用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 DGJS收到信
樓主: twinsng
go

DGJS收到信   [複製鏈接]

引用:Quote:Bonnie+發表於+13-12-19+23:04+個女

原帖由 LuLuciaMa 於 13-12-20 發表
How come you decided to stay at SPC but still interview at DGJS and Good Hope? You want to show off ...
你誤會了,報 GH 同 DGJS 時, SPC 仍未 cfm 收,因 SPK / SPN 不是擔保100% 收的,當然要搵定 back up .. 是嗎?當知道 SPC 收了,反正交了報名費,又想俾個女响冇壓力下試下、攞經驗 .. 不好嗎?至於你覺得是 show off .. 抱歉,我覺得你比較膚淺。

引用:+本帖最後由+cccbaby+於+13-12-20+09:38+編

原帖由 cccbaby 於 13-12-20 發表
點解你哋會認為 SPC 一定收晒 SPK / SPN 的學生呢?唔通你哋真係冇 back up plan 㗎咩?

Bonnie 發表於 13-12-20 13:18
點解你哋會認為 SPC 一定收晒 SPK / SPN 的學生呢?唔通你哋真係冇 back up plan 㗎咩?

...

完全明白你既感受.... 我囡有同學讀 SPK 入唔返小學

hugub 發表於 13-12-20 13:24
完全明白你既感受.... 我囡有同學讀 SPK 入唔返小學

唔係話通常waiting都wait到ga mei?

Agree with Bonnie, I actually applied most school as the process goes along before we got the confirmation..

Although we did not attend any interview at the end, I had always wonder it would be a good experience (without the pressure) for my girl too (可能會比好多人鬧 ), let her experience 現況, 比佢見下天外有天, just 去見識吓only..i do not agree this is being showing off...

Regarding kg's uniform, some might wear during an interview for an intention, but i do know some kids do need to attend school after/before interview wow..so not true for all cases,

hope everyone got into their心儀學校

引用:Quote:原帖由+LuLuciaMa+於+13-12-20+發表H

原帖由 Bonnie 於 13-12-20 發表
你誤會了,報 GH 同 DGJS 時, SPC 仍未 cfm 收,因 SPK / SPN 不是擔保100% 收的,當然要搵定 back up ..  ...
原來如此,你apply時不知,這是很有道理,抱歉在字裏行間話你show off.

換轉係我,我都會試, 因不確定SPC收唔收。

真恭喜你女兒的嬌人成績。

但我覺得有不清楚去問清楚並不代表膚淺

引用:Quote:LuLuciaMa+發表於+13-12-20+08:49+Ho

原帖由 oooasis 於 13-12-20 發表
呢d咩邏輯來架?考左就一定要入讀?決定入另外一間,就代表玩野炫耀?照你咁講,即係拍拖就一定要結婚,唔 ...
這logic很簡單,唔明就問明白,Bonnie 已告真想,所有人疑團已解開

回覆:cccbaby 的帖子

DGJS 校長曾建議小朋友穿校服去面試!這並不可笑。

Bonnie 發表於 13-12-20 13:18

...
Thank for disclosing such fact. I really don't know if spc accepts all spk/ spn students as my kids don't study there. If so, there is a reason to apply for other schools then.

BBLAX 發表於 13-12-20 14:33
DGJS 校長曾建議小朋友穿校服去面試!這並不可笑。
Really. I never heard can u share more information about this?

回覆:cccbaby 的帖子

查下舊報紙啦!

cccbaby 發表於 13-12-20 09:43
邊D係全港認識的幼稚園?
全港認識的幼稚園係住任何區都有人會去報讀, e.g. SPK, 靈量堂, 宣幼, 蘇淅, St. Cat etc.
地區幼稚園就通常只會區內家長報讀。

oooasis 發表於 13-12-20 11:29
呢d咩邏輯來架?考左就一定要入讀?決定入另外一間,就代表玩野炫耀?照你咁講,即係拍拖就一定要結婚,唔 ...

係呢, 在這裹討論又冇人知邊個, 有什麼好炫耀呢。好像我朋友都是圍內幾個朋友問她才說。但他們幾代都是天主教徒, 就真係不會入基督教小學,亦沒有註冊。反而他們崇尚既挫折教育法,包括我在內也不太接受。他們說小朋友要受些挫折,學懂面對失敗,所以報些最難考既俾佢體驗下。他們從不替兩姊妹睇功課、默書。細妹K1考第一就幫佢轉校。

c-wong 發表於 13-12-20 08:49
回覆 piukei 的帖子

過唔過到第一關好睇個中文同英文的listening tests的results.

這些就難唔到佢, 佢可以如數珍珠咁講番哂D內容出來, 仲話老師係佢面前tick哂三條全對。其實DGJS 1st in考學術既野又真係唔深,我自己女兒數年前由德幼升上德望也有考DGJS,也入到2nd in。所以這資優小孩冇2nd in我地都好驚奇。

MrBeast 發表於 13-12-20 07:54
但聽聞1st round 老師冇學生資料的,所以不會知from which kg, except for those in school uniform. ...
真實唔知道。但正如有家長講佢地1st in既野真係幾淺,點止五百人答對哂丫,咁點揀五百人出來呢?

Bonnie 發表於 13-12-20 13:15
你誤會了,報 GH 同 DGJS 時, SPC 仍未 cfm 收,因 SPK / SPN 不是擔保100% 收的,當然要搵定 back up ..  ...

只是好奇, 你GH是否唔得呀? 因聽說好少人能同時得到GH and DGJS offer。

sbux 發表於 13-12-20 09:05
會唔會因為學校唔知道嗰間唔出名嘅幼校standard,所以就算張成績表好靚,學校都benchmark唔到?

...

有可能,所以現時制度校長可能會miss左D好野。以前校長一個in哂所有人會好D。

引用:Quote:Bonnie+發表於+13-12-20+13:15+你誤

原帖由 piukei 於 13-12-20 發表
只是好奇, 你GH是否唔得呀? 因聽說好少人能同時得到GH and DGJS offer。
她囡兒是得的,就是因為她這兩間都得,但放棄,所以令人好奇囉

引用:Quote:Bonnie+發表於+13-12-20+13:15+你誤

原帖由 piukei 於 13-12-20 發表
如果我同你講 2 間都收(我係 old girls) 而唔讀,會唔會又俾人話我 show off 先

引用:Quote:原帖由+piukei+於+13-12-20+發表只是

原帖由 LuLuciaMa 於 13-12-20 發表
她囡兒是得的,就是因為她這兩間都得,但放棄,所以令人好奇囉
真係怕 SPC 唔收,因我既唔係教友,亦唔係住港島區。所以先報 2 間打底,我連自行都有報,真係唔怕一萬 .. 只怕 ..

‹ 上一主題|下一主題