用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖提vs瑪利曼vs真光vs聖心vs聖嘉勒
樓主: penguin8
go

聖提vs瑪利曼vs真光vs聖心vs聖嘉勒   [複製鏈接]

回覆:聖提vs瑪利曼vs真光vs聖心

學校吾洗谷既,家長谷

妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 16-10-7 14:26
學校吾洗谷既,家長谷
應該係...學校唔谷....家長可以唔谷....家長出手係家長既選擇
但真係好多家長手癢癢既 ~~~

mcl203 發表於 16-10-7 14:30
應該係...學校唔谷....家長可以唔谷....家長出手係家長既選擇
但真係好多家長手癢癢既 ~~~
...
老實講去到中三以上,家長真係有say嗎?

回覆:聖提vs瑪利曼vs真光vs聖心

灣仔區B1女,住中西區,心儀YWG同MMS, 轉中西區好还是留返起灣仔區。好難唸

王家爸爸  留係中西區,但係自行報YWG同MMS。  發表於 16-10-7 17:03

王家爸爸 發表於 16-10-7 15:43
老實講去到中三以上,家長真係有say嗎?
其實去到高小時, 家長既"要求"都開始無咁有力了, 更何況去到中學

王家爸爸  同意  發表於 16-10-7 17:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zitaeric 發表於 16-10-7 16:48
灣仔區B1女,住中西區,心儀YWG同MMS, 轉中西區好还是留返起灣仔區。好難唸

...
中西區最差應該係去聖士提反女/聖嘉勒女,灣仔區最差應該係去聖方濟各, 睇你鍾意邊間多啲(或者係邊間無咁唔鍾意)。個人覺得最好留係中西區,然後自行報YWG同MMS。

回覆:王家爸爸 的帖子

非常感谢

SingMom  問題係真小成績好的B1生會出去搏SPCC、DGS等更好的中學, 剩下的B2生都可以入直屬真中.   發表於 昨天 21:41

呢D回應經常流傳於各大傳統津校....以前懵懵下當真...宜家會反問....究竟SPCC...DGS收左貴校幾多個學生....SPCC / DGS 有咁多位咩 ??....俾3-4個位你已當你強校了

zitaeric 發表於 16-10-7 16:48
灣仔區B1女,住中西區,心儀YWG同MMS, 轉中西區好還是留返起灣仔區。好難唸

...

中西區網,大抽獎直接報yw ssgc同sc做頭3

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-10-6+08:50+ 你好

原帖由 Classroom 於 16-10-07 發表
我想問Band 1A學生的全級名次?
如在一間有90/161人的學校派到Band 1中學應該屬於幾多名以內?是否將90除3 ...
你好,我主要參考hkpapa852每年統計。我囡小學升band1中學比例約5X%,全級118人,我囡位置一向級1~5。另亦會向負責升中既主任收風歷年情況,例如級10~15已足以入上智,級1~5歷年都有人入英華Bps等。所以純以成績論自行申請MSS應ok,問題係佢只有4班,只有1班收外來生,太少位太多人in風險始終高.... 而且我家冇宗教又輸緊D面試分,所以我仍猶豫中....至於你問題抱歉唔識計,另請高人指。

mcl203 發表於 16-10-7 18:36
SingMom  問題係真小成績好的B1生會出去搏SPCC、DGS等更好的中學, 剩下的B2生都可以入直屬真中.   發表於  ...
唔知你嗡乜?? 我亦唔係回覆你. 我無講過有幾多位、無講過學校有幾出色, 我只係指出會有成績好的學生會去搏一下神校. 亦真有其事. 唔該睇清楚.

punlik 發表於 16-10-7 21:55
前文講到.真光與其他中學比,優勢在於38個自行位.(聯繫位21個,不會影響真光入band1中學率既統計),
一個FF ...
首先...中基收生都係睇成績...我估...唔算俾左任何著數俾真小生~~~

真光係咪真係用自行位去收真小生係無從証實....亦估唔到佢用幾多位去收...只係大家估估下既做法~~~

若真光真係無用自行位收真小生...咁真小生只可以爭 甲部6個+乙部48個+联繫位21個
係B1優先下...加區內B1女生位充足...理應放乙一既B1生全入....影响只係真小B2生要靠抽餘額位
正常係...派入真光既真小B2生會減少...真小入真光會少於現在派入人數
假設真小有40個B1女生....可能出現級41 B2生抽唔到真光....反為級80 因仲係B2抽到真光~~~

IloveJJ 發表於 16-10-7 19:26
我想問一下,假設我仔學校今年升B1中學既人數係80個,咁過多兩年升中人數多了,啲B1學額係咪一樣無少到?咁 ...
應`該咁諗,你間多咗,其它都多咗,% 計,如果 band 1 位冇多,咁咪要隨機編號靚啲先得,到你個仔果年,就有學位同人數睇

是否因為灣仔區中學,所以顯得香港真光中學相對之下,比較遜色呢?其實坑真算不算地區有名的中學?

回覆 beautyyk 的帖子

打漏兩隻字添!是否灣仔區有太多學校……

引用:是否因為灣仔區中學,所以顯得香港真光中學

原帖由 beautyyk 於 16-10-08 發表
是否因為灣仔區中學,所以顯得香港真光中學相對之下,比較遜色呢?其實坑真算不算地區有名的中學?
坑真應該唔只係地區名中學,可以講係全港性傳統名中學,只係坐落灣仔校網,港島區人口較少,校網亦細,同區傳統名女子中學又多,相比下只係較比忽略,全港有边個校網會有5間B1AㄧB既傳統女子中學,真光肯定係全港性好中學之一 ~~~

‹ 上一主題|下一主題