用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-27+11:34+編輯

原帖由 Doray 於 15-11-27 發表
我day one 都話件嘢係EDB整出嚟,人地玩錯哂你冇能力教番啱,佢就要回收啦!

Xxxxx

以此邏輯,測考係學校整出嚟,學生玩錯哂(過分補習),學校又冇能力教番啱(阻止過分補習),學校就要收回測考。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+15-11-27+12:3

原帖由 palmchristy 於 15-11-27 發表
謝謝!你的意見已經是一個很好的支持!SEN家長已經是長年要爭取呢樣嗰樣!其實身心俱疲!如果爭取到豁免考TSA就好了!

Shadeslayer 發表於 15-11-27 12:46
我day one 都話件嘢係EDB整出嚟,人地玩錯哂你冇能力教番啱,佢就要回收啦!

Xxxxx

君不見唔少名校學校初小已經唔派考試名次,你覺得個原因是乜?

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-27+13:20+編輯

原帖由 Doray 於 15-11-27 發表
咁TSA只同學校講 ABCD級咪解決問題?

再者,我唔係話考試排位,我係話嘅然學校要求測驗考試,又控制唔到家長過分操練,學校應該取消測驗考試。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發者表於 15-11-27 13:29
咁TSA只同學校講 ABCD級咪解決問題?

再者,我唔係話考試排位,我係話嘅然學校要求測驗考試,又控制唔到家 ...

點優化如果EDB提出而持份者覺得可行我當然支持,所以我冇大聲話要取消小六TsA,因為真係唔操TsA佢地都操Pre一P1,但小三考嚟做咩?
既然全香港咁多學店,咁多冇良心的校長,你咁俾個KPl 嚟佢地去耀武揚威,爭相去比效績,操死吧就!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-11-26+發表TS

原帖由 palmchristy 於 15-11-26 發表
你呢個想法,幾有意思。咁呢最低3-5% 的學校 / 學生,可以點幫?
因為敎育局是好多時用中位數,可能避免標籤效應,換句話,捽就有50%,當然不會間間睬佢,但為數自然不少。

當有一定%中位數之下的學校爬上嚟,自然又有另一批學校跌咗落去中位數之下,若果整體水平升咗,D卷你話會一年淺過一年,抑或是越來越深?

若果是找出最底層的3-5%學校,了解是教與學的問題,還是資源問題,針對性提升相關學校水平。

粗略去想:

1。抽調一些較有經驗及能力的老師幫助那些學校,改變那些學校教與學的水平!我假設水平提升反映在升中派位結果,希望有良性循環。

2。學習水平不能單靠按分數調升,應該按能力指標,如果有90%符合能力,和只有50%符合能力,對應措施會有不同。如果能力為本,理想的TSA不用操練應該接近90-100%達標,除非學生能力及課程出了大問題!

3。EDB課程主任要例如5年中有半年至一年上前缐教學,了解現實情況,看看課程如何落實,差距在那裡。亦可將心德,理念貫輸落實。

4。教科書要送檢,補充練習有沒有送檢,如果有,我會好奇怪EDB不知深淺?如果沒有,是否要做少少嘢!先從TSA補充練習做起。

只是大膽的嘗試有沒有解決方案,不用停留在保留,取消,誰的責任層面。排一漏萬,請勿見笑!:;pppp:

Doray    發表於 15-11-27 15:08
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-11-27 14:26
因為敎育局是好多時用中位數,可能避免標籤效應,換句話,捽就有50%,當然不會間間睬佢,但為數自然不少。
...
陳sir快d入教局做啦,佢地冇野缺,只係缺人材
如果教局有心做有諗過,就唔係而家呢個局面,檢討多年繼續檢討,直到換屆可以no look pass華麗轉身

Doray    發表於 15-11-27 15:08
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:Doray 的帖子

你閲讀理解有問題?

回覆:始終要TSA

如對住好似禮義廉一樣無良知人士,(同個女做練習做到火都黎走去問教育局(你巴閉,你有本事直接問個局),聽完話個評估嘅成績唔關佢個女事,咁就放心哂!)大概意思係咁。同呢類自私自利嘅人講公義良知,真係對牛彈琴啦!

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-27+14:26+因

原帖由 MASAYA 於 15-11-27 發表
陳sir快d入教局做啦,佢地冇野缺,只係缺人材
如果教局有心做有諗過,就唔係而家呢個局面,檢討多年繼續檢 ...
我何德何能,吹吓水就可以。香港教育問題是老大爛,千瘡百孔,好難解決!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-11-27+發表陳si

原帖由 ANChan59 於 15-11-27 發表
我何德何能,吹吓水就可以。香港教育問題是老大爛,千瘡百孔,好難解決!

...
真係最近睇番d網友post番d如好耐之前的鏗鏘集等,幾十年來真係唔覺有咩大分別,都係形於口號式。

引用:如對住好似禮義廉一樣無良知人士,(同個女

原帖由 ronniedad 於 15-11-27 發表
如對住好似禮義廉一樣無良知人士,(同個女做練習做到火都黎走去問教育局(你巴閉,你有本事直接問個局), ...

千錯萬錯,都係家長、老師同學校嘅錯,要檢討嘅只係家長同學校mouth:" />
.... 有冇搞錯?

anixon    發表於 15-11-28 09:46
Doray  呢啲咪政棍中的政棍攞!  發表於 15-11-28 08:51

回覆:始終要TSA

咁唔鍾意tsa,不如叫停dse啦,起碼都要廢左中文同通識兩科死亡之卷啦。

晴晴小B 發表於 15-11-28 06:59
咁唔鍾意tsa,不如叫停dse啦,起碼都要廢左中文同通識兩科死亡之卷啦。

...
不過有些 EK 家長會同你死過,因為他們好嚮往(以為) DSE 是全世界最難的考試,加上子女上左岸,佢地點過自我陶醉的日子!?

引用:咁唔鍾意tsa,不如叫停dse啦,起碼都要廢左

原帖由 晴晴小B 於 15-11-28 發表

...
8歲同十幾歲去考試,你都可以混為一談,不如你建議8歲去考DSE! 你如果有D比較有建設性嘅提議,唔緊要,你盡管講!

bee918    發表於 15-11-28 14:39
anixon    發表於 15-11-28 09:46

judy 發表於 15-11-27 09:29
嗰間出名成績好學校,以前没有操TSA,换了新校長才操。

正好証明操唔操TSA,校長話事。 ...

行內人話校長受辦學團體施壓而操TSA,一環扣一環,最終苦了孩子

行內人話校長受辦學團體施壓而操TSA,一環扣一環,最終苦了孩子。

呢啲可以想像得到。但别說是受辦學團體施壓,就算教局施壓又如何?教局如發現學校辦得差,難道不能指出缺點?

問題是:你有沒有用對學生最好的方法?

那一個步骤出錯,就改那步驟。

引用:2016立法會選舉,+為孩子報仇雪恨之時+!+登

原帖由 bestwish 於 15-11-26 發表
2016立法會選舉, 為孩子報仇雪恨之時 !

登記左做選民未 ? 除了你手上一票, 記得提埋身邊嘅長者 !
如果將TSA聯繫到政治或選舉,係非常可恥!性質同上次政黨靠炒作國民教育沒有分別!政棍利用學生作為找選票的工具,賤格!

MASAYA  兩邊都利用緊,投廢票啦  發表於 15-11-28 16:22

有考試便有操練, 應該減少不必要的考試, 就如小三TSA

引用:有考試便有操練,+應該減少不必要的考試,+就

原帖由 bee918 於 15-11-28 發表
有考試便有操練, 應該減少不必要的考試, 就如小三TSA
咁首先學校小一到小三廢除考試?

‹ 上一主題|下一主題