用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 討論完結, 謝絕留言, 謝謝 !
樓主: santander
go

討論完結, 謝絕留言, 謝謝 !   [複製鏈接]

回覆:對協恩的收生結果好失望

仲有比多個貼士所位家長,舊年我有個朋友個女全級top 9,吹管樂,申請左三間直資(HYS未轉),SPCC無得見,DGS 只去到first round,GHS收左但吾讀,結果入左上智。另外一個top 2(不同校)只報SPCC, 有得in但吾收,結果入左林護,需然煎熬了幾個月但最終都入了心儀嘅學校。。。

santander 發表於 12-2-18 13:35
何以講一下那幾個叻 女有幾叻

真系吾洗太在意架.  不要和人比較.  即使在客觀因素看(成績,獎項等等), HY 收了次一等的學生又如何? 始終收生要求是學校自定的. 她又沒有說明一定只收成績,獎項最好最多的學生.  就好似搵工和搵老公, 老婆一樣, 不是自己最叻, 最有口才, 最好樣, 客觀條件最好, 人家就一定要揀自己-- 都要你欣賞人, 人又欣賞你才成. 也不要太在意一定要找出人家不要自己的原因.

前面還有很多會欣賞自己的好學校. 不如集中精力向前看吧.  The best school is a school that appreciates you and that you appreciate her as well.

Wish you all the best in finding a good school.

回覆:Karen2010 的帖子

你會註冊嗎?

gigivinda 發表於 12-2-19 21:59
真系吾洗太在意架.  不要和人比較.  即使在客觀因素看(成績,獎項等等), HY 收了次一等的學生又如何? 始終 ...
I fully agree your points, everyone add oil and looking forward to having goods news very soon.

囡囡現在是小一,自已一直很喜歡協恩, 是我首選, 可惜抽不到, 沒辦法,所以有關協恩的事我很留意, 想想囡囡在中學時還有沒有機會可以讀.

協恩中學轉直資, 因收生準則問題, 大家都在議論紛紛, 我覺得點都好, 不要批評學校已收的學生, 說她們是什麼"次一等"的學生, 大家的女兒都十分叻, 我十分羨慕, 大家的叻女一定有一所好學校讀的, 不要太在意現在的結果, 想真一點, 真的協恩收了你女兒, 你也未必會讀, 因看你們的女兒都是非常出色, 似乎都在等SPCC, DGS等, 上天會為大家安排一所好學校的.

想分享一件事, 十二年前, 又是龍年, 認識一位女孩, 她升中時被派到一所BAND 2中學, 當時是5個BANDING, 那所BAND 2學校在區內也是不錯的, 可惜母親一直不高興, 說什麼女兒是BAND 1生, 因龍年效應而入了BAND 2, 十分不值, 不停訴苦, 女兒在學校又是讀得不開心, 認為自已應入更好學校....兩母女不停埋怨, 女兒在校成績也只是一般, 如是者到了中四, 女兒因停學了, 因未能投入學校生活, 又不能結交朋友, 最後如何, 我不知道了.

可能這件事與這貼關係不大, 我只想說不要太執著一定要入某校, 好的學校實在多, 好好鼓勵女兒吧!

"次一等"的學生
學校選得佢地入一定係好野啦,邊會有次一等問題,搵來講。

但係我囡囡學校,我所知被HY收嘅其中有幾個都係Top 10內,有兩個仲係同時已被SPCC取錄,咁又点算係"次一等的學生"呢!
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

回復 ohnono 的帖子

很多學生都唔會準時放學呀, 留係學校的時間仲多過係屋企,何來放學時間?????

午餐肉 發表於 12-2-21 14:05
回復 ohnono 的帖子

很多學生都唔會準時放學呀, 留係學校的時間仲多過係屋企,何來放學時間?????

那有沒有放學時間的學校,只有沒有放學時間的學生!唔係好明你講乜,可唔可以說清楚,謝謝。
:verycold: :verycold: :verycold:

dear all, why i don't understand what did u guys saying ???

我覺得學校最大的問題不是收生的條件,而是:

1. 無理剋扣三成學費。 校方向家長收取高昂學費,但剋扣三四成來資助一些有能力的中產家庭(e.g. 年薪65萬)。中產不介意資助一些低收入家庭,但年薪65萬算低收入嗎?!如果這個想法很崇高,校長為什麼不扣起自己三成人工,去資助其他年薪低於65萬的教職員?

2. 行政混亂,朝令夕改。 校方在面試講一套,在報章公開又講另一套,實行的又是另一套。

3. 目標自相矛盾。 公開話要做平民學校,但又要放棄60年的資助學校傳統轉直資,收取高昂學費。話做低調的平民學校,但又吹牛說八成以上申請人有八級鋼琴(大家認為真的「有八成以上申請人有八級鋼琴」是事實遇是說謊呢?)。話學生要謙遜,但又強調要鬥心。(真正有心想做平民學校的是劉太,但她結果如何大家有眼見。)

like_travel  此乃 "說時容易, 做時難" 也.... 我代HY 發言  發表於 12-2-22 10:57
mgtmgtmgt  好有point, 學校唔好咁big month低調D就好,宜家拿開曬肚皮, 好肉酸    發表於 12-2-22 09:32

入唔到,無必要再批評,去年我囡囡學校有位考40以後的,被DGS收了,無音樂體育支持,咁唔通DGS又次一等?

eldaho 發表於 12-2-22 17:42
入唔到,無必要再批評,去年我囡囡學校有位考40以後的,被DGS收了,無音樂體育支持,咁唔通DGS又次一等? ...

i like the result
‹ 上一主題|下一主題