用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入 ...
樓主: 心雨
go

德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入的機會大D?急急急 ! [複製鏈接]

Re: 德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入的機會大D?急急急 !

係呀?! 我仲諗住幫個仔報添!

hoganmama
心美 寫道:
是老師揀人的,不是每個學生派通告詢問會可參加 [quote]
[/quote][/quote][/quote]

Re: 德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入的機會大D?急急急 !

糸呀?!大獲,亞女話老師問佢今年重跳不跳芭蕾,亞女話唔報,因亞媽在屋企樓下報了另外一間,我都糸想join跳中国舞架。所以先另外找地方學芭蕾,計錯數tim。
hoganmama 寫道:
係呀?! 我仲諗住幫個仔報添!

hoganmama
[quote]
心美 寫道:
是老師揀人的,不是每個學生派通告詢問會可參加 [quote]
[/quote][/quote][/quote][/quote]

Hi, 心汶媽媽
如果妳覺得小朋友谷得,可考慮德田李兆強,但因為我大女活潑好動,讀全日幼兒園,之前玩親子遊戲輔導說她適合活動教學,而且導師亦贊成我選油塘基顯,所以我沒想過德田李兆強,一心要入油塘基顯.

Hi, 心美
我不知今年德田李兆強幾多拍門位,但今年油塘基顯開6班,每班34人,家長會話今年收了20個拍門學生.

Hi, katiekma
照我所知,保良局陸慶濤出名多功課,在將軍澳2間保良局幼稚園的學生優先取錄,妳女兒谷得才好考慮.妳不試優才和真道?我以前的髮型師女兒讀優才,他覺得好好,經常叫我報,但我有2個女兒,如果大女讀直資,細女只得10分,2個都讀直資便很貴,所以沒有報.
我聽聞九龍禮賢小學不錯,中學網好,妳有沒有報?

JoannaLee,

德田兆強實收幾多叩門位就唔知,不過大約可以計下數,有家長話得天佢果班有37個人,抽獎學位係計每班32人,即現一班已多了5人,小一有5班,計到起碼約有20-25個位

油塘基顯是否有學生放棄學位,所以學位多出了收埋後補生咁計呢?呢點我都係估下,因我去面試時,天到學校都係得10個位左右咋

HI,JoannaLee

如果妳覺得小朋友谷得,可考慮德田李兆強,但因為我大女活潑好動,讀全日幼兒園,之前玩親子遊戲輔導說她適合活動教學,而且導師亦贊成我選油塘基顯,所以我沒想過德田李兆強,一心要入油塘基顯.

--->>我本身係油塘住既不過就心儀平田李兆強(舊校),而德田李兆強(新校)好似係活動教學,諗諗O下如果德田李兆強(新校)好似會讀得開心D

Hi All,

德田李兆強  06年畢業生83%升英中, 05年畢業生62.2%是band 1. 全觀塘最勁, 可妣美喇沙(90%) & 協恩(93%); 仲好過沙田浸信會呂明才 (70%;60%).

油塘基顯當然未有資料

我都想知20分入唔入到呢?

Radiomama   

hi,Radiomama

係就好啦有20分,我得15分 ,我諗20分機會好大

Radiomama 寫道:
Hi All,

德田李兆強  06年畢業生83%升英中, 05年畢業生62.2%是band 1. 全觀塘最勁, 可妣美喇沙(90%) & 協恩(93%); 仲好過沙田浸信會呂明才 (70%;60%).

油塘基顯當然未有資料
係62.2%是band 1,其中83%升英中.
重有聖馬太好似派得好小小.
叮噹馬頭.

我都想知20分入唔入到呢?

Radiomama   

係62.2%是band 1,其中83%升英中.
重有聖馬太好似派得好小小.
叮噹馬頭.

聖馬太 我諗我個女讀唔惦呀[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/icon27.html[/img]

我聽過保良局簡介會, 校長話最重要糸學生表現, 同埋, 而家將軍澳好多直資, 所以我估陸慶濤都唔會好難入, 同埋佢學費都平D, 我都知優才好, 但學費貴D囉, 同私校都差唔多, 但糸報私校就不用放棄抽獎, 所以我唔報優才囉, 禮賢我都會試, 考到先算

各位媽咪你好,
我路過的, 以我所知德田大概有30多個後補位, 但今年有好多父母畢業生都入不到,大抽獎都抽不到, 但又識得一個只填三間, 當然第一是德田李兆強,又比佢抽到,不過當然唔好試!

我仔女入學個年都有15分入到,當然唔多,但總有機會,而且今年比龍年既小朋友少,都唔使灰心
我仔女都叫讀得幾開心,起碼比我想像中既輕鬆好多

心汶媽媽 寫道:
hi,Radiomama

係就好啦有20分,我得15分 ,我諗20分機會好大
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

請問各位意見

堅樂小學的校風及功課成績如何? 觀塘官立小學(上午)又如何呢???
本人小朋友只得15分,成績尚算中上,IQ高,但不合適傳統學校及功課多的學校,基顯又似乎十分難入,

那次聽了堅樂小學校長講及學校,見到學生開開心心,校外評核又好似幾好,不知是否如此??

請大家賜教  

sharon533,

個人意見, 如喜歡基顯, 不防一搏. 我估有50%機會 (在第二階段). 因出生率低 + 對手多.

Hi, sharon533
我聽人講堅樂功課量一般,與堅樂中學(中中)結龍.觀塘官立多新移民,視學報告成績是低於全港水平!!!

Hi, stari
今年升小一我們6個家長統一派位選油塘基顯入4個,2個第一志願不是選它也順利拍門成功,加上今年出生率比上年龍年少,都不是沒有機會.

Dear JonannaLee

感謝你提供的意見,除了油塘基顯,還有那間較好的活動教學的學校可以考慮??
‹ 上一主題|下一主題