用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快考試了‥........ 想哭了
樓主: Gary_family
go

快考試了‥........ 想哭了   [複製鏈接]

Olympian 發表於 17-6-5 09:02
不會大包圍溫習啊!重溫默書錯過的生字。跟住多tip 10個溫。不是教小朋友走精面,是告訴他若這些字教過學過 ...

我囡一二年級時,還可以全部溫一次,宜家小三,發覺不可能只可重點溫

IloveJJ 發表於 17-6-5 09:11
詩魂關古文事既咩?
詩應該也用古文字,我估,易引起興趣。uve reminded me.  仲要借返d封神榜先

舉例,上個月我同阿女睇詩經 蒹葭呢首詩,我以為係愛情詩講個男嘅見到心儀嘅伊人,男嘅不斷行去伊人度,行來行去到係在水一方。但原來呢首詩,詩中伊人除咗可以理解係異性情人,亦係代指賢臣,明主,亦可以理解為任何敬仰對象或追求的理想。我同女睇到首詩嘅隱含理解,睇到O晒嘴!首詩我唔識睇及睇唔到"賢臣,明主"嘅意解囉!

忠告: 你最好放手啦!

Gary_family 發表於 17-5-25 17:38
又到考試。每次都係唔夠時間;每次都係不斷咁追,你急佢唔急!講真,真係好想喊!壓力大過自己考試!
...

好明白你。 我小朋友都係咁, 你急佢唔急, 領唔力又差, 仲成日游魂。 對住佢真係嘔幾桶血架。

judy 發表於 17-6-5 10:56
忠告: 你最好放手啦!
一齊學習古文, 唔算放唔放手, 只係老師變咗做自己而已。老實講, 我堅覺得自己中文程度係比佢學校中文老師好的。如果家長有專長, 也可以教啊, 否則點會有所謂家學。就算無專長, 好似古文呢D比較陌生既東西, 家長一齊學習, 小朋友興趣也會比較大, 沒有不好啊。

little_kid 發表於 17-6-5 12:04
好明白你。 我小朋友都係咁, 你急佢唔急, 領唔力又差, 仲成日游魂。 對住佢真係嘔幾桶血架。
...
今日考試, 今朝起身仲同我講未溫晒。佢真係考天才既典型。

little_yolky 發表於 17-6-5 12:11
今日考試, 今朝起身仲同我講未溫晒。佢真係考天才既典型。

我個係臨尾開夜車谷一谷形。邊種好D我唔敢講。

IloveJJ 發表於 17-6-5 09:10
中文唔合格?咁咪拉低名次好多囉!in直資私校都好難喎!咁你仔點?
佢如果入到間BAND 2A我要還神.
佢中文卷就基本上次次唔合格架喇, 不過有時拉返作文聆聽會緊緊合格, 但亦試過拉完都係唔合格, 我都無晒辦法.  
希望每天開心渡過 ;-)

IloveJJ 發表於 17-6-5 09:15
今次我贊同Shadeslayer。上次關於合唱團個post我已經咁講。我朋友個女,真係有天分,彈琴成日攞獎,9歲彈6 ...

讀書、運動、艺術都睇天分……我親妹妹未練過,第一次 擲鐵餅學界(校際)冠軍、鉛球、 標槍學界季軍。 划艇被選入香港代表隊。……

唉!讀書、運動、睇天份
做人就要睇條命啦。

Jessy 發表於 17-6-6 12:26
佢如果入到間BAND 2A我要還神.
佢中文卷就基本上次次唔合格架喇, 不過有時拉返作文聆聽會緊緊合格, 但亦試 ...
幾多年級? 中文唔合格好危喎。我姨甥仔中數常都唔差, 但英文長年唔合格, 家姐疊埋心水同佢報B3喎。

little_yolky 發表於 17-6-6 13:02
幾多年級? 中文唔合格好危喎。我姨甥仔中數常都唔差, 但英文長年唔合格, 家姐疊埋心水同佢報B3喎。 ...

四年級。

肥主科我諗自行無人收,大抽獎都入到band 2卦?唔係咁慘肥一科要讀band 3, 咁肥晒中英數讀band幾??
不過band 3我都有睇定,男孩子成績咁飄忽隨時呈分肥晒三科有乜咁奇?睇定啦!

IloveJJ 發表於 17-6-6 13:43
咁考DSE咪弊?
人人都話死亡之卷,你地又講到咁深。 我都一早有同佢傾下d生涯規劃架喇,讀唔到書行第條路啦。
我驚佢中學學壞多d

little_yolky 發表於 17-6-1 11:57
因為依家考既嘢唔同以前, 考得騎呢又刁鑽, 如果換咗以前份卷, 可能個個小朋友都100分了。

其實, 如果只要 ...

對,如要精益求精係困難D。

最驚奇係書展已經潮流化,竟然有細路無去過。

其實可能係上EK的家長都係對仔女學業好重要,我剛剛睇social media,發現有個媽媽家長竟然去咗旅行。乜人都有,可能亦毋須太緊張

retriever 發表於 17-6-7 07:40
對,如要精益求精係困難D。

最驚奇係書展已經潮流化,竟然有細路無去過。
係呀, 我聽到阿大講都好震驚!中產家庭細路又成績好, 鐘意睇書, 但無去過書展。

不過, 我過去幾年發現, 書展最人頭湧湧既, 係賣練習既counter

little_yolky 發表於 17-6-7 10:08
係呀, 我聽到阿大講都好震驚!中產家庭細路又成績好, 鐘意睇書, 但無去過書展。

不過, 我過去幾年發現, 書 ...

有fd升小一時真是帶gip 去買練習,成班一窩瘋咁。我本身都唔太好乜展乜展,得個迫字,好多時買唔到野,e加又可網購好方便,除非有specific target先會去
‹ 上一主題|下一主題