用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答 ...
樓主: 2jkidsfather
go

文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-4-14 17:47
我跟你的看法是接近的,有些是好明顯的,應該沒有太多問題。好多時要分析作者的心境及目的,是臆測性的, ...
極同意. 高年級的中文採用的文章好多是好有文學性的作品, 天馬行空或隨心而發, 抒情寄意對象可能只是虛構, 情感亦可能只是文學渲染.   作家可以成為作家, 其作品應該有很多特色及與眾不同的意念.  或好有作者自己獨有的風格角度.    如莘莘學子可以在考試時輕易估透估中, 豈不是變成人人都是作家?   
如出題所需設計考卷時引用了某作家的文, marking scheme 一定要有相當的彈性去接納考生唔同的答案. 評分應著眼在答題的流暢性及合理性.   是非此類標準答案是為評核低年級文章或非黑即白的議論文而設, 另或當局出範文出埋標準答案, 好俾考生背定, 考試就當去考核記性, 不要考核語文能力好過.

LingChiBaBa 發表於 18-4-14 18:17
我有個懷疑考評局其他中文科出卷員是否有一致答案。

应该不会吧!

同一篇文章,各人背境不同,经历不同,感受不同,十分正常,反而標凖答案就不太正常!

试问同一篇文章,十几岁相对几十岁,有分别,十分合理的!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

HaYi 發表於 18-4-16 14:26
極同意. 高年級的中文採用的文章好多是好有文學性的作品, 天馬行空或隨心而發, 抒情寄意對象可能只是虛構,  ...

彈性接納考生合理既答案。。。。。IB先做得到吧。好貴喔d老師(又要有番禁上下功力佢有可能100份有100個唔同答案),HK流水作業、工廠出品式真喺好難做到。

睇呢個帖就諗起辛棄疾嘅 '少年不識愁滋味,愛上層樓,愛上層樓。 為賦新詞強說愁。 而今識盡愁滋味,欲說還休,欲說還休。卻道天涼好個秋 。'

天皇就係幫十幾歲學生估下五六十歲人嘅睇法,可悲。

2jkidsfather    發表於 18-4-17 09:11

akys 發表於 18-4-16 23:33
睇呢個帖就諗起辛棄疾嘅 '少年不識愁滋味,愛上層樓,愛上層樓。 為賦新詞強說愁。 而今識盡愁滋味,欲說還 ...

少年不識愁滋味,愛上層樓,係要買樓。 為置新居強說愁。
而今識盡愁滋味,買家難求,供款。卻道無樓好過有。

hksarhksar    發表於 18-4-21 23:31
loop    發表於 18-4-19 13:35
2jkidsfather    發表於 18-4-17 09:11

Yanamami 發表於 18-4-16 23:22
彈性接納考生合理既答案。。。。。IB先做得到吧。好貴喔d老師(又要有番禁上下功力佢該有可能100份有100個 ...

事實情况如你所说,做出具彈性而有公信力的批評的確需要出色的出卷及批改員.  如水平未夠,一係請原作者出,一係多出些能夠標準化答案的嘢

akys 發表於 18-4-16 23:33
睇呢個帖就諗起辛棄疾嘅 '少年不識愁滋味,愛上層樓,愛上層樓。 為賦新詞強說愁。 而今識盡愁滋味,欲說還 ...

同情某程度上是考生非戰之罪.尤其古文類上左大学吾修中文似乎吾會用到,抽出核心評核歸入文學科更合理

HaYi 發表於 18-4-17 14:40
同情某程度上是考生非戰之罪.尤其古文類上左大学吾修中文似乎吾會用到,抽出核心評核歸入文學科更合理
...
順得哥情失嫂意,唔理有冇用,情意結先行。呢到都好多家長認為學生要學古文,要懂得欣賞幾千年中國文化。

HaYi 發表於 18-4-17 14:40
...
真心講,古文唔難讀,原因是幾百年來各家對古文解讀已有大致共識,有讀就得,反而白話文理解和口試先係堅,問得咁刁鑽,又有死板概標準答案,好容易死。

akys 發表於 18-4-17 15:15
順得哥情失嫂意,唔理有冇用,情意結先行。呢到都好多家長認為學生要學古文,要懂得欣賞幾千年中國文化。 ...

我是鼓勵學古文及中華文化的家長,但不贊同現正的所謂語文考法,是四不像的做法,兩者冇必然關係,而且要學,可以自己家長跟小朋友一起探索,不一定要上課堂或者興趣班。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-17 17:21
我是鼓勵學古文及中華文化的家長,但不贊同現正的所謂語文考法,是四不像的做法,兩者冇必然關係,而且要 ...

我唔係好贊成自學,課外學。其實整一科每週一堂,小一至中四五,叫中國文化欣賞,類同音樂體育VA等,但唔計呈分,唔計入中文分,上堂搖下頭朗讀一啲古文古詩,教下平仄,作下打油詩,對聯等;應該幾有趣,又政治正確。每年仲可以去下文化中心等睇xx展覽,你話幾好呢?

而家搞到一大班學生憎死中文,或者要跳船,做教育做到咁都係一絕。

後補: 呢一科千祈唔好用普通話教,好難頂。

2jkidsfather    發表於 18-4-17 20:09

akys 發表於 18-4-17 17:54
我唔係好贊成自學,課外學。其實整一科每週一堂,小一至中四五,叫中國文化欣賞,類同音樂體育VA等,但唔 ...

古文,詩及詞,用廣東話才是正統!

2jkidsfather    發表於 18-4-17 20:08

我唔係好贊成自學,課外學。其實整一科每週一堂,小一至中四五,叫中國文化欣賞,類同音樂體育VA等,但唔 ...

我年幼時,差不多每個星期日都去中環大會堂看展覽會,書畫展等等。

....

好同意啊,我自己2線小学1a中学中文大都级一,冇修文學但有興趣看,不為考試而背到現都仍保持到看的興趣.  如為考試,可能早已厭倦.

ANChan59 發表於 18-4-17 18:35
古文,詩及詞,用廣東話才是正統!

成日叫阿仔用普通話背木蘭辭俾我聽,死都唔肯,哈哈!

somoon 發表於 18-4-17 19:35
咁如果取消oral 既話,會唔會大陸學生更加易考?
未必。不要睇小香港人

HaYi 發表於 18-4-16 14:26
極同意. 高年級的中文採用的文章好多是好有文學性的作品, 天馬行空或隨心而發, 抒情寄意對象可能只是虛構,  ...

你又知人地無接納不同答案?

dolala 發表於 18-4-18 08:25
你又知人地無接納不同答案?

你知?你負責出卷評卷?願聞其詳.

1998Ruby1998 發表於 18-4-11 23:28
最記得係成日因為呢 d「作者有咩用意/暗示」,每次睇文章都疑神疑鬼,之後自己嘗試答,就畀老師話「過度揣 ...
人也變得多疑了
‹ 上一主題|下一主題