用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰 part 3
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰 part 3   [複製鏈接]

Smiile 發表於 12-9-3 13:50
回復 do-re-me 的帖子

除左跳繩,應該真係要做d陸地ge練習才可以有幫助,或者踩下單車加強腿力得唔得呀 ?  ...
我好佩服做體操果D人, 跳到鬼死咁高仲要空翻轉體幾周先落地, 都唔知佢地點練, 唔知跳彈床得唔得架呢?
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

醒目開學勳章

do-re-me 發表於 12-9-3 02:29
下?你係咪同亞囡一齊學double salchow?

咪玩啦,我學footwork咋﹗

引用:Quote:do-re-me+發表於+12-9-3+02:29+下?

原帖由 choleliu 於 12-09-03 發表
咪玩啦,我學footwork咋﹗
啊!即係單腳摟c忽成分鐘都唔落地果d,教練揸籐條晌後面一偷懶就fit pat pat

天瑜  好重口味!  發表於 12-9-3 18:20

引用:Quote:原帖由+choleliu+於+12-09-03+發表咪

原帖由 do-re-me 於 12-09-03 發表
啊!即係單腳摟c忽成分鐘都唔落地果d,教練揸籐條晌後面一偷懶就fit pat pat

...

引用:回復+do-re-me+的帖子 除左跳繩,應該真係

原帖由 Smiile 於 12-09-03 發表

除左跳繩,應該真係要做d陸地ge練習才可以有幫助,或者踩下單車加強腿力得唔得呀 ?  ...
係呀,唔知應該做咩陸地練習,阿女響屋企睇電視時我要佢跳,驚佢發育唔高(因為我矮).但向上跳對waltz jump好似冇乜幫助.係咪應該練跳遠?定係踢腿?估唔到一個標準的waltz jump仲難做過4級的jump

引用:Quote:原帖由+Smiile+於+12-09-03+發表回復

唔夠高又唔夠遠,索握哇到技巧
掌握唔到技巧

引用:回復+小豆媽+的帖子 今朝個死人晴心都變臉

原帖由 Smiile 於 12-09-03 發表
回復 小豆媽 的帖子

今朝個死人晴心都變臉,差唔到到大學時話好緊張、連個教授係mug樣都唔記得...搞到我無 ...
晴心細個嘛,放學未?第一日大學生涯刺激嗎?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+choleliu+於+12-09-03+發表咪

...
wakakaka… 係呀係呀!

回復 choleliu 的帖子

你起邊個場到學 ?

choleliu 發表於 12-8-31 16:16
我呀,我九月中開始第一堂﹗

你起邊個場學呀 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

waltz jump真係好緊要,而且係好難做得好ge動作,我以前學要求係又高又遠好似成個人飛起左再land落地咁,我個女初時做以為好快做到,係pass到FS1的要求,但學上去個個教練都會執一執呢個waltz jump,所以唔好以為係sugar問題,只係因為佢做到,v繼續想改進。不過你講話無力的問題,彈跳多d,其實彈床都ok,有d course學又好玩。在家附近就跳下繩踩下單車練腳力、脾力lor
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

嘻嘻...我估到呢幾個字呀 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

多謝你關心呀晴心昨天第一天返去都好開心,可能新鮮感掛,佢又鍾意呢科,佢都識到2個朋友仔,一齊lunch又一齊tea, 今早還一起約在大學吃早餐。

佢現在選一些有credit的科,又想選一些society入(因為很多invite比d yr 1),佢話自己 "忙過區議員"喎 !

醒目開學勳章

蜜蜂仔 發表於 12-9-4 09:12
回復 choleliu 的帖子

你起邊個場到學 ?
又一城&太古?

醒目開學勳章

Smiile 發表於 12-9-4 10:04

嘻嘻...我估到呢幾個字呀 !

其實waltz jump係最基本,做得好,好多jump唔係問題。

醒目開學勳章

Smiile 發表於 12-9-4 10:08

多謝你關心呀晴心昨天第一天返去都好開心,可能新鮮感掛,佢又鍾意呢科, ...
心心好叻呀,我好羡慕﹗

前4級我女D JUMP都好似掌握得好過D SPIN, 可能同佢玩田徑有關, SPIN佢成日都話暈...
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

醒目開學勳章

veroshea 發表於 12-9-4 13:03
前4級我女D JUMP都好似掌握得好過D SPIN, 可能同佢玩田徑有關, SPIN佢成日都話暈... ...

你女係好好,4級以下好多小朋友係spin好d,因為自己練就得,同埋spin比較主要,到左五級以上,一定係jump,咁睇黎你女jump好,上五級唔難。其實我覺得,一去到五級spin只要做得到最低要求,更上一曾樓就問題不大。

引用:Quote:veroshea+發表於+12-9-4+13:03+前4級

原帖由 choleliu 於 12-09-04 發表
你女係好好,4級以下好多小朋友係spin好d,因為自己練就得,同埋spin比較主要,到左五級以上,一定係jump ...
又唔比起腳,練乜鬼jack,咁即係齋跳jump。:;pppp:

引用:+本帖最後由+veroshea+於+12-9-4+13:04+編

原帖由 veroshea 於 12-09-04 發表

前4級我女D JUMP都好似掌握得好過D SPIN, 可能同佢玩田徑有 ...
你囡囡係咪自細性格就好堅強?羨慕死人

‹ 上一主題|下一主題