用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請.... ...
樓主: car817ho
go

2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請....   [複製鏈接]

回復 ahschan 的帖子

係呀! 原來我地傾過嫁喇..哈哈..
多謝你既鼓勵..
我地好一條心嫁, 三年讀德幼+自行+大抽獎都揀德小, 唉!
只係我表現得麻麻, 所以搞到阿仔咁樣..唉!
所以我鼓勵今年報小一既家長, 報考多幾間, 拎多D INTERVIEW既經驗
我就係太淡定, 之前無同阿仔報其他直資,私校,等佢同我試下INTERVIEW,拎下經驗
搞到面試時表現不如理想...好後悔嫁
所以細仔今年我幫佢報考幾間直資, 等佢同我都試下INTERVIEW, 為中學面試作好準備

回復 car817ho 的帖子

考k1時, 大家都係差不多targer丫麻, 所以有傾過下!
希望大家可以做到同學仔! 一齊開家長會!!

咁快就為中學準備?

你而家手上0個間係咩呀? 細仔跟住上o唔ok? 細仔係咪都係德信呀?

我派左我個區65區既基真小學。。
O唔OK呀!我揀個陣只係揀本區內比較適合阿仔既學校
因我係基督徒,佛教一定唔揀,太谷既(仁立)又唔揀
所以就揀左依間。。
當然希望有更好既選擇喇。而且當初係想入德信才讀德幼
點知。。依間咁樣。真係估唔到。。

我都想可以一齊開家長會,一齊玩呀!

細仔都係德信仔。。

呢間我唔曉, 我係40網人, 都係跨區油尖旺!
本身讀緊禮賢, 為左中學網同免費讀6年而叩德信!!
其實我對德信認識唔多, 不過我見佢升中都幾好! 阿仔佢係文靜型, 唔知入到德小會點呢?

禮賢都係好野呀!文靜就ARM喇1。德信最鐘意文靜型乖仔。
所以你放心你仔應該無問題!!
我發覺好似依家先開始漫長既叩門過程
我都有叩循道,又係再要交叩門信。咩都要做。。。。
都係為阿仔有間比較好既學習環境!!!

聽聞循道同仁立差不多谷架jar wor?!
我收到德信書單, 見佢要買埋一下, 其實我都擔心太谷...haha

CAR817HO:

你真係好有誠意, 如果校長睇到EK呢個POST就一定收你.

你本身是那一區? 無叩埋自己果區作後備, 今年競爭大, 你不如再去一些私校問下, 可能仲有位, 例如: 聖三一, 音小, ....留個位個心安定些

我不知德幼上德小是怎樣, 不過, 我估計以前學生人數不多, 所以比例上會OK, 但現在競爭大, 只是自行第一輪已收突, 所以好難再有80%德幼上德小啦

無論如何, 希望你有好消息, 大家做同學仔, 開開心心上小一

循道無仁立咁谷。。仁立真係顛顛地嫁
同埋D老師對精英班既就好好,但非精英班就。。
我識人仔仔讀緊循道, 至少每日都係6-7樣功課, 仁立就每日8-11樣不等囉。

德信就好D,唔係太多功課但係程度又OK

回復 大件仔 的帖子

多謝你呀!
係去年都有8成德幼仔上左德信喔。
扣除女生同埋有D人唔讀德信,所以其實德幼生真係好大機會上德信嫁
好多德小媽咪同我講等喇,實得嫁,但等既過程好長,阿仔好生性呀,
佢隻字不題讀邊間學校,剩係同我講讀邊間學校都無所謂,最緊要留心上堂。
知道阿仔唔係SMART個隻,但勝在自動自覺做功課,溫書。
有信心佢讀書應該無咩問題,所以想搵間好D既學校俾佢,等佢升中時競爭力強D

我相信你一定感動到德信既!!

多謝曬

德信鐘意文靜的男生? 小兒是一個活動形, 多咀, 喜動, 貪玩, 愛交朋結友人!!!!

完全同佢相反? 會唔會一開學勁多投訴??

我原本想考一些活動教學的小學, 但全軍覆沒, 想也是因小兒的性格, 衝動,心急, 大意, 所以, 無一間成功

最後, 覺得, 德信比較嚴厲, 希望改善到佢呢D咁嘅性格

各位家長,我想問你們有否申請搭校車?和校車公司有否已覆你們有位嗎?Thank you!

回復 vivicicimimi 的帖子

有申請搭校車, 但校車公司仲未回覆路線及价錢。

今日打左電話俾德信, 回覆係仔仔分數ok,可以繼續等, 大約7,8月就有機會call

k_wong7 的帖子

請問妳點問法㗎?

回復 wilon0904 的帖子

打電話去德信問下叩門等候情況, 跟住佢會問你小朋友個名,個職員會幫你check!!

car817ho 的帖子

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題