用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

原文章由 乖乖 於 07-8-30 23:55 硐表

Hi clymama
請問果 d 免費 XX班係唔係都出通告比我地揀呀?if yes, 我可預先同亞囝相量, 唔洗佢上堂唔識舉手揀....

唔好意思! 可能我表達得唔清楚。
學藝班係自費的 , 放學後或星期六在學校上 , 開學時, 家教會會出通告比家長揀, 因開學時有成叠通告派比你, 睇到眼花花, 所以預早通知你。
而課外活動就逢星期五最後三堂上, 免費的, 有固定組和非固定組 。 無通告比家長揀, 由你嘅小朋友自已在學校舉手揀, (可能係興趣班嘛, 由小朋友自已决定 )種類我都唔記得咁多, 你可以睇睇學校個網, 學校資訊→學生表現→課外活動 , 不過, 唔多 update , 有些新嘅都無寫上去 , 好似普通話話劇.....等。
唔好意思, 趕住煮飯,下次再講!

原文章由 clymama 於 07-8-31 17:55 硐表

學藝班係自費的 , 放學後或星期六在學校上 , 開學時, 家教會會出通告比家長揀, 因開學時有成叠通告派比你, 睇到眼花花, 所以預早通知你。
而課外活動就逢星期五最後三堂上, 免費的, ...

完全清楚明白晒,唔該!

係呢,你都好似召藥師一樣係全職媽咪?

原文章由 乖乖 於 07-9-1 11:51 硐表

完全清楚明白晒,唔該!

係呢,你都好似召藥師一樣係全職媽咪?

不用客氣!猜中了, 我係全天候 24 小時年中無休打雜一名  

超級版主

原文章由 clymama 於 07-8-31 05:55 PM 硐表

而課外活動就逢星期五最後三堂上, 免費的, ...

我上校網睇左喇!唔知係唔係久不久會轉定成年都固定左呢?又係唔係第一日就要揀定?

聽日第一日開學,妳地小朋友會帶書包定係帶大環保袋返學?希望唔好落雨啦!因為我送完大仔個場又要送細女去紅磡返幼稚園。

原文章由 召藥師 於 07-9-2 18:40 硐表

我上校網睇左喇!唔知係唔係久不久會轉定成年都固定左呢?又係唔係第一日就要揀定?

聽日第一日開學,妳地小朋友會帶書包定係帶大環保袋返學?希望唔好落雨啦!因為我送完大仔個場又要送細女去紅磡返幼稚園。 ...

我會比佢帶書包.....我都唔希望落雨, 如果落雨就麻煩 lu.....你細女今天K3? 趕兩場真係辛苦你囉!
今晚9點我已經要囝囝上床睡覺, 希望佢第一天返學精精神神啦!!

原文章由 clymama 於 07-9-2 15:14 硐表

不用客氣!猜中了, 我係全天候 24 小時年中無休打雜一名  

羡慕中.......: : :

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-2 09:30 PM 硐表

我會比佢帶書包.....我都唔希望落雨, 如果落雨就麻煩 lu.....你細女今天K3? 趕兩場真係辛苦你囉!
今晚9點我已經要囝囝上床睡覺, 希望佢第一天返學精精神神啦!! ...

睇番上星期班主任俾佢張紙,提醒帶小書包同筆盒,不過我冇小書包,照俾佢用大書包,另帶埋回條file同功課袋,佢條褲袋左包紙巾(驚佢開大),書包有一包紙巾、一包茶樓派個d濕紙巾,另佢個手提環保袋有水、食物盒同濕毛巾盒。名牌仲'sip'左張小童八達通,以備登記用黎點名。

我細女k1咋,不過佢係大女(1月出生),我唔算好擔心佢大小便同飲食自理。

我個仔10點先訓,個女午睡過,而家仲未訓到。

[ 本文章最後由 召藥師 於 07-9-2 22:33 編輯 ]

原文章由 召藥師 於 07-9-2 22:32 硐表

睇番上星期班主任俾佢張紙,提醒帶小書包同筆盒,不過我冇小書包,照俾佢用大書包,另帶埋回條file同功課袋,佢條褲袋左包紙巾(驚佢開大),書包有一包紙巾、一包茶樓派個d濕紙巾,另佢個手提環保袋有水、食物盒同濕毛巾盒。 ...

召藥師你好!你一個啱啱升小 學一個幼稚園都好辛苦喎!我個細仔都係幼稚園不過已經k3啦.唔使咁辛苦.聽日開學有d擔心,因為個班主任好惡.

超級版主

原文章由 112868 於 07-9-2 11:25 PM 硐表

召藥師你好!你一個啱啱升小 學一個幼稚園都好辛苦喎!我個細仔都係幼稚園不過已經k3啦.唔使咁辛苦.聽日開學有d擔心,因為個班主任好惡.

如果妳小朋友係比較文靜ge就冇問題ge,我諗開學第一日唔會大開殺界ge,不如聽日大家又上黎分享下開學發生咩事好嗎?

係呢,咁妳兩個小朋友平時返學幾點訓同起身架?我個仔之前係下午班,而家較到佢10點就要訓,7點3一定要起到身,個女就唔多聽話,又要午睡,夜夜都唔肯訓。

原文章由 召藥師 於 07-9-2 23:46 硐表

如果妳小朋友係比較文靜ge就冇問題ge,我諗開學第一日唔會大開殺界ge,不如聽日大家又上黎分享下開學發生咩事好嗎?

係呢,咁妳兩個小朋友平時返學幾點訓同起身架?我個仔之前係下午班,而家較到佢10點就要訓,7點3一定要起到 ...

我個囝囝都好d,因為一叫佢瞓既話唔使2分鐘就瞓着.但個囡囡就起碼半個鐘先得着.不過一叫就起.六點幾就起身.而家9點就瞓啦.以前都係下午班.

超級版主

今日放學遲左10分鐘(仲以為由低年班順序,原來唔係),估唔到係合一道放學時d家長咁大安主意企係馬路中心,有車黎呠先施施然行上行人路,好危險。

另我個仔到而家都唔知班主任姓乜,唔知佢有冇聽老師講野,又唔知自己班號,填回條寫唔到號數,要老師跟手尾。

唔知今日係唔係老師比較忙,我問個仔小息點過,佢話留係課室度,咁我問佢食野有冇洗手,佢竟然話冇,我問佢先生冇要佢地出門口洗咩?佢話冇,咁我問佢咁佢點清潔對手,佢話用濕毛巾就算,咁我提佢聽日小息食野前如果老師冇叫佢地去洗手就舉手有禮貌同老師講要求洗手。

唔知妳地ge小朋友今日過成點?聽日試食飯盒,唔知佢會唔會食到一身都係。

原文章由 召藥師 於 07-9-2 18:40 硐表

聽日第一日開學,妳地小朋友會帶書包定係帶大環保袋返學?希望唔好落雨啦!因為我送完大仔個場又要送細女去紅磡返幼稚園。 ...

通常開學頭一倆個星期老師會問, 揀了後就維持一年, 有些下年可以繼續, 如果不喜歡可以揀過。
另外, 在另一topic 見你問有關學生編號, 如下:

e.g. 出世紙號碼 : Y123456(7)
       學生編號就 = Y1234567

超級版主

原文章由 clymama 於 07-9-3 06:20 PM 硐表

通常開學頭一倆個星期老師會問, 揀了後就維持一年, 有些下年可以繼續, 如果不喜歡可以揀過。
另外, 在另一topic 見你問有關學生編號, 如下:

e.g. 出世紙號碼 : Y123456(7)
       學生編號就 = Y1234567 ...

Thank you!(因為我以為係小一入學申請表個no.先係,我又搵唔到個號碼,打去學校問又太夜,所以上黎bk問)
想請教妳而家學校仲有冇公益少年團?而妳ge小朋友之前揀過邊樣活動?好玩嗎?

[ 本文章最後由 召藥師 於 07-9-3 18:37 編輯 ]

原文章由 召藥師 於 07-9-3 18:35 硐表

Thank you!(因為我以為係小一入學申請表個no.先係,我又搵唔到個號碼,打去學校問又太夜,所以上黎bk問)
想請教妳而家學校仲有冇公益少年團?而妳ge小朋友之前揀過邊樣活動?好玩嗎? ...

應該就無啦! 好似有交通安全隊、紅十字隊、男女童軍、唱遊、非洲鼓、合唱團、節奏樂、普通話話劇、英詩朗誦......等等。暫時我只記得咁多 . 不過有些熱門嘅, 名額有限, 可能舉咗手都未必有。
請 check pm

原文章由 召藥師 於 07-9-3 17:20 硐表
今日放學遲左10分鐘(仲以為由低年班順序,原來唔係),估唔到係合一道放學時d家長咁大安主意企係馬路中心,有車黎呠先施施然行上行人路,好危險。

另我個仔到而家都唔知班主任姓乜,唔知佢有冇聽老師講野,又唔知自己班號 ...

請問簿費及補充練習費係唔係聽日帶捚埋返學校交?定係按書薄商到校果日先帶呢?

總括今日囝囝返學都ok wor.....不過佢話比我知, 記錯左班主任姓吳, 佢居然係入課室時叫吳老師早晨, 老師更正佢,呀仔真搞笑.....

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-3 10:22 PM 硐表

請問簿費及補充練習費係唔係聽日帶捚埋返學校交?定係按書薄商到校果日先帶呢?

總括今日囝囝返學都ok wor.....不過佢話比我知, 記錯左班主任姓吳, 佢居然係入課室時叫吳老師早晨, 老師更正佢,呀仔真搞笑..... ...

簿費係星期三交($149),補充係下星期二交,今日老師派左兩個袋仔入錢。
補充費用個方面,我唔諗住買普通話cd,唔知係唔係必須。

原文章由 召藥師 於 07-9-3 23:08 硐表

簿費係星期三交($149),補充係下星期二交,今日老師派左兩個袋仔入錢。
補充費用個方面,我唔諗住買普通話cd,唔知係唔係必須。

noted and thanks. ......

今晚好忙呀, 聽日再入黎報告.....

原文章由 乖乖 於 07-9-4 00:54 硐表

noted and thanks. ......

今晚好忙呀, 聽日再入黎報告.....

最後我都係入咗 cheque 落果兩個袋交番學校,因囝囝今早堅持話老師說要入好錢, 今日帶返學校,等我今晚check 下書包, 睇下老師有冇收先......

原文章由 召藥師 於 07-9-3 17:20 硐表

另我個仔到而家都唔知班主任姓乜,唔知佢有冇聽老師講野,又唔知自己班號 ...

召藥師, 你好!  我囡囡都係讀1D班的, 同你囝囝同班, 以後真係要多多交流了.  昨日開學日, 我囡囡都話沒有安排小息, 帶返學校的小食都要放學上校車先食.  囡囡話我知老師叫同學仔分開兩組, 一組就自我介紹, 一組就要講返另一組同學仔個名, 等班小朋友快D互相認識下.  另外, 囡囡又話我知轉了班主任, 不是林老師了, 新班主任是謝老師 (不知是否屬實), 不過, 我今日離遠望入課室, 又真係唔係迎新日那位林老師了.   雖然有些突然, 不過我安慰自己, 一早轉都唔係問題, 希望新一任的班主任穩穩定定啦!

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-4 12:37 PM 硐表

最後我都係入咗 cheque 落果兩個袋交番學校,因囝囝今早堅持話老師說要入好錢, 今日帶返學校,等我今晚check 下書包, 睇下老師有冇收先......

今日真係唔駛帶住喎,不過可能唔同班ge老師有唔同安排啦!

今日試食,我個仔竟然話唔夠食(佢係瘦仔,平時食大半碗飯"321比例")。

雖然我唔知d飯有冇味精,不過阿仔話d飯係用膠盒裝住,欣賞佢夠環保。
‹ 上一主題|下一主題