用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣海壩街官小與寶血會思源
樓主: PMbb
go

荃灣海壩街官小與寶血會思源 [複製鏈接]

回復 billysim 的帖子

真係好感動...就係呢樣野...我正正就係想搵呢樣野, 因我真係好怕小朋友返學唔開心, 連門口都怕左何來可以談得上讀好書??? 呢樣確實係好重要既入場門卷, 所以不斷從各方面知多點, 希望可以搵到間適合我女女既學校愉快學習真係好多謝您既分享~

MAYANGUSPO 發表於 12-7-5 18:51

真係好感動...就係呢樣野...我正正就係想搵呢樣野, 因我真係好怕小朋友返學 ...

唔駛客氣:loveliness:, 每位家長都希望仔女可以入到適合既學校, 你囡女係咪今年要報小一? 當年阿仔係報名果年有參加思源係暑假舉行既暑期班, 等小朋友了解多d學校, 不過我唔知而家仲有無舉辦, 如果想考思源試下打去問下啦, 希望你囡女入到適合又鐘意既學校.

伍季明就有暑期班,現在的思源沒有.但八月中有半個月小一适應班學習普通話拼音.當時我也喜歡此校環境及小朋友們開心學習.在身邊的同學們操行惑成績也非常好.本校也非常重視小孩的自理能力,會考扣鈕,拉拉鏈........操行嚴格------書本功課通告筷子等漏帶一样扣一分,做班職會加分,适應期一個月.

我在外面升學前就學完拼音,估不到的是我小一這年加了英文牛津拼音言果(免費).外面收$300多一堂.

不過學多次加深記憶默書輕松100分

有時老師還會與同學們進餐當獎勵!老師和義工家長也很熱心照顧,要求小孑亥們多吃菜營養均衡.

其實我小朋友9月先升k2乍不過一年比一年人多,  已好緊張選校細節, 不容有失, 所以成日上EK, 希望透過各位有心家長報料可以知多點, 早D部署, 一心一意向心儀學校進發, 所以真係非常多謝各位家長既分享, 的而且確令到我地得益不少...冇左您地, 我地呢d後輩真係一舊雲~相信冇人比您地讀梗既更清楚ma...

adaada917917 : 您鐘意伍小, y而家去左思源既? 可分享下當中過程嗎? but兩者我覺分別不大, 始終大家本屬一校, 只係地點伍小較優勝

MAYANGUSPO 發表於 12-7-6 10:19

其實我小朋友9月先升k2乍不過一年比一年人多,  已好緊張選校細節, 不容有失, ...
原來囡女今年先升k2, 我細仔都係今年升K2嫁, 希望第時有機會做同學仔啦!!!

咁我應唔應該開心呀?
因又少左個位, 講笑啫~世襲萬歲!!!
我都想生多幾個, 世襲一條龍牙位, 同B6 c過

我是天主教的,有20分,未返幼稚前心向海官,经幼稚幾年才知它不如以前好了.我很喜歡天佑教學,但先生不喜歡環境小.先生喜歡思源是間不錯的學校.是我第一志愿.當時也像你這樣每天留意這裏對此校的討論,(對我很重要).報小到公布晚晚睡不了-----失眠,因此我想介紹給其它媽媽知多些!

Janellemama  多謝你嘅分享  發表於 12-7-6 12:20

回復 adaada917917 的帖子

都係呀, 我都發覺自己開始著魔, 其實都仲有時間既...一日未報學校真係未有定數, 因仲有好多問題要留意,
唯有係樹收多D料, 跟貼個市, 目標先會明確d...
咁您想當年係獲派第一志願? 定係叩入架?

MAYANGUSPO 發表於 12-7-6 12:08

咁我應唔應該開心呀?

唔緊要啦, 祝您好運!!

MAYANGUSPO  等埋我呀! 我好快黎架la...同學仔   發表於 12-7-6 12:30

思源校舍設備是新的,小二開始有两班精英班,伍小一班精英班.不用担心,還有很長時間給你收料.多問身邊區內就讀其它校的家長,到時再去觀校.選間适合自己小孩的學校!

回復 adaada917917 的帖子

冇錯~自己記住下面格言會好d...
不怕面皮厚,
總會多朋友,
多問多睇冇憂愁!

小朋友, 叩門口,
十成十衰怕羞!

Janellemama  好正呀  發表於 12-7-6 13:12

思源叩門只接見第一志愿,我升小那年其它學校說不見還是有機會見(同學经勵了)很清楚.到你那時就不一定了(人多).

第一志願的而且確非常重要, 無奈只有1個誠意位 真係抓爆頭

我自行入了!同學媽15分思源,叩門入不到,到九月才有位入,﹔派聖十架哭瘦了六磅,是真事.(現她成績級头呀!).她注冊証去過六間校

係呀, 有時呢d壓力仲好過搵瑪花纖體
您同學仔媽真係有毅力, 衷心為各家長打氣~never give up 一定得架

思源你跟本不用放在第一志願也可以叩門!
我的小朋友是今年9月就讀小一,上年度在我選校前我參觀了好幾間學校,很多學校也說明誠意是它們首選即自行,甲部,乙部也是首選它,而思源也是其中一間,但到了叩門的時候,思源反口話今年改了制度,所有交表都可以in,有很多不是放它第一志願都收咗,相反我哋間佢第一志願就唔收,呢間學校徹徹底底玩了我們這一班家長,當我哋去in第二間學校嘅時候,因為唔係首選個間學校,機會已減半,有d學校連in都冇得in,我對呢間學校真的很失望囉!

請問伍小同思願邊一間成績好D呢?
‹ 上一主題|下一主題