用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 將軍澳天主教小學 95網:將軍澳天主教小學程度如何?
樓主: 科學
go

95網:將軍澳天主教小學程度如何? [複製鏈接]

回覆:tungtsz 的帖子

似乎小青苗活動令到好多小朋友喜歡咗將天

煩問小青苗活動係點樣㗎同埋幾時舉行的?

引用:煩問小青苗活動係點樣㗎同埋幾時舉行的?

原帖由 科學 於 13-08-07 發表
煩問小青苗活動係點樣㗎同埋幾時舉行的?
今天4至6月,已經過左喇

一間點都唔公佈上band one 英中數字即學校,大家心裏有數,將天成日講到白己咁巴閉,就唔使成日黎我囡幼稚園hardsell(我囡幼稚園是區內比較深既私立幼稚園)....
上年我都對呢間野深厚望.......唉,
我去左區內二三線小學簡介,人地都老老實公佈有83名畢業生上band one呀

我寧願入二三線小學都唔會入呢間,起馬我知道六年拍唔到我囡上band one頭幾十名,自己都服輸

回復 tungsfamily 的帖子

其實間間學差唔多,而且學校只係扶助性質,主要係睇小朋友資質,叻架去到邊都可以學到野,都可以發揮得好,冇咁叻架,比間最top你又點。選校其實應選校風,敎學、程序穩健就係可循序漸進地啓發學生架潛在力。過往數據係過往學生架,關d學弟學妹咩事,大抽獎同自選係吸入最多學生架,吸入架學生對學校冇保障,每年質量有好大參差,咁數據不就只成為數字遊戲,再講,學校又唔係今年先冇報實數,為咩入左先黎留意呢?
再講,幼稚園只係起步,私校村校又點,我醫生朋友以前讀村校架,依家咪又係大醫生,我細果讀私幼吖!咁又點,依家咪又係C9人地阿媽文職仔一名,只可以講私校術藝起步早囉!小朋友係海綿,只不過有分大細嚿啫,同提供比你盤水有幾大盤,應該影響力唔大,除非沙漠遇著巨海綿啦!但我諗應該冇可能發生啦!因家長一定會幫小朋友盡量選合適架學校的。

其實依家未到九月,要搵二線會難d,但三線應該有位,要轉重有機架,老實講,選間對你心理平衡到架學校係件好事,開心就自然扶助到你囡囡學習,學習愉快咪吸收好d,讀書自然叻d,咁Band One線幾多幾高幾低都對你無影響啦!加油哦!

(為人比較直,不喜勿插,謝謝!)

宗教要否測驗及考試?

回復 Snafkin 的帖子

我們沒有參加過政府派位,我囡不是將天學生...
名唔名校,小學啫,無所謂,我和你想法一致的...

只是我覺得透明度好重要,今時今日, 大部份學校都好高透明度...這是學校對家長學生的責任及承擔...

這些年,這所小學無孔不入地到我囡學校hardsell,煩透了,這是名校(佢成日自已講到係)所為嗎?

我囡不是天資聰敏型,我真係豪唔起去將天這所"名校"

Snafkin  你唔知,咪因為你囡唔係佢學生,你唔係佢架學生家長囉!所以冇必要比你知,咁有咩錯呢!  發表於 13-8-9 23:13

你哋對將天有咁多不快嘅回憶,就千祈唔好再留意將天嘅帖子同消息喇,費事激親就唔好啦

算我笨吧!真係唔明你動機係咩喎!又唔係將天學生家長,又對呢間反感,但又要留意呢間學校???
間間學校都時刻去sell自己架啦!請教邊間冇呢!再講幼校攪呢,家長定必有權選擇參與與否,唔鍾意咪唔參加囉!點煩到你呢!大不了咪浪費少少力氣掉資料落回收箱啫!有必要咁勞氣?咁日後教囡點吖!(sorry多事左,人地點教囡唔關我事,只出自關心啫!)

重有點我唔太明架!學校透明大d,唔通入面d海綿就可變大嚿d,老實講佢條線喺邊,同點教小朋友有咩關係呢!頭一百人係Band one同頭50係Band one教法有咩唔同,Band幾係用分數黎達標架喎!分數係set死,人數係關資質咋喎!加海綿大細本定了,盤水最多又點 ,質吖谷吖有用咩!質嚿海綿,咪一樣不吸反流番d水出黎,正面對待小朋友,比佢地開心愉快地學習咪更有成效...

坦白講,起初真係唔覺意諗歪左,見你怨氣咁重,以為你派位唔入,考都考唔入,因愛成恨吖!當然你咁高貴又聰敏,又點會對呢間村校睇得上眼吖!放心,呢d村校,有我地d村仔去入讀,你就放心去讀d二三線小學啦!(不過我又真係唔知小學有Band分,謝謝你分亨我知喎!)

回覆:Kiyin 的帖子

咪係囉,其實將天係津校冇得揀學生,都希望啲質素高嘅學生會揀佢,去做下宣傳有幾奇呢,亦唔知有幾煩,佢都係去幼稚園宣傳啫,其實點煩到啲家長?不過,唔係佢杯茶咪唔好入嚟囉,唔通個見到將天個名都煩到佢?

我阿b快樂所以我快樂 ;-)

回覆:95網:將軍澳天主教小學程度如何

其實tko區好多學校都好團結做宣傳!我經過一年又區外考,又派位 又叩下門!好明白每年點解tko區小學幼稚園要搞博覽!
大家諗下,好多區份都有較出名既小學,除咗區內,都吸引咗不少區外棒場客!tko區年資較短,即使較出名熱門學校,區外父母都唔多識,反而區內父母覺得小朋友讀得下,都走晒區外讀 ,大家叫tko有質數既學校點打出名堂,點吸引一啲band1小朋友入來讀!當然先向區內幼稚園入手!俾啲父母了解多啲自己學校其實好出色!
而且將天一向同區內某幼稚園friend底,老友更會幫下忙宣傳!
在區外其實我都知有啲知名學校都好like收某幼稚園畢業生!有機會都會同fd既幼稚園合作搞啲活動!所以宣傳,呢樣好普遍!真係無需勞氣!聽下當多個資訊!又唔一定揀佢!relax

回覆:lovehimhim 的帖子

就算直資小學都有同某些幼稚園關係比較"良好"

tungtsz 發表於 13-8-4 22:49
希望9月開學前"將天專區"可以申請成功...

但我見有D學校成6個月先開到

回復 1仔1女 的帖子

今日仍未開到,都申請了1個月

回覆:95網:將軍澳天主教小學程度如何

請問小青苗如何申請?內容是什么?

MIC-MIC 發表於 13-8-15 17:02
請問小青苗如何申請?內容是什么?
今年過左喇,係俾小朋友去上幾堂,體驗一下呢間學校點上堂

回覆:1仔1女 的帖子

嚟緊週六就真正上適應班喇

引用:嚟緊週六就真正上適應班喇 +

原帖由 科學 於 13-08-18 發表
嚟緊週六就真正上適應班喇
嗰題要帶咩?

‹ 上一主題|下一主題