用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

宣幼唔係15/11先親自交表咩?

原帖由 摩登姑娘 於 11-10-28 22:23 發表
hi! 我囝係2009年11月尾細b, 12月返N1, 11月2日in崇真國際部, 另外等緊報民生, 已報宣幼. 禮賢同創價...

上2星期已寄出了
原帖由 littlecook 於 11-10-28 23:13 發表
宣幼唔係15/11先親自交表咩?

剛見完ST.CAT...本已抱見識心態,結果真係見識見識...問題好深~

我都剛剛見完, 問題我都覺得深而且全面...但阿仔的表現令我刮目相看, 有問有答 (雖然不是100% correct).

原帖由 sochi81 於 11-11-3 14:52 發表
剛見完ST.CAT...本已抱見識心態,結果真係見識見識...問題好深~

回復 164# kuromi5 的帖子

嘩~你個仔好叻呀!!!!因為我都覺得好深~
希望你個仔可以順利入到~~

我個仔喊到收唔到聲
不過,佢唔喊都唔會識答~

平常心, 但見到阿仔的進步真係好開心.
加油呀各位細b mami!

原帖由 sochi81 於 11-11-3 15:35 發表
嘩~你個仔好叻呀!!!!因為我都覺得好深~
希望你個仔可以順利入到~~

我個仔喊到收唔到聲
不過,佢唔喊都唔會識答~

聖羅撒,協恩小學都系津校

聖羅撒,協恩小學都系津校,咁上他們的幼稚園是否祗有叩門有用?

普通話老師特別好人
此部分答得幾好
老師俾的餅乾好好食

Haha - I remembered that last year I had 3 interviewed in the same date, and is struggling to find time to give my baby to get some rest.   A tough but memorable experiences.   Good luck to all of you.

阿囡今日都IN完ST CAT,表現比上次IN 啟思好,可能阿囡不嬲上開ENG PLAYGROUP都係外國老師,佢見到外國老師表現淡定D,肯WAVE HELLO,又肯出聲,今日係學校真係等左好耐,好彩阿囡都合作,無扭計,等緊果陣我同佢唱下歌,問下佢問題當WARM UP下,佢心情又KEEP到OK,不過INDIVIDUAL IN果時都有D問題答錯,不過佢肯開聲我已經好開心了!

第一日in就撞正有3個interview,  放棄左聖保羅堂, 朝早in凌月仙, 下午in堅道真光

凌月仙係以遊戲形式面試, 係好輕鬆, 但囡囡係觀察型既小朋友, 如我所料係only聽, 係唔會跟住做, 要到最後先叫有少少反應 之後係做手工貼貼紙, 佢尼part表現算ok

而堅道真光係先見老師, 囡囡肯講自己名, 肯跟指令砌積木揭書, d問題全部都有答, 不過就錯左2題. 之後到聽故事時間, 起初都係冇咩反應, 到後段可以跟住做到幾個動作, 比朝早既表現係進步左

11月既細囡尼講, 能夠做到咁已經好叻, 無論結果如何, 我都以佢為榮

不經不覺已經見左5間...
暫時一間收下午、一間收上午
另外未公佈。不過都係唔收多,因為阿仔去到大叫同喊
暫時覺得面試純粹睇心情...

原帖由 sochi81 於 11-11-3 14:52 發表

Same here....was hoping that if my BB didn't do too badly in the K1 interview perhaps they might offer/consider her for their PN.....but double checked with them...no need to reapply their PN if unsuccessful with their K1.
I think their Qs are quite hard and not sure if they take the child based on being able to answer most Qs.  Seriously some child (whether Big or small B doesn't necessary answer Qs ....it doesn't mean they are not capable)..............

原來我同阿囡都in咗9間學校, 有4間收咗1間waiting,其他的仲未有結果. 我都覺得自己癲癲地,幫阿囡報成差唔多廿間幼稚園,不過無計啦,自己個囡係0912超細b,未開始in時真係好驚佢無咩競爭能力. 但而家有咁好嘅結果我都好開心. 雖然係咁,我都會in多4間先收工,因為最心儀的龍校仲未in.

其實經過今次的體會,令我覺原來小小一個人仔真係有好大的潛能. 阿囡唔係次次都肯答老師的問題,不過如果係肯去投入個過程已經好難得. in咁多次我都當係同阿囡去玩,一d壓力都無比佢,細b原來都有到好,就係今年唔得咪出年再來過,到時仲可以做大b添. 可能我就係抱住呢個心態所以阿囡可以好輕鬆咁去INTERVIEW. 佢做得啱又讚下佢,佢都不知幾開心呀.

各位細b媽媽, 加油呀. 每個bb都有獨特嘅潛能, 只要有我哋悉心嘅栽培同教導, 我地個b一定可以比我哋想像的做得更出色.

我仔上星期六一日見左3間,暫時2間收左.我一共報七間,另外2間就來in, 最後兩間係12月同1月in, 希望到時個仔講野叻d,個兩間係我首選.

原帖由 梅媽媽 於 11-11-9 13:34 發表
我仔上星期六一日見左3間,暫時2間收左.我一共報七間,另外2間就來in, 最後兩間係12月同1月in, 希望到時個仔講野叻d,個兩間係我首選.

仲有多1個月時間會好好多,小朋友一日就一日。阿仔哩排都多左聲氣。不過男女真係唔同,我朋友個女,細阿仔成半年有多,已經識講好多野啦..~勁

原帖由 梅媽媽 於 11-11-9 13:34 發表

上星期IN咁快收左,真係好消息! CONGRATS!!! 09細B加油!!!

原帖由 pwhi 於 11-11-9 13:27 發表
原來我同阿囡都in咗9間學校, 有4間收咗1間waiting,其他的仲未有結果. 我都覺得自己癲癲地,幫阿囡報成差唔多廿間幼稚園,不過無計啦,自己個囡係0912超細b,未開始in時真係好驚佢無咩競爭能力. 但而家有咁好嘅結果我都好 ...

4間收,好勁WOR!!! 你囡囡表現一定好好! 我B只IN左3間, 1間REJECT,2間未有消息,星期六會IN VICTORIA,不過INTERVIEW真係好累,心理同生理都係....... 咁你會交幾多間留位呢?

原帖由 sochi81 於 11-11-8 23:43 發表
不經不覺已經見左5間...
暫時一間收下午、一間收上午
另外未公佈。不過都係唔收多,因為阿仔去到大叫同喊
暫時覺得面試純粹睇心情...

純一都有2間OFFER了! CONGRATULATIONS!!! 係邊間呀?我隻B仲未有........要繼續努力! 不過我不打算再報了,今星期六IN埋維記就收工了,唔得就升方方K1!

原帖由 natabie 於 11-11-9 22:29 發表

純一都有2間OFFER了! CONGRATULATIONS!!! 係邊間呀?我隻B仲未有........要繼續努力! 不過我不打算再報了,今星期六IN埋維記就收工了,唔得就升方方K1!

謝謝~
淳一而家藍田啟思收下午,又一村收上午
前者近屋企,不過下午..
後者學校大,不過遠~

見埋浸幼同靈糧就完了~不過哩2間都無學卷,見左人地收先算~
‹ 上一主題|下一主題