用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
樓主: celiakids2013
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?   [複製鏈接]

回覆 littlebobo08 的帖子

温到少少已好好。我地下星期考未温, 想温也無時間, 因為要做樂理功課。第一次考試要全面停課外活動, 因為要預留時間做樂理功課, 所以今個星期天係要夾實佢温書。

scyauchris 發表於 16-5-24 21:39
回覆 S-Kwok 的帖子

好過看新書。基本上他們是病態看書, 我完全理解不到佢地重復看十幾次。我喜歡的韓劇也 ...
都唔係咁講的, 第一次睇佢會飛快睇, 然後番睇時會睇深入D, 每次個故事情節會再深刻D。因為每次記既唔一樣, 重點唔一樣, 所以睇好多次囉。我自己睇書都係睇十幾次的。

回覆 little_yolky 的帖子

唔怪得阿女成日話我唔明白佢。

scyauchris 發表於 16-5-26 16:16
回覆 little_yolky 的帖子

唔怪得阿女成日話我唔明白佢。
緊係啦, 書要睇好多次的, 阿女睇琵琶記睇咗五次至識流眼淚

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-5-24+21:39+回

原帖由 little_yolky 於 16-05-26 發表
都唔係咁講的, 第一次睇佢會飛快睇, 然後番睇時會睇深入D, 每次個故事情節會再深刻D。因為每次記既唔一樣,  ...
會記得劇情㗎喎,睇第二次我會覺得好悶。
工具書、科普書例外,因為唔會每次都睇晒全本。

S-Kwok 發表於 16-5-26 16:48
會記得劇情㗎喎,睇第二次我會覺得好悶。
工具書、科普書例外,因為唔會每次都睇晒全本。

...
記得劇情, 無記得細節丫嘛。

因為我們是正常人。

回覆:scyauchris 的帖子

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

我都就激死,皇帝唔急太監急,阿仔最近迷上weird but true, 一有機會就睇咁多年我都係第一次叫佢不如唔好練琴,抽多d時間讀書,佢又死都唔肯,係都要彈完d歌,仲有一星期就考報分試好緊張

Upup

我月中考,阿仔剛大病完,仲未开始温,今次兇多吉少!

回覆樓主:

小一至小六都係考試前兩個週末開始温,可能一年四次考試每次範圍不多。

學校每次考試前又有預默,都幫到温習。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Honey 發表於 16-10-31 14:05
Up

csbaik 發表於 16-5-25 19:16
我不會埋佢何時exam 同assessement, 一得閒,就會温。.non stop,不過佢真係、聽.我點😂😂 ...

有咩方法佢肯聽從你,我女常和我鬥氣,宜家暫時用補習頂住先。長遠當然想佢自己自律啦

benjuli 發表於 17-5-21 17:49
有咩方法佢肯聽從你,我女常和我鬥氣,宜家暫時用補習頂住先。長遠當然想佢自己自律啦
...

我個女好細個已聽我點,如今你只可以利诱,睇下work 唔work …
:-D :-?

原來已有哩個PO ,刨下先

little_yolky 發表於 16-5-11 22:10
阿女都想早一個月溫,但早一個月係測驗月+閒科考試,跟本無時間溫

...

Exactly !

其實兩星期前温邊夠時間,平日仲要做功課,温唔到,而且亦無精神攪到咁夜,weekend 亦只有兩三個鐘集中到

scyauchris 發表於 16-5-26 20:33

因為我們是正常人。

唔係, 因為你地係成人。係不懂由孩子角度想的成人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

明明下個月考試, 仲要同阿女去大眾買咗10幾本書(雖然書券係阿女自己嬴返嚟)。於是我叫佢收埋佢, 留底一本俾佢睇。咁一本緊係唔夠喉, 阿女又攞睇過九萬次既書出嚟睇, 咁我就下令C6收埋全部書佢, 佢居然學人發颷話:全屋都係書, 點收呀!

中文,除了有10分填充要求用課本詞語外,其他的考學生基礎。温書真係好有幫助?閱讀真係冇幫助?

數學,閱讀真係會搶咗做數時間?

英文,考學生基礎。温吓書真係咁重要?閱讀真係冇幫助?

常識,科學,人地英小學生都不用咁辛苦,中小讀到咁辛苦,一定係自找苦吃。

以我經驗,温習時開越長,效用越低。
‹ 上一主題|下一主題