用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-17 10:02 發表
尋日派o左中文同英文默書範圍, 係時候要溫 習lu. 希望每日溫一"d" 等佢印像會深"d" la.

軒軒媽咪...我淨係見到中文默書範圍咋, 黑板又話已貼英文默書範圍, 我見到最尾個兩頁有貼, 不過好多喎, 我個女淨係讀 reader 俾我聽話係範圍, 其實個範圍係乜丫, 係 reader 既內容 or rev. bk 後面個兩頁紙丫????

另外有一張紙印住要默o既句子軒軒話張紙要自己貼喎,  但其實個內容就同本 reader 一樣 (由頭到尾), 但頭果兩句要背默. 你有無留意到中文默書"d'日期呀 ??? 我睇完有"d"唔明, 所以叫o左軒軒今日問清楚老師.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-17 10:28 發表

軒軒媽咪...我淨係見到中文默書範圍咋, 黑板又話已貼英文默書範圍, 我見到最尾個兩頁有貼, 不過好多喎, 我個女淨係讀 reader 俾我聽話係範圍, 其實個範圍係乜丫, 係 reader 既內容 or rev. bk 後面個兩頁紙丫???? ...

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-17 12:27 發表
另外有一張紙印住要默o既句子軒軒話張紙要自己貼喎,  但其實個內容就同本 reader 一樣 (由頭到尾), 但頭果兩句要背默. 你有無留意到中文默書"d'日期呀 ??? 我睇完有"d"唔明, 所以叫o左軒軒今日問清楚老師.

...

我搵過啦, 冇呀, 好細張嫁??? 等我返屋企再搵多次先, 如果搵唔到再問你丫.....

中文默書d日期係好亂丫, 不過如果照返每 week 都要默書既, 就岩岩好, 第二頁就應該係冇錯.....

唔知點解咁快就要背默, 我個時好似都係默生字嫁咋, 依家d小朋友好似好慘咁.....

係一張 A5 SIZE o既紙黎架, 如果你搵唔到我影印 Fax  比你呀.

我都以為初初會係默生字o架, 但原來依家"d'小朋友一開始巳經要默句子同埋要背默.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-17 14:26 發表

我搵過啦, 冇呀, 好細張嫁??? 等我返屋企再搵多次先, 如果搵唔到再問你丫.....

中文默書d日期係好亂丫, 不過如果照返每 week 都要默書既, 就岩岩好, 第二頁就應該係冇錯.....

唔知點解咁快就要背默, 我個時好似 ...

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-17 15:25 發表
係一張 A5 SIZE o既紙黎架, 如果你搵唔到我影印 Fax  比你呀.

我都以為初初會係默生字o架, 但原來依家"d'小朋友一開始巳經要默句子同埋要背默.

我已經搵到啦, 原來佢個日拎左出黎, 冇再放入功課袋, 攪到我個晚都冇見過個張紙.....

我個女今次默書有 99 分呀, 佢俾人扣左1分, 個 "comma" 撇錯方向......佢話有好多小朋友有 100 分呀

我個仔得 95咋... 初頭我以為佢錯係句子個 part 返到屋企睇先知佢竟然將個小階 j 寫o左大楷, 真係比佢激死. 我尋日巳經開始同佢串定"d"生字lu.  

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-18 14:57 發表

我已經搵到啦, 原來佢個日拎左出黎, 冇再放入功課袋, 攪到我個晚都冇見過個張紙.....

我個女今次默書有 99 分呀, 佢俾人扣左1分, 個 "comma" 撇錯方向......佢話有好多小朋友有 100 分呀 ...

嵐嵐mimi,

你知唔知星期五英文功課內有一樣叫 RECORD (簽名)呢樣係咩黎o架 ???

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-21 10:22 發表
嵐嵐mimi,

你知唔知星期五英文功課內有一樣叫 RECORD (簽名)呢樣係咩黎o架 ???

我都唔知呀....問個女係乜, 佢又話唔知, 初時都諗住打俾你問下, 但係諗諗下冇理由次次都問人嫁, 我就同個女講, 你上堂唔聽書, 依家唔知係乜啦, 我都唔知嫁, 就等老師知道你冇做啦, 你下次要聽老師講乜至得嫁, 我冇跟你一齊上堂, 你要自己靠自己至得嫁.....

所以最後都係冇理佢丫.....你都冇理佢?

醒目開學勳章

你有冇訂其他課外書 & join 英文8寶箱網上課程丫?

我淨係訂 "i love english" 咋, 其他就乜都冇join 啦, 咁你呢?

哈哈.....我同你一樣諗法. 最後都係無理到. 等佢比老師話  o下都好呀 ~~

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-21 11:43 發表

我都唔知呀....問個女係乜, 佢又話唔知, 初時都諗住打俾你問下, 但係諗諗下冇理由次次都問人嫁, 我就同個女講, 你上堂唔聽書, 依家唔知係乜啦, 我都唔知嫁, 就等老師知道你冇做啦, 你下次要聽老師講乜至得嫁, 我冇 ...

我咩都無 join 呀 !

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-21 11:48 發表
你有冇訂其他課外書 & join 英文8寶箱網上課程丫?

我淨係訂 "i love english" 咋, 其他就乜都冇join 啦, 咁你呢?

我淨係join 英文8寶箱網上課程,我有啲朋友話幾好.

醒目開學勳章

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-21 12:46 發表
我淨係join 英文8寶箱網上課程,我有啲朋友話幾好.

哦.....係呀......我朝早試過入去佢個網頁, 佢地 d staff 話個密碼入到去都只係去到免費個 part, 所以好似冇乜野睇咁, 我本來以為個試玩係玩收費個 part, 等你地d家長試下好唔好至 join, 點知冇得睇......聽你咁講, 都唔知 join 唔 join 好.....咁其實係有咩玩既呢?

醒目開學勳章

我個工人今日竟然唔記得落樓接阿女放學, 攪到李姑娘打俾我話冇人接, 都唔知個工人係屋企做乜, 都唔係多野做嫁啦, 咁重要都會唔記得.....

最記得 9 月1 日開學日, 佢都可以唔記得起身, 好彩我自己都較晒鬧鐘, 都諗住自己睇返嫁啦, 一起身, 個廳都未開燈, 廁所又冇人就知佢未起身啦, 大佬呀, 第一正式返學, 都唔好遲到丫.......仲要叩極門都唔起身, 靠佢就死梗!!!!

哈...唔怪得軒軒話嵐嵐個姐姐唔記得接佢啦. 你個姐姐好大頭蝦喎, 不過我個組姐都試過幾次唔知醒.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-21 16:38 發表
我個工人今日竟然唔記得落樓接阿女放學, 攪到李姑娘打俾我話冇人接, 都唔知個工人係屋企做乜, 都唔係多野做嫁啦, 咁重要都會唔記得.....

最記得 9 月1 日開學日, 佢都可以唔記得起身, 好彩我自己都較晒鬧鐘, 都諗住 ...

呢啲姐姐係要鬧吓先郁一郁,穩陣啲放學前10分鐘叫定姐姐落樓,每日都打去提佢,仲睇吓佢以後記唔記得.
其實HK$230一年我都覺得抵玩嘅,擋係多一個學習平台,始終小朋友比較鍾意係電腦學野多過拎住本書睇嘅,個人見解.

嵐嵐mimi ,hinhin.mami, 湳淇爸爸:你好呀, 好開心發玩到呢個平台, 我個小朋友都係讀1B班架. 想認識多幾個家長呀, 多多指教!

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-22 09:40 發表
嵐嵐mimi ,hinhin.mami, 湳淇爸爸:你好呀, 好開心發玩到呢個平台, 我個小朋友都係讀1B班架. 想認識多幾個家長呀, 多多指教!

hi....依咁未即係同我個女 & hinhin.mami 個仔同班囉, 你個小朋友叫乜名?  大家多d溝通丫......

各位荔天小一家長你們好.  我地將會申請入讀荔天, 上星期也有去開放日, 校長既講解好精闢, 我見佢地升中結果都唔錯, 但想問下作為剛開學小朋友的家長們覺得課程怎樣?  主科中英數的時間表又如何?  荔天的英文水平如何?  上英文堂是全英文的嗎?  普通話教學又如何?  煩請多給我一點資料, 謝謝.

deleted - duplicate message posted.

‹ 上一主題|下一主題