用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學 M1 M2
樓主: bobbytam88
go

數學 M1 M2   [複製鏈接]

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+15-10-17+發表請問

原帖由 ANChan59 於 15-10-17 發表
我的理解是物理治療,職業治療,視光學/放射治療!
放射治療收生成績比視光學高,加上學科同屬於「治療」科,三寶系畢業後多數入醫院工作,所以視光學唔算三寶之一。

引用:其實讀工程,人工可以好高。所謂理大三寶,

原帖由 samsam123321 於 15-10-17 發表
其實讀工程,人工可以好高。所謂理大三寶,我唔自己唔會叫仔女選。護士都係。老老實實,方間所說差的教師, ...
再離題多一次,雖然一向尊重及支持孩子的理性決擇,但真是要一些時間才理解、接受孩子的 JUPAS 排位,因為同等的 DSE 成績,是可以進入三大的工程和商業專業科系。

所以有一次借家庭聚會,嚴肅地提醒他,如果將來真能在理大完成學業並進入專業,不要因為收入(其實能進入職系,已經是非常不錯)或社會的認受性產生負面情緒,更要緊記自己所提供的服務,對接受服務的市民和他們的家庭,是一個不容有失的醫療服務,而佢自己的人生將會透過自己的工作,進而有意義和精彩。

hogwarts 發表於 15-10-18 09:21
再離題多一次,雖然一向尊重及支持孩子的理性決擇,但真是要一些時間才理解、接受孩子的 JUPAS 排位,因為 ...
理大三寶咁搶手, 畢業後既識業路向又好明确,點解家長會咁難接受? 有什麼考慮係我地一般外人睇唔到的嗎?

我識人畢業咗好幾年了,佢入讀時仲未咁HIT,依家收入唔錯架。

我聽囡講有d同學明明分數夠入E科,都唔揀,寧愿讀牙醫,藥劑或三寶。

回覆:October. 的帖子

More family friendly working hours.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-10-17+發表我

原帖由 EASTCOAST 於 15-10-18 發表
放射治療收生成績比視光學高,加上學科同屬於「治療」科,三寶系畢業後多數入醫院工作,所以視光學唔算三寶 ...
In the past, I don't think so.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:hogwarts+發表於+15-10-18+09:21+再

原帖由 October. 於 15-10-18 發表
理大三寶咁搶手, 畢業後既識業路向又好明确,點解家長會咁難接受? 有什麼考慮係我地一般外人睇唔到的嗎? ...
工程和商業專業在考取資格後,可以有多元選擇,但這幾個專業可以選擇的工作環境就比較狹窄了,但在孩子決定後,做父母就自當全力支持了。

就 life quality 來論,真是很好。

October. 發表於 15-10-18 10:01
理大三寶咁搶手, 畢業後既識業路向又好明确,點解家長會咁難接受? 有什麼考慮係我地一般外人睇唔到的嗎? ...

del..

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+15-10-18+10:

原帖由 samsam123321 於 15-10-18 發表
最重要是孩子是作出 well informed choice and loves the career, with whatever coming together with it.

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+15-10-17+發表那一

原帖由 hogwarts 於 15-10-18 發表
講 allied health subjects 是有點離題,講開又不妨講多次,細讀 polyu allied health 幾科嘅學習範圍,科 ...
仔仔辛苦後,就好pro啦!

回覆:數學 M1 M2

我以為三寶應包括會計,我讀書年代❨20幾年前❩已好出名啦!

引用:Quote:原帖由+samsam123321+於+15-10-18+發

原帖由 hogwarts 於 15-10-18 發表
最重要是孩子是作出 well informed choice and loves the career, with whatever coming together with it. ...
Agreed.

熱血勳章

chun媽 發表於 15-10-18 18:52
我以為三寶應包括會計,我讀書年代❨20幾年前❩已好出名啦!
Poly U Admission scores for Accounting and Finance:
2013-14: 23.0 (4X + 1 Best Elective)
2014-15: 23.0 (4X + 1 Best Elective)
2015-16: 22.7 (4X + 1 Best Elective)
It is no longer a "Hit" programme, and is easy to get admitted.

引用:我讀書時+三師係"律師+會計師同工程師"

原帖由 YeeYee01016 於 15-10-19 發表
我讀書時 三師係"律師 會計師同工程師"
另一個說法

醫師
則師
會計師

YeeYee01016 發表於 15-10-19 12:03
我讀書時 三師係"律師 會計師同工程師"
三師一向唔包工程師 - 工字不出頭。

ANChan59    發表於 15-10-19 20:13

工程師入

回覆 samsam123321 的帖子

政府好啲,大公司經常裁員,唔係就被收購,成間接埋。

中電港燈地鐵幾時摺?

熱血勳章

引用:工程師入到政府及大公司,月入10萬,仲講理

原帖由 samsam123321 於 15-10-19 發表
工程師入到政府及大公司,月入10萬,仲講理大三宝?
大公司唔係傻嘅,今時今日仲使出禁高人工請人?HSBC 請MT,big4 請fresh graduates, 數碼通請engineer 全部萬幾,係得政府入職人工高。

‹ 上一主題|下一主題