用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
樓主: queensroad
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

Re: 今日又一村面試.....

llcathy2004
我覺得既然你咁喜歡又一村,點解唔比呀仔一次面試機會,一試無彷,唔試過點知唔得呢!
llcathy2004 寫道:
佢又唔算細仔,但仲係講緊單字乍! (我見佢地張form無問有無親屬係度讀過),真係無咩信心...

catcatmom
又一村d老師經常打電話比你,實在太好了,   
我呀仔今年返n1,佢老師咁耐以來,只打過一次比我咁多!
係呢,你認為這間學校除了老師好之外,仲有無其它?
另外,又有d咩你認為需要改善?
catcatmom 寫道:
又一村D老師係超有愛心,我之前考慮0糧同又一村,最後都係去左又一村,佢地d老師會經常打電話比你,仲講好耐都唔收線,又無mud大問題,又好清楚囡囡係學校既一舉一動(你讀d名校,老師連小朋友既名都記唔到啦).真係好有愛心一群老師,經常笑面迎人,但唔係表面功夫或者假情假意+!
點解?因為之前囡囡係某間好出名幼兒園讀(好多分校+! )日日都 !去左又一村,返學就"沖"入去,連bye都唔同我講,見到老師太開心,放學又唱歌,見到佢甘.我覺得好心痛,因我之前覺得係亞女有問題,所以一直都無埋佢,直到佢 係之前既幼兒園 左兩月,先至去左又一村讀,原來亞女無問題,係之前果間幼兒園無愛心! d小朋友最心水清,知道邊個真係錫佢,瞞到家長,瞞唔到小朋友!

Hi Puzzledmama,

知道你囝囝現在此校讀K2, 因我在BK才知道有此校, 當我去又一村取Form時, 感覺校舍大, 環境好. 亦被此情景吸引. 但亦對此校認識不多, 希望你可以比D意見.
1.是否採用活動交學
2.學習內容是否適中 or 略淺 (我知這是每個人的不同要求, 衹是想知從你角度看).

謝謝  

K1(上午)
loveagain
612 (女)
eggplanttomato (女)
Cheukyan(女)
cadymami(女)

K1(下午)
1)RebeccaChan
2)DaddyX

亞女E+係K1庶!我係開學第一星期每天都打一電話比又一村老師,佢唔覺我煩仲長氣過我,每次可以講20-30分鐘亞女係學校既情況:學習能力,說話能力,性格,同同學相處..............

亞女係EX幼稚園比老師投訴,話佢"琴"左上部電腦上面,話我個女好好naughty,我話亞女係屋企都係甘"琴"窗台!我心"林"你地係班幼兒工作者,籮曬幼師既專業資格,你甘都9唔掂!

亞女去左又一村又爬左上個鋼琴上面,又一村無話比我知,係我問佢地既,佢地已經解決了,老師話比其他玩具佢玩籮!又一村老師完全5覺亞女naughty,話:D小朋友佢地係好奇,唔係naughty!

下會再講!我想食晏先!

我Sat去了劍鳴in, 都希望同大家分享一下又一村vs.劍鳴:
1.首先去到發覺劍鳴安排幾 disorganized, 收表的主任都幾忟憎, D老師/工作人員雖然好好禮貌, 但就未曾warm-up好!! 當時我都有D担心這間幼稚園是否有足夠經驗去處理這些小事情!!
2.但是劍鳴安排了多位existing家長在場解答問題!!從中我可以了解劍鳴多D。
3.劍鳴環境和課室較細, 又一村就大好多數!!
4.而教學用材就選用了Montersorri (很多港島區的International schools 用的教材),  課程銜接安排亦好好! K1 – 只有評估, K2 -  評估&默寫, K3 - 默寫& tests + final exam!!我有D担心又一村是否太淺呢喃!
但overall 劍鳴俾我覺得算唔錯!!

我都同大家分享一下又一村vs.劍鳴:

1.又一村的環境和課室較大, but I think it is too much! If I am a child, I will only pay attention to those toys and the playground. 劍鳴's campus is more suitable and the teacher/students ratio is only 1:10-12.
2. The academic standard is quite low in 又一村, I know some ex-parents told their kids can't follow up the curriculum of primary school and can't adapt the workload & homework of primary school. However, 劍鳴 課程銜接安排好好多!

But I heard both kindergartens' teachers are very nice! And the students enjoy go to school!

其實又一村的課程會否太淺?這是我關心的問題,其他所有我都喜此校亦已交留位費。

DreamWorker
What's your choice?
I am still thinking between 又一村 & 劍鳴!! (only if 劍鳴 accept my kid)

BeJaiJai

其實好多私校都以課程深做賣點!睇家長點林啦!其實追唔追到小學課程,睇下你打算比小朋友讀MUD野小學?SFA?定係沙田呂小?我識D朋友讀St catXX,都考唔到私小聖方濟,朋友同我講約埋一起去St catXX家長,無一個考到喎!(其實St catXX 課程唔算深!)

教得深只係小1階段輕鬆D,小朋友讀唔讀到書,唔係睇幼稚園,係有好多factor。我大仔9才啦!佢細個讀果間夠深,仲係地區名校,亞女讀番哥哥果間,有分+tim! 我都唔讀啦!!E+我問番亞仔: 鍾唔鍾意之前間幼稚園,佢話唔鍾意D野又深,老師好惡. 其實D小朋友先至用家,到佢大左,佢有唔好既memory+!

大仔話:返幼稚園就排隊->念經->老師教書->唔明->唔敢�唔會問(因老師不斷講野)->抄手冊->排隊放學。

K2 寫個靈字;K3已學兩位數+-。甘D家長就好滿意,覺得物有所值,我行過這條路唔WORK,所以唔比B妹讀啦!  

catcatmom
多謝你的意見! That's why 我只consider 又一村 & 劍鳴! 而冇想到要小朋友去KV or St. Cat. 讀!又一村 & 劍鳴, 2間都是好學校. 課程上劍鳴較進取!

BeJaiJai

其實劍鳴都唔錯,甘耐以來無MUD媽咪話過佢唔好,
NO NEGATIVE COMMENT FM BK媽咪!),無人彈過佢就=好好+啦!如果小朋友比較進取型,好似我亞仔D同學考97分都唔開心,甘比番程度深係好+!將來如果考直資OR傳統私校,兩個小朋友都一樣甘SMART,甘D校長會選KV , St. Cat ,劍鳴,起碼啦X小學校長都講出口,愉快學習MATCH唔到佢課程。

tks for sharing

hi BeJaiJai,

Both are good school. But for long term, I will choose 劍鳴!! If  又一村 attract us only because of it's playground , we can also find good playgrounds outside or some clubhouses and go there in holiday, no need to choose 又一村! School is school, not for playing!

[quote]
DreamWorker
What's your choice?
I am still thinking between 又一村 & 劍鳴!! (only if 劍鳴 accept my kid)

BeJaiJai

[quote]

Hi DreamWorker
One more thing good about YYC is that it provides "full-day" class. As a full-time working mami, I think it is better to let the kid stay in school longer rather than letting the house maid to take care at home.
I reall like both schools. Well, my kid hasn't been accepted by KM yet. So I have to wait and see. So KM will be the only choice for your kid?

How long does it take for them to notify you?   My son's interview will only take place this Saturday.  It seems that they give you pretty quick response.   Can any of you tell me please?

My son don't say much yet but mostly baby talk for the time being.  But we really like the school and hope he can get passed.   

Hi muichub
Don't worry. The interview didn't take too long. Say about 10min. Very easy... my kid can't say much either. only a few simple words. We had the interview on 4/11 and got their reply by 7/11 right a way. I have also paid the reg. fee on last Sat.
‹ 上一主題|下一主題