用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無德寶國際幼兒園(富康)N1(RED)的家長?
樓主: lon
go

有無德寶國際幼兒園(富康)N1(RED)的家長? [複製鏈接]

Re: 有無德寶國際幼兒園(富康)N1(RED)的家長?

ethanmummy 寫道:
vibian,
Is 樂怡 still on sick leave?  Is she OK?  To to always mention her, and also 'hei hei', Peggy, 'Long Long', 'suen suen'.  Any of your kids tells you what happen at school.  

我個仔是 Kevin (red), 但開學時未有英文名, 所以 Ms chao 叫佢做 'long long', 唔知樂怡提起既 'long long'係唔係我個仔, 定係 purple 組都有個叫 'long long'呢?     

Kevin 就好少提學校D嘢, 有時問佢, 我唔知佢係唔記得定係唔想答, 一直守口如瓶.    :cry:

[quote]
tszkipa 寫道:
我地住係叠翠,不過係新都城2期上車,我估Aby應該住新都城
Ion你地住得好近?
[quote]

我地住喺富康!

Dear Candice001,

我有報培正, 將會在11月26日面試.

Dear ethanmummy,

red 組和 purple 組都係同一個課室上堂, D 小朋友應該都識得既, 我歡迎你 join the Christmas party.

lon 寫道:
Dear Candice001,

我有報培正, 將會在11月26日面試.

梓淇都會11月26日面試培正, 係4:00pm, 妳幾點呀?

ethanmummy,
I remember the picnic was March next year, because 樂怡was student at this time.

Ms Lau is best techer who se is very strict with her students so  樂怡very obey her style.

:  :

vibian
  冬兒星期日是家長曰, 所以不去, 但冬兒mami約我monday放学去    我話咪倦死   

好, 星期日去到ocean park 就電联....那麼明天ok嗎?

miss lau 真係好好, zoe仲好掛住佢

現在返学都ok.有時仲自言自語說普通話. 佢無寫字,但懂讀好多字 係我估唔到. 学校無迫佢地学,但在活动中教佢地...我下星期3到学校觀課,希望更了解学校

zoezoeiou

星期3要請假??? 如係我好難啦!!!

明天下午電联啦!!!!

巳經有普通話真好, 德寶壬好深程度, maybe 會轉校

Joanna 可否傳張zoe相給樂怡啦!

:  :  :

我請假好易, 一年都有30幾曰假, 又可累積, 但我累積只有60多天, 不算多, 同事有180天, 仲要爆假, 佢迫住everyweek放一天,都唔知幾奭   

我已連續三星期放星期三,亦好爽     
相片要我老公返來整,我唔識用佢部mac机呀
遲D sent 比你

小熊媽咪:

Kevin 面試時間都幾早9:00am

lon 寫道:
小熊媽咪:

Kevin 面試時間都幾早9:00am

唔.....我反而仲意9:00am, 梓淇早晨型黎, 下午比較情緒化架.  

lon 寫道:
我個仔是 Kevin (red), 但開學時未有英文名, 所以 Ms chao 叫佢做 'long long', 唔知樂怡提起既 'long long'係唔係我個仔, 定係 purple 組都有個叫 'long long'呢?     

Kevin 就好少提學校D嘢, 有時問佢, 我唔知佢係唔記得定係唔想答, 一直守口如瓶.    :cry:

lon:
purple組真的還有一個long long,所以樂怡說的long long應該是purple。

vibian:
妳的囡囡在家有沒有說國語?難不成hei hei 在學校已經全講廣東話了? miss lau 說hei hei好鐘意和樂怡"傾解",不知道他們是用什麼語言溝通的?

ethanmummy:
昨天我看見to to的眼有些腫,不知好返沒?希望他快點好。
之前to to會在門口等hei hei放學,一起走到地鐵站,那時我才知道to to很會講話,一路說不停,和在學校完全不一樣。
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

大家好!Aby係住新都城二期架,因為怕工人送返放時下大雨危險,所以今年搭校車.其實Aby之前已經喺寶盈讀咗一個下學期啦!又因為佢係大女,所以說話會多d,但佢係慢熱嘅人,剩係對住我哋先多野講,其他時間好少講.
通常放學我都會同佢講吓學校d野,有時攞d學校書本,WS,手工同相片敢,都會傾吓!不過,我都覺得Miss Chao教得幾好,Aby在家也可以將書集嘅課文全部背晒出來,我都冇特意教佢,所以我諗上課時一定係能夠吸引倒佢地自己留心.
P.S.大家晒相時不妨晒多D,回家可以問番仔仔囡囡有關相片嘅內容,可以認識其他同學,又可以加強佢地回憶同複述事情嘅能力.

請問你地會否參加多元智能開心互動坊嘅興趣班呢?知唔知好唔好架?

小熊媽咪:

梓淇係唔係眼訓所以下午較情緒化, 她現在下午仲有無午睡?睡幾耐, 晚上幾夜才睡呀?

kevin 就很夜睡, 約11:30pm.    

tszkipa,

其實我都有興趣, 不過 Kevin 通常在那段時間午睡, 所以仍在考慮是否參加.

lon 寫道:
小熊媽咪:

梓淇係唔係眼訓所以下午較情緒化, 她現在下午仲有無午睡?睡幾耐, 晚上幾夜才睡呀?

kevin 就很夜睡, 約11:30pm.    

梓淇都成10:30pm先瞓,下午放學後食完飯都瞓兩粒鐘架,跟住就落公園玩。
Kevin都幾夜瞓喎!朝早咪唔願起身!

lon 寫道:
tszkipa,

其實我都有興趣, 不過 Kevin 通常在那段時間午睡, 所以仍在考慮是否參加.

same here ... 果個時間瞓緊...

因為 Kevin 細個由姑奶湊, 姑奶屋企夜"訓", 所以 Kevin 習慣了夜"訓", 初初返屋企住和未返學時, 成12點幾先"訓, 我都好眼"訓", 後來慢慢提早"訓"覺的時間, 現在約10:30pm入房, 過一段時間才睡著, 希望遲D可以提早到約10:30pm睡覺啦!

tszkipa 寫道:
請問你地會否參加多元智能開心互動坊嘅興趣班呢?知唔知好唔好架?

I'm interested but to to needs to sleep in the afternoon.  still considering.

hei hei mummy, to to got bite last thursday.  his ear and left eye got swallow seriously. getting better now.

Ion, the 'long long' I mention is in purple class.

Any of you know when the Sport unifrom coming.  My maid told me no news yet.  very difficult to manage to wear 5 days shirt and pants.  I want to wash it in the middle of the week, but it won't dry in 1 day.

How about the Christmas party?  will we still arrange it?   
‹ 上一主題|下一主題