用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY the 4th interview
樓主: BBLAX
go

CKY the 4th interview [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-05-27+發表6/6前

原帖由 BBLAX 於 15-05-27 發表
In 又不等於收。就算收,我估過咗66至再通知!
上年4th in結果好似7月先知

hoyau 發表於 15-5-27 16:31
我記得舊年有人in 6次。我不是針對個別學校或人物,而是覚得一般這年紀的老人家在想或決定一件事時都是來來 ...
6次? 夠資格見報,全城最熱!

引用:Quote:原帖由+BBLAX+於+15-05-27+發表In+又

原帖由 siden 於 15-05-27 發表
精神虐待

Jane1983  係有點!  發表於 15-5-28 07:22

引用:+本帖最後由+ok3+於+15-5-27+10:15+編輯+\

原帖由 ok3 於 15-05-27 發表
如果一開始已經抽,駛乜用咁多時間 interview

有朋友無3rd in 但都收到信叫佢4th in, 咁我地有3rd in 果d waiting緊既係咪已經無機?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-27+發表上年4

原帖由 bubuG 於 15-05-27 發表
精神虐待
Exactly.  仲有熱門的 英華,聖士提反,如果全部都出長水遠咁去玩幾次,仲要父母同往以表誠意,真係聽到都想死。

引用:有朋友無3rd+in+但都收到信叫佢4th+in,+咁

原帖由 MiffyBus 於 15-05-27 發表
有朋友無3rd in 但都收到信叫佢4th in, 咁我地有3rd in 果d waiting緊既係咪已經無機? ...
可能係睇父母誠意(有加信與否),加有無兄姊就讀。

引用:Quote:原帖由+BBLAX+於+15-05-27+發表In+又

原帖由 siden 於 15-05-27 發表
簡直折磨人嘅意志

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-27+發表精神

原帖由 picture 於 15-05-28 發表
Exactly.  仲有熱門的 英華,聖士提反,如果全部都出長水遠咁去玩幾次,仲要父母同往以表誠意,真係聽到都 ...
我覺得人地in 3次出offer ,冇offer的人只是落空一次。但如果再call 去interview , 期盼一次又一次,落空完一次又一次,就好hurt.

回覆 picture 的帖子

父母肉在粘板上,無辦法。無offer,或者係心儀間學校,為小朋友,真係學校點玩都要接受。

回覆:BBLAX 的帖子

DevilPig 發表於 15-5-27 23:38
如果一開始已經抽,駛乜用咁多時間 interview
所以我一向都唔信係抽. 只係之前有D人堅持直,私係用抽獎形式去揀學生啫

ok3 發表於 15-5-28 10:58
所以我一向都唔信係抽. 只係之前有D人堅持直,私係用抽獎形式去揀學生啫
你又嚟""水?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-5-27+23:38+如果

原帖由 ok3 於 15-05-28 發表
有interview 過陳守仁3rd in就知吾係抽。

引用:是否有4th+interview+也有寫信?謝謝! +

原帖由 5162002 於 15-05-28 發表
是否有4th interview 也有寫信?謝謝!
Yes, I believe so

何須in咁多次呢?令到家長同小朋友受5少壓力,何況5係只in一間學校,
在職家長又要不停請假,有d名校in一次就選到想要的學生啦,真係in两輪咩都夠啦!

引用:有朋友無3rd+in+但都收到信叫佢4th+in,+咁

原帖由 MiffyBus 於 15-05-27 發表
有朋友無3rd in 但都收到信叫佢4th in, 咁我地有3rd in 果d waiting緊既係咪已經無機? ...
我相信每年cky 好多「勵志故事」。

回覆:CKY the 4th interview

有得in等於有機會。你問下有幾多家長想得到這次機會?如果cky唔係你杯茶,in 1次都兼多啦。

這也是一個很特別的"以生命影響生命"的使命,不過這次是"家長生命" 。。。

本來都好心儀CKY, 之前都有不斷寫信,叫囝囝畫咭……等等,3rd IN 後On Waiting List, 又話仲要去IN多次,之後可能仲有5th IN, 6th IN.....算吧!我們放棄了……
神校DBS, SPCC,名校SPCPS都係的IN 2 次,真係唔明IN 4~5 次都揀唔啱,定係老師mark D 分,每次都Start from Zero 呢?? 既然校長唔信老師眼光,點解又唔自己去參加Interview去揀,要試家長誠意,真的需要這樣嗎?真心欣賞好多學校的校長或副校參加Final Interview 去見小朋友,個人覺得呢D校長真正的有heart, 和對雙方的一種尊重。

‹ 上一主題|下一主題