用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明 ...
樓主: ak46
go

小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明點   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

從正面思考來講,老師好有心,畢竟whatsapp好有可能用的是私人時間和私人精力。老師希望時時刻刻提點家長?

Jane1983 發表於 17-1-11 09:37
回覆 little_yolky 的帖子

張卷有100分,其實即係目標係100分,佢亞媽有咁既要求唔係唔得。但佢有無理解小 ...
我哋學校如果要張卷有100分, 理論上除咗聖經同數學有可能, 其他我諗唔到邊科係有可能。至於數學攞一百分, 都只不過係理論, 現實係機會好渺茫。
其實小朋友平時都咁叻, 俾咁既目標佢把鬼咩。聽阿女講........個靚媽都有打個小朋友的我同阿女講, 你默書唔合格連鬧都無俾我鬧, 你話你阿媽幾溫柔呢。

Bobo1210    發表於 17-1-11 12:56

IloveJJ 發表於 17-1-11 11:14
好奇想知:小五小六精英班,老師開既whatsapp group用來做乜?
好多升學階段,老師會用whatsapp同學生溝通,朋友教中學,中五中六會用whatsapp解答佢地既問題,係老師自己有心咁做
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

你可能係溫柔,但我一定係癲婆
不過我唔會好似老細咁,叫個女攞100分,唔得打佢。

little_yolky    發表於 17-1-11 12:37

ak46 發表於 17-1-10 09:26
考完試,但個Group D家長都唔肯分享下成績,唔明點解!

你小朋友學校有無公佈級排名呢?我仔學校在家長內聯網上會公佈小朋友每科每張卷的分數、級排名、SD等等,所以家長會知道小朋友在級的排位,亦無須到處問人。最好係小朋友的成績自己同自己比,有進步就是好事。

little_yolky 發表於 17-1-11 12:01
我哋學校如果要張卷有100分, 理論上除咗聖經同數學有可能, 其他我諗唔到邊科係有可能。至於數學攞一百分,  ...

家長要求100分,其實個小朋友的心理壓力都好大。就算可以做到,小朋友事事習慣一分都不能少,不是完美不接受,可能會影響佢第日的抗跌能力。不過再想深一層,其實也很視乎小朋友的性格,如果小朋友是懶散、沒有學習積極性和動力,對小朋友有要求可以激勵佢向上,但是對於本身已經是追求完美型的小朋友,就會造成過多壓力了

hoihoima 發表於 17-1-11 13:00
你小朋友學校有無公佈級排名呢?我仔學校在家長內聯網上會公佈小朋友每科每張卷的分數、級排名、SD等等,所 ...

SD 是standard deviation 嗎?我只係心諗不如學校講埋俾家長知,估唔到真有學校噤做。

MASAYA 發表於 17-1-11 12:19
好多升學階段,老師會用whatsapp同學生溝通,朋友教中學,中五中六會用whatsapp解答佢地既問題,係老師自己 ...

我哋學校有嗰網上學習平台,學生有問題可以喺上面發問,老師、同學都可以一齊參與討論,喺學生角度喺幾好,不過老師會好忙

hoihoima 發表於 17-1-11 13:18
家長要求100分,其實個小朋友的心理壓力都好大。就算可以做到,小朋友事事習慣一分都不能少,不是完美不接 ...
完全同意啊。我先生就是這樣的人,我小朋友已經是完美主義者,所以造成她們壓力很大。
不過,這次考試,爸爸因爲事忙,沒有插手,小朋友好開心,我好開心,簡直就是天光的感覺。
我昨晚問,媽媽這次沒見你吵著要我幫你擦精油(幫助熟睡和減壓)?她說,不用啊,我這次覺得好像放假,一點都不覺得在考試,我覺得考試時,我自己還在微笑呢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

group~唔係討論成績嘅地方

要傾,一定只限私下熟d嘅家長
就算係小一識叫friend d嗰班,都唔講成績嘅!
恐龍家

IloveJJ 發表於 17-1-11 11:14
好奇想知:小五小六精英班,老師開既whatsapp group用來做乜?

老師會發啲升中資訊,面試技巧,亦有影學校party相,旅行相,老師很用心。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

其实家长group主要係讓我们了解子女在校情況丶老师教学進度丶了解功课丶学校來緊的政策或温馨提示等等。就算精英班正常係冇人分享成绩,不想互相比較,把孩子作比较只会造成傷害。如果真系想知我会私下同相熟的家长倾。好似呢排揀中学d家长喺group更绝口不提,有d就私下打比我倾,因为group有咁多人,未必个个都相熟,成绩d咁私隐嘅野吾须要比晒咁多人知,知左吾了解家长個性的又吾知会点谂人,所以真系冇必要在group分享。

ak46 發表於 17-1-10 09:26
考完試,但個Group D家長都唔肯分享下成績,唔明點解!

我反而想知道點解你要知道我哋啲分。
唔通你對自己小朋友好冇信心?擔心佢比同學落後太多?

無錯, 為何要知人地成績?

恕我直言, 不喜勿插! 知人地分數去比較自己小朋友個level, 有d奇怪
要比較就同自己比, 個小朋友係叻就會做對哂份卷! 有錯就証明唔得!

我又係時常比人問考第幾, 總平均分幾多....成日要教個女有同學媽媽問你成績, 就要話唔記得, 好困擾

kkhon 發表於 17-1-11 18:47
其实家长group主要係讓我们了解子女在校情況丶老师教学進度丶了解功课丶学校來緊的政策或温馨提示等等。就 ...
弊!我仲响group入面提大家好多學校自行要睇埋小四成績, 叫大家注意添。仲提醒大家要記得有時間去定參觀學校, 因為怕會撞期, 仲提大家手冊寫好D, 因為有D學校自行時會睇............其他家長會唔會覺得我咁早準備, 好怪獸呢? 佢哋當時仲好似如夢初醒咁喎, 早知唔講啦。

200904  有你這個熱心家長是福氣。  發表於 17-1-13 09:10
YanKanMom  正常應覺得妳唔自私, 只是好心腸吧.  發表於 17-1-12 15:36

little_yolky 發表於 17-1-12 15:31
弊!我仲响group入面提大家好多學校自行要睇埋小四成績, 叫大家注意添。仲提醒大家要記得有時間去定參觀學 ...

事實可能係別的家長眼中,會覺得你似乎幾緊張架!
真係有些家長小六先去了解升中程序

little_yolky  下次都係唔講喇。  發表於 17-1-12 15:47

你傻豬喇,依家d家长一年比一年aggressive,点使你提吖。我校d一丶二年级家长已经好恐怖,会四出攞料啦,有d已经黎问我,但佢地吾会同同级share。

kkhon 發表於 17-1-12 15:42

你傻豬喇,依家d家长一年比一年aggressive,点使你提吖。我校d一丶二年级家长已 ...
佢哋仲好多即時reply....「乜唔係小五下學期至呈分咩?」.........「手冊都要睇?」..........好似連心儀學校個網頁都未入去睇過咁................下次都係唔講喇。

200904  手冊也要看?長知識了。謝謝  發表於 17-1-13 09:10
kkhon  要講上黎EK講  發表於 17-1-12 15:53

wan_sosin 發表於 17-1-12 15:41
事實可能係別的家長眼中,會覺得你似乎幾緊張架!
真係有些家長小六先去了解升中程序
...
小六先去了解,然後發現好多野唔夠時間,最後上網問人意見,結果依賴晒外人,咁咪仲衰
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題