用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 收到考琴成績啦!
樓主: dm1111
go

收到考琴成績啦! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 11-11-29 12:47 發表
我收到琴老師通知 , 亞女考琴 "叮" 到 ,

佢 aural 部份唔合格 , 得 ( 11)

再次恭喜阿女
你小心阿女會

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 11-11-29 13:34 發表

再次恭喜阿女
你小心阿女會

多謝  

Chrwan,
我地琴行20幾個考生, 全部都pass, 我囡p5已經算大架了. 大d 可能容易d.

係呀, 我囡p5除左鋼琴, 還學敲擊樂 (學校敲擊樂團及管樂團, 有跟老師學), 另外還跳芭蕾舞, 芭蕾舞年年考試. 仲要兼顧數學比賽(讀緊奧校). 所以比較忙, 好彩她將呢d全部當作她的玩樂. 因為樂團及芭蕾舞都係小組一齊玩, 開心d, 同埋可以認識唔同年級及校外的朋友仔.我覺得從小學鋼琴係有幫助, 節奏感強及學其他樂器睇譜都快好多.至於考級, 按步就班就可以了. 她還說要學中樂 (古箏)呢, 不過呢個真係要等琴過左八級先算, 果陣讀中學, 她可能忘了這回事.
原帖由 chrwan 於 11-11-28 23:56 發表
angelmumy,  

不是全部都高分,
有人會唔合格要補考。
你囡囡是P5?學鋼琴?我都希望仔仔小學可完成g8,但太遙遠了,明天4月才考g5,樂理是用來考小提琴,未知老師是否明年考,希望不要太辛苦。本來鋼琴和小提琴是一起開始學,但無 ...

恭喜哂!! 我記得你係10月18日考,對嗎?
我個囝係10月21日考,照計即係星期五收到? 好緊張呀!

醒目開學勳章

原帖由 hyatt 於 11-11-29 14:26 發表

恭喜哂!! 我記得你係10月18日考,對嗎?
我個囝係10月21日考,照計即係星期五收到? 好緊張呀!

多謝呀

係呀 , 亞女係 10 月 18 號考 ,
預祝你小朋友都考到好成績 !!!

aural 11分但叮到, = 其仔歌係好好啦 !

原帖由 angelmumy 於 11-11-29 13:38 發表
Chrwan,
我地琴行20幾個考生, 全部都pass, 我囡p5已經算大架了. 大d 可能容易d.

都唔係, P5考theory係好正路, 穩陣d.
我女8/10考theory果時係7歲. (月尾生日).
佢同個同學仔一齊考, 係全場最細隻果2個.
佢地冇考試經驗, 去單獨入hall考公開試, 我都驚驚地佢會發台瘟.  而且佢讀Y2. 識字有限, 睇題目好易失分.
所以如果有朋友問, 我都會叫佢如果唔係趕考G6樂器就大個少少先考theory.

醒目開學勳章

原帖由 小豆媽 於 11-11-29 17:00 發表

aural 11分但叮到, = 其仔歌係好好啦 !

三首歌 27-29 分

洛婷,

恭喜恭喜! 我女遲你女10日考, 希望9號之前可以收到成績啦, 好緊張啊!

原帖由 洛婷 於 11-11-29 17:25 發表

三首歌 27-29 分

原帖由 十月媽咪 於 11-11-29 19:53 發表
洛婷,

恭喜恭喜! 我女遲你女10日考, 希望9號之前可以收到成績啦, 好緊張啊!

10, 你下星期五左右應該收到啦, 以你亞SIR的要求, 睇吓係叮幾多分.

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 11-11-29 19:53 發表
洛婷,

多謝你

亞女岩岩 6 星期就收到 !!!

簽名被屏蔽

原帖由 w.sky 於 11-11-29 23:36 發表
我剛收到亞仔考琴成績單,非常意外,竟然有"叮"到,考試前他還說不想考,所以諗佢最多只有Merit,點知有咁好成績。

恭喜哂!! 而家D小朋友好勁,個個都叮到

醒目開學勳章

原帖由 w.sky 於 11-11-29 23:36 發表
我剛收到亞仔考琴成績單,非常意外,竟然有"叮"到,考試前他還說不想考,所以諗佢最多只有Merit,點知有咁好成績。

恭喜!
這成績可給囝囝一點鼓勵,加油!

回復 90# 小豆媽 的帖子

小豆媽,

阿SIR要求高, 我哋壓力大, TT平日響佢面前, 頻頻發瘟, 幸好考試當日, 小姐對住個考官就上咗身, 無理邊個陪佢入去伴奏!...但因為畀考官既考試歌既次序同拉嗰陣有出入, 唔知考官會唔會當TT拉錯歌, 兩首都無分呢?....呢樣係最擔心的!...

原帖由 十月媽咪 於 11-11-30 09:13 發表
小豆媽,

阿SIR要求高, 我哋壓力大, TT平日響佢面前, 頻頻發瘟, 幸好考試當日, 小姐對住個考官就上咗身, 無理邊個陪佢入去伴奏!...但因為畀考官既考試歌既次序同拉嗰陣有出入, 唔知考官會唔會當TT拉錯歌, 兩首都無分 ...

噢,希望考官好人d,唔好當拉錯歌啦~

回復 96# hyatt 的帖子

係呀, 呢樣真係最擔心的, 我哋報畀門口個職員時, 係順序ABC咁考; 但入到去, 原來阿SIR係要我女BAC咁考....出到嚟, 我問阿SIR點解會係BAC? 阿SIR仲話不嬲都係BAC咁練架啦, 你哋唔係報BAC既咩?....OMG....我哋報咗ABC!

之後阿SIR話都奇怪點解考官會問佢係拉B唔係拉A先? 後尾知我哋報咗ABC, 佢至明點解考官會咁問! 唉.....希望唔好無咗五十幾分啦, 無咗呢五十幾分, FAIL硬啊!

原帖由 十月媽咪 於 11-11-30 10:41 發表
係呀, 呢樣真係最擔心的, 我哋報畀門口個職員時, 係順序ABC咁考; 但入到去, 原來阿SIR係要我女BAC咁考....出到嚟, 我問阿SIR點解會係BAC? 阿SIR仲話不嬲都係BAC咁練架啦, 你哋唔係報BAC既咩?....OMG....我哋報咗ABC! ...

哦,原來係咁!!

我都好明白你擔心的嘢,當日我都好驚亞囝會彈錯次序,不過我地一向係abc咁去,我入去前都同亞囝重覆講左幾次。

我都有提個女, 亦係個女親自話畀個職員知係考ABC的, 但因為我女係考大提琴, 老師係兼埋佢伴奏, 我女入到去, 老師已經放咗B個譜畀佢, 咁佢就照拉!...只怪我哋一直只係REMIND個女, 無同老師好好溝通!

原帖由 hyatt 於 11-11-30 10:51 發表

哦,原來係咁!!

我都好明白你擔心的嘢,當日我都好驚亞囝會彈錯次序,不過我地一向係abc咁去,我入去前都同亞囝重覆講左幾次。

原帖由 十月媽咪 於 11-11-30 10:59 發表
我都有提個女, 亦係個女親自話畀個職員知係考ABC的, 但因為我女係考大提琴, 老師係兼埋佢伴奏, 我女入到去, 老師已經放咗B個譜畀佢, 咁佢就照拉!...只怪我哋一直只係REMIND個女, 無同老師好好溝通!

...

但亞囡點解會同職員講abc既? 唔會一向練開bac?
但個考官問完又唔即場confirm with你個sir話佢報左abc? 不過個考官問得亞sir又講左係b先(可能佢以oral representation為準),個考官未必扣分。

‹ 上一主題|下一主題