用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中填表
樓主: JL0830
go

升中填表 [複製鏈接]

引用:請問甲部個隨機No.+同乙部個隨機No.+相同嗎

原帖由 Jocheng 於 16-04-19 發表
請問甲部個隨機No. 同乙部個隨機No. 相同嗎?如相同,甘如果個No.唔靚即甲部同乙部都無運行? ...
我想知道點樣為No唔靚?

little_yolky  天知地知教署知,但家長小朋友學校都唔知。  發表於 16-4-20 11:00

引用:Quote:原帖由+Jocheng+於+16-04-19+發表請

原帖由 moon.ng 於 16-04-19 發表
我想知道點樣為No唔靚?
排得越後越吾

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-04-19+發表我

原帖由 719117 於 16-04-19 發表
排得越後越吾
我聽人講沒分哦!都是隨機,B1沒分頭尾中,一起抽獎!

回覆:升中填表

學校有50個位但抽獎學生有100個咁1-50順利入咗間學校,51-100入唔到咁就係No唔靚了,我反而唔明NO是不是只派一次(甲、乙)?如果只派一次甲部已選唔到乙部也會派的差

hoyeef 發表於 16-4-19 21:21
1)  卷深平均分會低,標準差是會大(mean 60, sd 15). 90分 同 85分, 標準分不多.
2)  卷淺平均分會高,標準差是會小(mean 88, sd 2). 90分 同 85分, 標準分非常大.
有問題 :

從統計學上來說,滿分是 100 分的問卷,SD 很少會 2。若 SD 是 2,問卷本身是出得很差的。

若 MEAN 是 88,SD 是 2,在統計學常模分佈下:
假設學生人數是 140 人
少於 1人取得 81 分或以下
3   人取得 82 至 83 分
19 人取得 84 至 85 分
95 人取得 86 至 90 分
19 人取得 91 至 92 分
3   人取得 93 至 94 分
少於 1人取得 95 分或以上

64% 的人分數在 86 至 90 之間 (相差只有 4 分,很多人同分)
96% 的人分數在 84 至 92 之間 (相差只有 8 分)。
這份卷是太淺了,在統計學上來說,這份卷不能夠清楚分出不同能力的學生,因為太多人同分。

------------------------------------------------------

若 MEAN 是 60,SD 是 15,在統計學常模分佈下:
假設學生人數是 140 人
少於 1人取得 14 分或以下
3   人取得 15 至 29 分
19 人取得 30 至 44 分
95 人取得 45 至 75 分
19 人取得 76 至 90 分
3.X   人取得 91 至 100 分

64% 的人分數在 45 至 75 之間 (相差 30 分,少人同分)
96% 的人分數在 30 至 90 之間 (相差 60 分)。
這份卷不能說是深,在統計學上來說,這份卷能夠清楚分出不同能力的學生,能力高的學生很高分,能力低的學生很低分。

若是做統計的話,這份卷是出得十分好的,深淺十分適中。

------------------------------------------------------

所以,我個人定義深卷是

- 平均分低

- 分辦能力低 (能力高的學生不太懂得回答難的題目,只能和能力較低的學生一樣,只取得試卷基礎題目的分數。)

這情況下 SD 會相對低

引用:Quote:hoyeef+發表於+16-4-19+21:21+1)++卷

原帖由 憫父 於 16-04-20 發表

我只是舉例,沒有實際去看,但沒甚麽是不可能。

成績好的同學,不論是標準分或成績表上的都是好的。沒有意義。

是相對的,你的例說明卷深,標準差會大.
但你無意修正"卷深,標準差亦會小"這錯誤?·

hoyeef 發表於 16-4-20 09:17
是相對的,你的例說明卷深,標準差會大.
但你無意修正"卷深,標準差亦會小"這錯誤?·

謝謝你的提醒!

我會修正為:
「通常卷深,平均分低而標準差小時」

相信這樣修改會較客觀和正確。

Annie-78 發表於 16-4-19 23:55
學校有50個位但抽獎學生有100個咁1-50順利入咗間學校,51-100入唔到咁就係No唔靚了,我反而唔明NO是不是 ...
做人不能太悲觀啊!

你想想, 如果1-50已經入咗甲部, 咁你小朋友係51, 咪係乙一第一個抽囉。

引用:Quote:原帖由+rainful+於+16-04-18+發表回

原帖由 JJDBB 於 16-04-18 發表
三次排名,例如,第一次第八,第二次第六,第三次第五,那麼三次共排名第七,是否這樣?

...
應該我舉例錯了,應該咁講,三次加完除三來排名次。

little_yolky  唔係,唔係將三次加埋除三來排名。  發表於 16-4-20 12:02

引用:Quote:Annie-78+發表於+16-4-19+23:55+學校

原帖由 little_yolky 於 16-04-20 發表
做人不能太悲觀啊!

你想想, 如果1-50已經入咗甲部, 咁你小朋友係51, 咪係乙一第一個抽囉。
是這樣抽的嗎?排前面的抽先?我以為是好像六合彩那樣全部擺一起搞到哪個就哪個入!有點亂!

moon.ng 發表於 16-4-20 11:32
是這樣抽的嗎?排前面的抽先?我以為是好像六合彩那樣全部擺一起搞到哪個就哪個入!有點亂!

...
係每個小朋友隨機派一個編號, 然後依banding及編號順序抽, 所以B1細編號會先抽。

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-04-18+發表三次

原帖由 JJDBB 於 16-04-20 發表
應該我舉例錯了,應該咁講,三次加完除三來排名次。
原來我還是未清楚玩法已到尾聲了。

JJDBB 發表於 16-4-20 12:28

有另一個帖, 講有兩個小朋友A & B, 三次加埋除三, 係B小朋友較前, 但最後老師說A小朋友係排71, B小朋友係排78果個帖, 憫父解釋咗個原因。雖然睇完都唔明, 但就起碼知道有咁既可能性。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3250880&extra=page%3D1

好多媽咪都係,到第二名選校就有晒經驗,效果也好多了.

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-4-20+11:32+是這

原帖由 little_yolky 於 16-04-20 發表
係每個小朋友隨機派一個編號, 然後依banding及編號順序抽, 所以B1細編號會先抽。 ...
咁我想問係B1前號數抽到學校為止先到下一個,定係B1前號數抽唔到第一志願再排隊(只係在B1 group排)抽下一志願?

Himma0904 發表於 16-4-20 12:45
咁我想問係B1前號數抽到學校為止先到下一個,定係B1前號數抽唔到第一志願再排隊(只係在B1 group排)抽下一 ...
應該係抽唔到再排隊, 即所有b1抽晒第一志願, 所有唔中第一志願既, 就再排隊抽第二志願。

引用:Quote:原帖由+719117+於+16-04-19+發表排得

原帖由 moon.ng 於 16-04-19 發表
我聽人講沒分哦!都是隨機,B1沒分頭尾中,一起抽獎!
大家同banding(唔理學校同考試名次),同一志願揀同一間學校,人哋入到你入唔到,咁就知道Number唔靚!

little_yolky  好慘  發表於 16-4-20 13:29

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-4-20+12:3

原來唔止我一個唔明,太深了

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-20+發

原帖由 whywhywhywhy 於 16-04-20 發表
原來唔止我一個唔明,太深了
所以我只叫小女保持自己banding, 有得interview 就盡力,一切盡力無愧於自己嘅心,就好了。

‹ 上一主題|下一主題