用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
樓主: queensroad
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

Re: 今日又一村面試.....

Thomas&mama,

The full-day class teachers are very nice
The curriculum not too difficult or easy.
My son loves going to school.

請問又一村學校有冇直屬小學?

German

是沒有的。 :wink:
German 寫道:
請問又一村學校有冇直屬小學?

peggyyau
你住天水圍都走出又一村讀,好遠下喎,我諗你一定很喜歡呢間學校!   
peggyyau 寫道:
Hi NewSnoopy,

學校不會因為學生住得遠而唔收。  本人住在天水圍,今天亦交了留位。  學校有校車去到各區,所以本人會給囡囡搭校車。

peggyyau

ILoveYou520,

Thank you for your information.

llcathy2004
你小朋友是細仔嗎?我諗D老師會明白既,唔好太過擔心,一試無彷!只要呀仔有反應都無問題,再唔係話你自己係舊生,必定入硬!      
llcathy2004 寫道:
我細個係讀又一村的,雖然印象已很模糊,但都記得係開心嘅.想請問已取錄媽咪,你地仔女係咪都有答老師問題呀?我都想報,但阿仔仲未好識講野,又唔係太聽話,機會係咪好微呢?

除了又一村外,培正亦是我喜愛的,但剛剛填完培正報名表,發覺鬼死咁多野要填,除左寫父母係邊度畢業之外,又要填寫家長問卷,仲要set死時間,限你個一小時內交表!   你們也有報嗎?

請問interview時,小朋友要做些什麼?老師會問些什麼?

又一村full day school 可用學卷?

yes, 又一村full day school 可用學卷.

佢又唔算細仔,但仲係講緊單字乍! (我見佢地張form無問有無親屬係度讀過),真係無咩信心...
*vienna* 寫道:
llcathy2004
你小朋友是細仔嗎?我諗D老師會明白既,唔好太過擔心,一試無彷!只要呀仔有反應都無問題,再唔係話你自己係舊生,必定入硬!      
[quote]
llcathy2004 寫道:
我細個係讀又一村的,雖然印象已很模糊,但都記得係開心嘅.想請問已取錄媽咪,你地仔女係咪都有答老師問題呀?我都想報,但阿仔仲未好識講野,又唔係太聽話,機會係咪好微呢?
[/quote]

1116 寫道:

$13,000?

peggyyau,

My son is K2 full day.

又一村D老師係超有愛心,我之前考慮0糧同又一村,最後都係去左又一村,佢地d老師會經常打電話比你,仲講好耐都唔收線,又無mud大問題,又好清楚囡囡係學校既一舉一動(你讀d名校,老師連小朋友既名都記唔到啦).真係好有愛心一群老師,經常笑面迎人,但唔係表面功夫或者假情假意+!
點解?因為之前囡囡係某間好出名幼兒園讀(好多分校+! )日日都 !去左又一村,返學就"沖"入去,連bye都唔同我講,見到老師太開心,放學又唱歌,見到佢甘.我覺得好心痛,因我之前覺得係亞女有問題,所以一直都無埋佢,直到佢 係之前既幼兒園 左兩月,先至去左又一村讀,原來亞女無問題,係之前果間幼兒園無愛心! d小朋友最心水清,知道邊個真係錫佢,瞞到家長,瞞唔到小朋友!

catcatmom
謝謝你的分享,我就係被又一村老師的笑容'吸引"住,面試時很用心,不像根德園面試,bk媽咪勁係度   ,

係呢,你小朋友今年幾年班?對於又一村,還有什麼評價?

elizatyy
全日班全年唔過$48000,就可享用!  
elizatyy 寫道:
[quote]
1116 寫道:

$13,000? [/quote]

peggyyau
我仔仔都係在家樓下的幼兒園讀緊n1,so far so good,學費唔算貴,近近地比佢返學玩下!
但出年返又一村要坐校車了,都有些少擔心!  
peggyyau 寫道:
Hi ILoveYou520,

因在天水圍或元朗沒有我迎合要求的幼稚園。

1. 每天有外籍英語老師上課
2. 學校環境要清潔及衛生
3. 有戶外遊戲場地
4. 校園環境寬闊
5. 老師及嬸嬸要有愛心及細心
6. 學費不要太貴
7. 可用學卷

我囡囡現在就讀的幼稚園只有第1,2,5點,而且她好像不太喜歡現在的學校,她已在這校讀了五個月,她每天都不太願意返學,我向她的班主任了解她在校的情況,她說她上課時沒有什麼特別事情發生過,而學校又不准家長觀課,我現在非常頭痛,她在學校發生了什麼我也不知道。  所以又一村的好處是有視像觀課,但不知到是否每日都可以看到。

而我囡囡的同學仔的mami 同我說,她說她近日接仔仔放學時,覺得我囡囡不開心,所以打算明年幫她轉校。
peggyyau

‹ 上一主題|下一主題