用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: benben
go

2007 協恩 K2 [複製鏈接]

re : 仲要畫"風"及填顏色
亞女無話要做 wow   唔通又忘記了?

Writing 要求高 - 絕對同意, 同樣事情發生係我個女身上!!

近日, 亞女好 like 玩問人地幾號電話, then mark down on a small note book, 識寫小小字都好滿足 !!

我同BoBo Mum 一樣,有時覺得個女寫得都幾整齊,但係返來都有圈,而且只要一個要改正就無印仔。派返來的工作紙都係,有一個錯就印苦瓜乾,即使只係小錯例如反轉寫個a字。學校要求都幾高下。好在我女唔會唔開心,而且等佢知道獎勵得來不易都好。

我女就無寫電話,靠記。係wor,俾本簿仔佢寫等佢練下字都好。

其實係咪兩班做既功課全部一樣呢?

原文章由 YN 於 07-12-11 14:38 發表
我同BoBo Mum 一樣,有時覺得個女寫得都幾整齊,但係返來都有圈,而且只要一個要改正就無印仔。派返來的工作紙都係,有一個錯就印苦瓜乾,即使只係小錯例如反轉寫個a字。學校要求都幾高下。好在我女唔會唔開心,而且等佢知道獎勵 ...

Tung Tung 幾好,唔會唔開心, Bobo就會好唔開心,所以我見到咁情況,通常不會多講, 只是提佢做完工作紙,記住check一次才交比老師,不過都不大有用,佢話: "已經check咗嗱,點解仲會錯?"   我諗都係train吓佢EQ好D!!

我有時同思楠媽咪傾開,知道兩班功課應該一樣,包括謎語.

打左比亞女, 問佢昨日今日有無 畫"風"及填顏色 既功課, 佢反問我點解甘問. . . .哈哈!!

佢話唔係功課, 係工作紙, 係學校做了, 要星期五先派架.

boboma, 所以, 可能係 bobo 果班係上堂時未有時間做, 比佢地回家完成!!

YN, 工作紙. . . .係呀!!係呀!! 一有小小錯. . . .即刻無印仔!! 我個女always w/ careless mistakes!! :-|

bobo 甘緊張 d 功課係好事, 有責任心 . . . .我個女無咩所謂架 !!

係呢. . .lei 幾日又興玩送 xmas card!! 今日送出了一張to her best friend!!

-- 亞仔 N1 都收到 wow!! --

[ 本文章最後由 benben 於 07-12-11 17:49 編輯 ]

喺呀!阿女都收到同學送的聖誕咭,亦送咗D比同學,諗番,真係好似我哋細個時候.

聖誕節,你哋會唔會同小朋友去旅行?

係呀. . . . .亞女收到卡卡, 不知幾 happy!!
就連我個細仔, N1 都有卡收!!

唔知幾時寫紀念冊 lei?

去旅行 ---------- Yes!!
25-26/12 China Hot Pot
30/12 - 2/1 Singapore

期待中!!

我女同benben 女女一樣,又係成日犯小錯,或者漏左題唔記得做都有,問返佢都唔記得lu,可能等到星期五至派,隔得耐佢已經唔緊張,bobomum要訓練bobo EQ,我就要諗計訓練個女用D心機做野。緊張同唔緊張中間要取個平衡點都唔易。

尋日有謎語啦,估左未呀?

聖誕會去玩,首先係 coming Sat 去 IFC 的 Christmas Party,假期會去 Shanghai,有咩想買話我知,例如 ham。Singapore, 好呀,好多野食,個zoo又正。

[ 本文章最後由 YN 於 07-12-12 14:31 編輯 ]

YN

你又去上海呀!! 好凍 bor!! tungtung都去?

成日犯小錯 --- Yes. . .亞女好大頭蝦!! 都唔知點 tune 佢認真 d, 小心 d!!

Singapore - 我第一次去, 仲要係自由行!! 唔知識唔識路!!

謎語. . . .亞女做左lu!!

昨日亞女話玩drama. . . 佢當 waitress!!

真係好好玩. 問佢有咩對白. . . ."都係 u're welcome, thank you" 呀甘 lor!!

係呀,佢都去,係凍D,都okay。

Singapore 一落機就有好多官方書仔、地圖,好詳細介紹景點同前住方法,一定無問題。如果第一次去又同小朋友,淨係 Sentosa、動物園(日、夜)、植物園就可以玩3日lu。我最鐘意去食野,夜市呢檔買D個檔買D,好開心。最唔開心係搭的士,夜晚成日com旗,即使肯停亦可以問完你去邊後話唔載,好麻煩架。

原文章由 benben 於 07-12-12 14:52 發表
YN

你又去上海呀!! 好凍 bor!! tungtung都去?

成日犯小錯 --- Yes. . .亞女好大頭蝦!! 都唔知點 tune 佢認真 d, 小心 d!!

Singapore - 我第一次去, 仲要係自由行!! 唔知識唔識路!!

謎語. . . .亞女做 ...

你哋真好,兩個聖誕節都去旅行,我哋會留在香港,只是今個星期六,日會去澳門.

bobo話跟Miss To時玩餐廳遊戲,佢扮客人. :)

服飾設計,有D難度wor,唔通做件衫佢?而且又要崇拜又要食野又聖誕老人各樣咪好趕?

我 Christmas 唔係度咪無得投票?

boboma
Macau - 有好多好野吃 bor!!
影多 d 靓相 @ 威尼斯人!!

YN
咪好趕 - only 2 hours. . . 又會可以做甘多野?!?

xmas dressing - 我上年買了條聖誕 dress, 今年仲 fit!! 如無其他 idea, 都係由佢著算, 唔使煩.

無得投票 - no lar. . . you can hand in the form on or before 7 Jan ga!! just 上網睇下果 12 個小朋友 & vote 之麻.

易拉架 - I find it very difficult . . . how can have such large size jpg with 200 dpi ?!?! 用咩整??

我都係諗住俾個女著套聖誕衫就算,都唔知點設計。

易拉架我都無idea呀。

原文章由 benben 於 07-12-15 14:54 發表
boboma
Macau - 有好多好野吃 bor!!
影多 d 靓相 @ 威尼斯人!!

YN
咪好趕 - only 2 hours. . . 又會可以做甘多野?!?

xmas dressing - 我上年買了條聖誕 dress, 今年仲 fit!! 如無其他 idea, 都係由佢著算, 唔使煩. ...

Hi,

My girl has accepted by HY for am class,
just want to know the info of the school bus,
anyone can tell me the school bus from TKO
to HY and how much.

My girl is a big girl who accepted by kentville
& st. cat also, anyone can give me the comments.

Many thx.

Cannie

cannie

for current yr, TKO to HY (both ways) - $700-$770

upon registration, sch. will provide you sch. bus information, don't worry!!

Congratulations!
But you really need to consider the chance of getting into P1 (  I just know that nearly half of the students cannot get a place for P1 (including all from lucky draw and from principal's discretion )

原文章由 cannie 於 07-12-17 17:43 發表
Hi,

My girl has accepted by HY for am class,
just want to know the info of the school bus,
anyone can tell me the school bus from TKO
to HY and how much.

My girl is a big girl who accepted by kentvi ...

其他學校情況我唔清楚亦無從比較邊間好D,我相信各有各好,只係睇邊間適合自己小朋友。可以講協恩係以中文為主的幼稚園,有native speaker教英文但唔係主要語言,協恩唔算係深亦唔算多功課(compare to some famous kinders),但亦要求小朋友認真做所有功課及堂課,傳統/活動教學一半一半,小朋友大致上都開心同polite。好難入的原因係班數少,每級只有2班,同有D每級好多班(聽講有D二十幾班)的學校相比當然難入。至於派位,除非諗住讀私小或直資,如果諗住中央派位咁讀邊間都要派位,有D學校會標榜自己學生入到咩小學,實在呢樣野唔係學校可以控制,好大程度係睇父母 background以及住址,唔關幼稚園事。據家長講協小過住都收返約一半至六成協幼生,但係點情況收就唔清楚。

讀唔讀協恩,我建議有幾點可以考慮:
1. 想個女讀女/男女校?
2. 想讀中文/英文為主幼稚園?
3. 想讀深/唔深的學校?
4. 想活動/傳統教學嗎?
5. 第日想讀咩小學?
6. 宗教?

希望你揀到適合的學校。

YN:
想請問你覺得協幼的老師有無愛心, 你自己最欣賞那些方面?
Thanks

原文章由 YN 於 07-12-19 11:29 發表
其他學校情況我唔清楚亦無從比較邊間好D,我相信各有各好,只係睇邊間適合自己小朋友。可以講協恩係以中文為主的幼稚園,有native speaker教英文但唔係主要語言,協恩唔算係深亦唔算多功課(compare to some famous kinders), ...

以我女感受出發,佢好鐘意K1同依家K2的老師,所以我相信老師係有愛心的,因為小朋友感受最直接。

K1時老師比較多照顧學生,到K2就會要求學生獨立處理多D野,有時我女會取錯、取漏野回家,可見老師唔會樣樣跟貼,但小朋友可以從中學會照顧自己,我覺得係好事。

相對有D幼稚園,協恩的家長會唔多,平時亦唔多電話聯絡,比較保守。

Overall 來講我係滿意的。

原文章由 yyoo 於 07-12-19 11:38 發表
YN:
想請問你覺得協幼的老師有無愛心, 你自己最欣賞那些方面?
Thanks

benben, bobomum,

我 Friday 會去幫手映相,幫女女扮靚D播!
‹ 上一主題|下一主題