用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生面試出了考核範圍,看來細B考民生應該好難了 ...
樓主: sweetbride119
go

民生面試出了考核範圍,看來細B考民生應該好難了   [複製鏈接]

shootingstars 發表於 17-11-11 18:53
我就係餵熊貓了,原來有d甘難,有時真係睇緣分
我係餵豬, 但我唔覺得易..因為佢一放隻豬嚟, 就請小朋友餵佢, 咁得意囝米係咁餵囉, 途中佢至問咩英文字, 咩色... 我囝都唔理佢..個老師個入點不太好...及英文有大小階, 抽出嚟個字要識擺番正識讀, 又問頻色.. 我係覺得難的.  

回覆樓主:

唔同面試適合唔同類型的小朋友,好似我阿仔甘,如果係開放式玩遊戲,一路玩一路問問題,佢掛住玩,唔會答個老師
反而正正經經坐喺度問佢問題,佢就好肯答

你地都好叫做有表現過有分比,我女一入去見到個黑人老師(佢死穴,係街見到會不停話驚,教過佢大家都係human, 只係唔同膚色)之後驚到咩都唔肯做,齋坐,一句都無應過老師

CXW 發表於 17-11-13 11:37
你地都好叫做有表現過有分比,我女一入去見到個黑人老師(佢死穴,係街見到會不停話驚,教過佢大家都係human ...

個黑人係咪不是正宗黑人,啡皮膚的,我個女都有啲怕佢,唔同佢打招呼(emoji)

回覆 CXW 的帖子

是不是選了ENGLISH 面試才會有黑人?
我選廣東話的, 間課室全部香港人老師呀

cassidywong 發表於 17-11-13 11:45
個黑人係咪不是正宗黑人,啡皮膚的,我個女都有啲怕佢,唔同佢打招呼(emoji)
...
爸爸話係黑鬼,我都唔知,我 in 11號上午 roomA201

kk1979 發表於 17-11-13 11:51
回覆 CXW 的帖子

是不是選了ENGLISH 面試才會有黑人?
我選廣東話架,個黑人老師係 room reception 對資料,總之就黑仔

回覆 sweetbride119 的帖子

依個情況真係係咩學校都會見到...之前IN 個一間, 又係圍圈坐聽故事, 個間學校係可以比2個家長一齊陪IN 的, 我隅離既2個家長係一個媽媽, 同一個工人姐姐陪IN... 老師每叫小朋友跟住做一個動作, 個姐姐都會係最後面伸手出黎幫個小朋友做動作, 但佢完全無視坐佢隔離個個我, 因為佢動作又大, 我地D 坐又窄, 成日撞到我... 當然小朋友既媽媽亦冇阻止個姐姐咁做啦... 所以係INTERVIEW 入面都見到好多人生百態.

回覆 kk1979 的帖子

我地都係選用中文IN, 但課室都係有一位西人男老師負責收文件同分配桌號

fixedstar99 發表於 17-11-11 23:13
回覆 sweetbride119 的帖子

我地系英文面試,老師真係淨系玩餵大象食餅乾(考字母數字顏色),小朋友全中 ...

我個囡都係考呢d,不過我覺得interview 情況都有d混亂,當日我地係最後一pair 坐低張玩具枱度,一坐低我個囡就攞玩貝玩,之後有個女net 同我隔離果個小朋友考數字字母顏色,根著有個好hea既男NET 坐埋離問我個囡佢手上玩緊既玩具,呢隻係咩嚟?(答案係hand) ,我個囡冇理佢,繼續玩,佢再問多一次,冇反應,佢就去佢另一邊既小朋友,嗰小朋友都冇理佢,佢就走咗,其實我唔知呢個環節究竟係傾下計熱身,定真係面試緊,不過連我都真係唔知發生緊咩事,佢真係有點搭傘feel

sweetbride119 發表於 17-11-13 15:08
那無計了,小朋友未見過黑人,怕怕是正常表現,要解決依個問題,只有帶她多D接觸到外國人的地方,如座山頂 ...
係米黑人男老師, 果個老師係好nice的, 平時偶然見到佢都係笑面盈人
但小朋友初初見面係會有點害怕.... 冇計

sweetbride119 發表於 17-11-13 16:04
我們最遲入面試地方,所以一座低就面試了,沒有時間給他慢慢玩玩具呢。

印象最深刻是SC面試,一入到去有 ...

有同感,究竟老師係expect佢地繼續專心玩、定係要俾反應呢?我眼見小朋友好專心砌lego,老師叫佢名真係好似聽唔到

kiki_427 發表於 17-11-13 15:21
我個囡都係考呢d,不過我覺得interview 情況都有d混亂,當日我地係最後一pair 坐低張玩具枱度,一坐低我個 ...

咁之後仲有冇老師來interview呀?

silub 發表於 17-11-13 14:32
回覆 kk1979 的帖子

我地都係選用中文IN, 但課室都係有一位西人男老師負責收文件同分配桌號 ...

我都係揀中文,但門口企了位外籍老師對資料,因為我排第二,入去時其他老師未到,阿仔冇預期見到net,嗰陣佢又開始眼訓,拉我手話唔要呢個,我同佢保證一陣係講廣東話老師,佢先冇野!
‹ 上一主題|下一主題