用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖提vs瑪利曼vs真光vs聖心vs聖嘉勒
樓主: penguin8
go

聖提vs瑪利曼vs真光vs聖心vs聖嘉勒   [複製鏈接]

punlik 發表於 16-10-7 23:16
如果真光要幫自己既band2生只能系自行個度幫,band2生沒可能拿到個21個聯系位,甲部機會都微,自己抽入既ba ...

學校如果只能夠決定自行收38個學生,其他的只靠電腦抽獎抽學生比自己。試問那間學校會放棄選擇最好成績的band 1學生,而選擇band2學生(救自己小學的band2?) 我實在想不通喎

王家爸爸  有宗教信仰既學校未必咁市儈。   發表於 16-10-11 09:29

回覆 mcl203 的帖子

有邊五間好校呀?
聖保祿學校
Marymount Secondary School
        True Light Middle School of Hong Kong

beautyyk 發表於 16-10-8 23:31

有邊五間好校呀?
聖保祿中學........聖方濟各 ~~~~~~

有邊五間好校呀?
聖保祿學校
True Light Middle School of Hong Kong

回覆 beautyyk 的帖子

有邊五間女校呀?
聖保祿學校

明白

全港性B1比例會高過地區性B1好多呢個可能性,個人認為係好低。

因為除非有B1中學學額充足既地區,區內所有/大多數小學既水平都較全港平均低,即係出現不少區內B1但其實係全港B2既學生,否則根本唔會有大量全港性B1既位俾到其他區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-10-9+10:36+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-09 發表

全港性B1比例會高過地區性B1好多呢個可能性,個人認為係好 ...
用團隊名義去搶餅仔,確實係好難令團隊搶到好大份餅仔,始終隊內唔係個個大隻仔,最多搶多左少少餅番來,D大隻仔可以咬多幾啖~~~

punlik 發表於 16-10-9 14:05
同區學校B1%有差異好正常, 其實我唔明點解妳成日去研究某校有多少地區性B1同全港性B1有什麼用

王家爸爸  我都係咁話   發表於 16-10-11 09:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實只需要知道自己學校既B1比例,無必要詳細研究其他學校既B1比例。

punlik 發表於 16-10-11 09:40
其實我當初要想要研究依個問題, 我是想知道究竟直資私立與官津小學術程度既區別.最好既方法就是知道佢既全 ...
本身你講個幾個例就有錯誤.

聖心私小: 學生主要來源自聖心幼稚園 (自行失敗既聖幼女生全部有得直上聖心私小), 只有少部份街外生
聖心津小: 聖幼生 + 街外生
兩者都唔係明顯叫有得揀學生, 所以成績有差別, 唔關學生來源既問題, 係學校既教學方式/水平問題

培正其實類似聖心私小, 大部份小學生都係由培幼入. 但升中其實唔係好透明.

津小最出色, 一定唔係油天..... 油天只係名氣大, 實際上, 兩間呂小, 兩間基灣, 藍田兩間兆強, 沙田培基都遠比佢出色.

事實不少有名氣既直私, 其實可能係名不符實.

punlik 發表於 16-10-11 09:57
我舉油天只是一個代表,其實幾間地區一線入band1中學都是5X%或60%多D.為什麼全港沒邊間官津可達APS,SFA,九 ...
其實你又去咗一個迷思: 是否讀直私小學一定比官津小學好?

要俾錢子女讀書既家長, 一定較唔駛俾錢子女讀書既家長, 係對子女學業方面更有要求.

聖心私小要俾錢, 學生家長期望差異會較少, 會hea讀既基本上唔存在.
聖心津小唔駛錢, 家長要求既差異會較大, 所以成績有分別係好正常.

但係咪咁就代表讀直私就一定好D呢?

引用:Quote:punlik+發表於+16-10-11+09:57+我舉

原帖由 hkpapa852 於 16-10-11 發表
其實你又去咗一個迷思: 是否讀直私小學一定比官津小學好?

要俾錢子女讀書既家長, 一定較唔駛俾錢子女讀書 ...
當今社會有無轉變到,唔係好多家長追求愉快學習咩,我理解,若真係想愉快學習,或多或少都要降低D學習要求,咁直私又同官津拉番平

回覆:punlik 的帖子

APS,SFA,九小批水準 係点傢?90%band 1?

妹妹豬 齊來做個好朋友)

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-10-11+09:41+編

原帖由 punlik 於 16-10-11 發表
又要講多次,無联繫直私升學率 並不等於該校學生組別分配,若只計升學率,少部份直屬小學升學率一定較無联繫直私小學更高~~~

‹ 上一主題|下一主題