用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
樓主: 過客
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

已經接受咗個仔和老公生活上打機,打機再打機。但入到大學,project 都很忙,已放多了時間在學業上。

rba93 發表於 17-5-10 15:48
我囝都係讀咗2個terms, 但就冇你囝成效咁大,因學校放假時,不論在英國,還是回香港,都是打機⋯打機⋯再打 ...

學校唔係有限制上網或用電腦時間?

emmafish 發表於 17-5-11 09:44
學校唔係有限制上網或用電腦時間?

怎樣限制嘟無用,小朋友好聰明,上堂要交出手機咪偷鷄收埋多部電話,睡眠時間學校block wifi咪自己買張咭偷上網,小朋友總會有辨法

scso 發表於 17-5-11 10:58
怎樣限制嘟無用,小朋友好聰明,上堂要交出手機咪偷鷄收埋多部電話,睡眠時間學校block wifi咪自己買張咭 ...
系呀!正所謂上有政策, 下有對策........佢D勁到可以研究去翻牆, 講真如果讀書有呢股鑽研精神就真系無往而不利啦.所以最後都系要靠佢自律

過客 發表於 17-5-9 09:17
回覆 brother4 的帖子

我原全同意 brother 4.  其實出國目的是想小朋友重拾讀書的樂趣, 可以接觸外界, 其 ...

很有趣的討論, 很佩服家長這麽偉大, 孤注一擲,破斧沉舟來使自己孩子重拾讀書樂趣!  不過我份人比較現實, 當孩子捨回讀書樂趣之時, 轉頭就係佢地要出來社會揾食之時了, 可能有些家長心態非常樂觀, 仍停留係"有張大學文憑"就會有好工的心態, 不過本人就對將來社會的轉型相對學歷的重要性就比較悲觀, 以本人拙見, 擁有大學文憑已非求得一份無好工的必然條件了!  當然貴子弟可能是人中龍無有怕, 不過大部份的年青人, 可能並非如此, 當他們年輕時候父母節衣縮食供他們在外國渡過一個無憂的中學大學生活之後, 一踏入社會才驚覺原來現實世界和他們一直的"快樂生活"存在偌大的落差時, 發現原來將來幾百萬讀出來的學位都不夠一個人事關係值錢, 發現原來打份工十幾廿年都無可能儲夠錢比首期買層樓時, 未知會點調較心理?  我個人比較現實, 我倒不如留番舊錢比個細路將來用好過!

其實每個家庭對金錢看法不同。我和老公願意花掉數百萬供仔,沒有打算有回報,亦明知工作多年亦未必賺到幾百萬。我倆白手興家的打工仔,供完個仔都預計到有能力退休。呀仔每年認識的同學來自世界各地,就算近年超多國內同學,他説已遍佈中國各省,中國地理省份概念多了。year 11 那年,同學各自飛東京集合遊日,又試過自己一個去天津,北京找同學。有年我們一家去日本旅行,日本同學揸車帶去玩。暑假期間,有同學來港亦有帶他們遊覽。所以不認為只是提升讀書樂趣。

MewB 發表於 17-5-12 23:28
很有趣的討論, 很佩服家長這麽偉大, 孤注一擲,破斧沉舟來使自己孩子重拾讀書樂趣!  不過我份人比較現實,  ...
每個家庭對$既用途同價值觀都唔同, 有人寧願去旅行都吾捨得食, 有人寧願用黎買晒衫買晒鞋, 妳覺得留翻d$最實際, 呢度d家長覺得讀萬卷書不如行萬理路, 廣闊視野,比自己仔女一個更好既機會,  其實冇話誰對誰錯, 冇話值吾值得. 自己把尺度自己, 足矣!

很有趣的討論, 很佩服家長這麽偉大, 孤注一擲,破斧沉舟來使自己孩子重拾讀書樂趣!  不過我份人比較現實,  ...

....我倒不如留翻舊錢比個细路將來用好過!

唉! 咁我都好想有舊錢留比佢地, 問題係我要留幾大舊先夠佢地用過世? 好仔不論爺田地, 兒孫自有兒孫福, 我盡我全力栽培, 佢地, 成長自立, 我算功德完满. 係龍係鳳, 係蛇係蟲, 住花園洋房定訓板間房, 都係睇佢自己本事. 而呢個世界亦冇話住洋房一定開心過住板間房. 知足常樂, 都係果句, 自己把尺度翻自己最實際.

每個人諗法唔同,我既諗法好簡單,亦同兩仔講明,我只係一個打工仔,唔係李嘉誠,就算我係香港首富,我都唔會俾一分錢你地,因為你地細個既衣食住行、讀書費用,已經係我既責任,全部供給晒!到你地讀完書,就已經成人兼出身,到時我既責任已完成。
之後佢地要獨立自主,唔好靠我地,咁係冇出息。我有錢都留俾自己兩老退休用,絕對唔會留俾佢地,因為我覺得會害左佢地,自己既生活要靠自己,無論將來飛黃騰達又好、瞓街又好,與我無關。
但現在供書教學就係我既責任,只要有能力,我義無反顧支持佢地,直到完成責任或身無分文為止,呢點佢地係好清楚,我亦冇可能及冇能力養佢地一世。
將來係點?就睇佢地既造化喇!

亮燈 發表於 17-5-13 08:43
每個人諗法唔同,我既諗法好簡單,亦同兩仔講明,我只係一個打工仔,唔係李嘉誠,就算我係香港首富,我都 ...
對,我都是同個仔講,我日後唔會留錢比他。有的都寧願花在兩公婆身上。就是兩公婆白手興家的道理,懂得努力工作。眼見有親戚兩公婆一直等緊長輩的遺產,不願努力工作,返工又覺辛苦,他們子女考完DSE 上不到大學,同樣跟著父母樣辦不願工作。

noel2010 發表於 17-5-13 09:33
對,我都是同個仔講,我日後唔會留錢比他。有的都寧願花在兩公婆身上。就是兩公婆白手興家的道理,懂得努力 ...

冇錯,父母既錢係自己努力賺番黎,所以成果係要自己享用番,天公地道,唔係欠左子女,只要完成責任,將來子女是龍是蟲,就係靠佢地自己喇!

亮燈 發表於 17-5-13 09:44
冇錯,父母既錢係自己努力賺番黎,所以成果係要自己享用番,天公地道,唔係欠左子女,只要完成責任,將來 ...

很難得大家的觀念這麼傳統, 認為為兒女讀書, 做父母的傾家蕩產在所不辭, 之後自身發展與人無尤.......在我還年輕的年代, 這觀念是正確不過的, 社會資源分配制度公平, 只要手持一張大學文憑 (尤其是專科文憑), 前途光明!  不過現時世界環境已變, 單靠知識已不再值錢, 畢業後的路不好走(除非令郎,今千金非常出色或幸運).  大學畢業後如獲得一份月薪二萬元的工已算幸運, 但接著是煩惱置業結婚的問題, 當閣下孩子在外地快活的讀書或見識了十幾年後重要殘酷的現實世界揾食時至發現原來外國生活快樂完後的收入是只可租版間房時, 不知如何調節心理落差?  所以我的想法只是說, 如果只得一個四百萬, 不如留番比佢買樓好過!  不過當然, 如果大家有兩個或幾個四百萬就梗係留學啦!

MewB 發表於 17-5-13 12:43
很難得大家的觀念這麼傳統, 認為為兒女讀書, 做父母的傾家蕩產在所不辭, 之後自身發展與人無尤.......在我 ...

如果我同閣下既想法一樣,我就會用400萬教佢炒股好過啦!讀乜鬼野書呢?如果要係香港發達,只有炒股、炒樓先做得到,讀書?浪費時間啦!當然,對一般香港人黎講,買樓係佢地一生中最偉大既成就,但我絕對唔會咁諗同咁樣教仔。
仲有,如果要計算到咁盡,我就絕對唔會生孩子喇!又要留錢俾佢買樓,又驚佢接受唔到現實既殘酷。
總之各施各法、各行各路,祝你成功!

亮燈 發表於 17-5-13 12:56

如果我同閣下既想法一樣,我就會用400萬教佢炒股好過啦!讀乜 ...

明白了......閣下意思是孩子在香港讀書是不會成功, 要細細個洗幾百萬去英國才有機會成功 !  人生的成敗是要由細洗幾球洗出來的話, 又真係幾值得喎.....

亮燈 發表於 17-5-13 08:43
每個人諗法唔同,我既諗法好簡單,亦同兩仔講明,我只係一個打工仔,唔係李嘉誠,就算我係香港首富,我都 ...

支持,供書教學是父母責任,完成學業後的路,係小朋友的選擇了。

亮燈  Thanks  發表於 17-5-13 13:48

CYC1217 發表於 17-5-13 13:11
支持,供書教學是父母責任,完成學業後的路,係小朋友的選擇了。
絶對認同。

MewB 發表於 17-5-13 13:04
明白了......閣下意思是孩子在香港讀書是不會成功, 要細細個洗幾百萬去英國才有機會成功 !  人生的成敗是 ...
呢度冇人要迫妳用妳自己的舊$送仔女去外國讀書, 亦冇話係外國讀完就會點樣點樣成功, 父母想比d乜野比自己既仔女係人地自由, 正所谓妳行妳既陽關道, 我走我既獨木橋, 干卿底事?

brother4  good  發表於 17-5-13 16:08

都係果句,成功與否態度好重要,如果在香港懶,可能要睇睇是否間學校唔適合還是個人問題,要洗成幾百萬才完成,也要衡量自己是否有能力負擔,如果經濟並不是考慮因素,細路又想,個人認為吸取一些國際視野也好。我個人如果送他們出外,並不會給孩子一個感覺認為父母好辛苦死慳死抵,不想令他們有心 理負擔,只希望他們專心為自己學業計劃。

creamybaby 發表於 17-5-13 16:05
呢度冇人要迫妳用妳自己的舊$送仔女去外國讀書, 亦冇話係外國讀完就會點樣點樣成功, 父母想比d乜野比自己既 ...

這裡不是討論平台嗎? 入得來討論的就要思想一致的嗎? 想法一有分岐就一句"關你底事", 是甚麼態度?

在這裏的家長,會計算英磅升跌,機票平貴,慳銀行手續費,電話上網等,討論是升學選校選科的事,大家沒有計劃及討論夠唔夠錢比仔女買樓結婚,就是這裏的家長沒有此安排和打算,亦不認同有此安排。如果討論是協助子女買樓結婚,應該在另一個討論區吧。
‹ 上一主題|下一主題