅嘢所以就要踩?

愛 - 又未至於,係覺得可惜啫,明明可以更佳處理呢件事,不過事實上我對港華管理層一無所知,唔知佢哋有乜料子。

「所以要踩」 - 我係有節有度有根有據指出問題所在及其後果,完全不是「踩」,反而你依家就真係踩緊我

DD仔 發表於 22-10-21 15:07
愛 - 又未至於,係覺得可惜啫,明明可以更佳處理呢件事,不過事實上我對港華管理層一無所知,唔知佢哋有乜 ...

所以只能說道不同不相為謀,但不是又說條條大道通羅馬嘛。作為家長我們也是希望學校能夠用自己的方法做出成績。
畢竟我想最終所有家長或學校和校長都是希望自己學生能夠在學校取得發展,獲得升值。

‹ 上一主題|下一主題