用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院   [複製鏈接]

dse2017 發表於 15-12-18 22:53
交通會影響到孩子的,小心考慮安排。
正是這個原因,我當年放棄報LSC。

dse2017  Same  發表於 15-12-19 20:10

引用:交通會影響到孩子的,小心考慮安排。

原帖由 dse2017 於 15-12-18 發表
交通會影響到孩子的,小心考慮安排。
其實交通影響冇想像中的大,我仔放棄屋企附近學校選擇過海,ok喎。睇你點用車途既時間啦。

引用:Quote:JustAParent+發表於+15-12-19+14:01+

原帖由 dse2017 於 15-12-19 發表
長期咁做,一定會有impact 不如搬到學校附近好D
已經是中學生了,不用如此照顧周到的。

回覆:皇仁書院

之前聽聞過皇仁考試要考10課書,但老師只會教7課,其餘要自習,請問是否真實或根本中學就是這樣,望俾小朋友心理準備!

回覆 ^O^ 的帖子

咁強點解唔試皇仁同SJC呢? 無番咁上下成績同運動,我覺得不咩人敢去呢兩間多D囉!如果我小朋友有你小朋友嘅成績我一定去QC...洗咩出長水遠返學...點會唔塞車...

ek49 發表於 15-12-20 22:09
回覆 ^O^ 的帖子

咁強點解唔試皇仁同SJC呢? 無番咁上下成績同運動,我覺得不咩人敢去呢兩間多D囉!如果我小 ...
因為我仔鐘意田徑(跳遠同跑步),但SJC着重游水同足球,田徑一般;QC田徑更差,所以才考慮LSC。

回覆:^O^ 的帖子

將來諗住出來做運動員?定係只係學校內培慾興趣先?如果將來唔係做田徑運動員年年QC SJC攞冠軍都唔錯呀,好似容祖兒咁獨領風騷

ek49 發表於 15-12-21 10:47
將來諗住出來做運動員?定係只係學校內培慾興趣先?如果將來唔係做田徑運動員年年QC SJC攞冠軍都唔錯呀,好 ...
我就唔想個仔做運動員。雖然做運動員係好值得人尊重,但唔係好搵到食啊!職業生涯又短,但都要睇阿仔將來自己有乜諗法先得。

Tassie  good point !  發表於 15-12-24 21:10

王家爸爸 發表於 15-12-16 11:28
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二, ...
我都好想知咩係一線小學? 係咪私小個d?
我囝學校建議我地自行試QC + LSC, 但我自己目標只係LSC + WYKLN

王家爸爸  B1生四、五成以上。  發表於 15-12-24 22:29

cway 發表於 15-12-24 14:37
我都好想知咩係一線小學? 係咪私小個d?
我囝學校建議我地自行試QC + LSC, 但我自己目標只係LSC + WYKLN
你最初話諗近家既林護, 依家諗到去九龍?

有能力既, 應該係係QC, SJC, LSC, 林護中四選二

如果你concern入U率, WKYKLN就唔會係你杯茶, 去沙田曾記仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-24 14:44
你最初話諗近家既林護, 依家諗到去九龍?

有能力既, 應該係係QC, SJC, LSC, 林護中四選二
林護係近屋企, 而且成績都好, 鍾意佢完全係我意願. 囝囝一般鍾意, 因為覺得舊.

至於囝囝, 佢鍾意喇沙, 九華, 因為校舍夠大, 有足球場, 泳池, 而且成績好, 完全貼合佢既性格.

皇仁呢, 其實我一直冇考慮, 都係因為覺得自己個仔越級, 而且車程都係一個問題, 不過學校覺得我地應該試一試所以先考慮.

王家爸爸  鐘意讀書:林護+QC  發表於 15-12-24 22:32
王家爸爸  鐘意自由:LSC十SJC  發表於 15-12-24 22:31

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-24+14:44+你

原帖由 cway 於 15-12-24 發表
林護係近屋企, 而且成績都好, 鍾意佢完全係我意願. 囝囝一般鍾意, 因為覺得舊.

至於囝囝, 佢鍾意喇沙, 九 ...
喇沙dse整體(由其係理科)確實比林護好,只有中文同通識不及林護,加上無敵校舍,確實係男仔理想選擇。但九華dse成績未如理想,以成績計根本不能跟林護喇沙比呢

CarmanEE 發表於 15-12-24 16:05
喇沙dse整體(由其係理科)確實比林護好,只有中文同通識不及林護,加上無敵校舍,確實係男仔理想選擇。但九 ...
ummm......... 呢個就係我15/16既位.

做父母的, 講真邊個吾想子女讀間成績最好. 如果從父母角度去揀, 相信係喇沙 + 林護.

但未來6年, 讀書既吾係我, 係個仔, 佢喜歡學校, 讀得開心, 我相信成績亦會較理想. 所以佢揀喇沙 + 九華.

而學校呢, 肯定從成績及日後派位結果做指標, 所以佢地建議皇仁 + 喇沙.

我到底應該著重邊個比重多少少呢? 有冇家長好似我咁? 定我自尋煩惱!

MCLIAN  有這矛盾很正常 , 有冇計過自行九華的把握高嗎?  發表於 15-12-24 16:36

cway 發表於 15-12-24 16:21
ummm......... 呢個就係我15/16既位.

做父母的, 講真邊個吾想子女讀間成績最好. 如果從父母角度去揀, 相 ...
作為家長,小朋友成績有返咁上下,要計算最好自行搞定,否則到大抽奬靠撞彩,冇咩着數,上年一位小朋友級三搞珠入可立,另一位小朋友另外一間小學級五又係搞珠入可立,Ban1頭入咗Band1尾。

Tassie  why not pick DSS ?  發表於 15-12-24 21:09

回覆 cway 的帖子

意思係計自行數量?

我只係知道九華應該有48位, 而喇沙係70位. 定應該點計?

‹ 上一主題|下一主題