用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全部game over
樓主: m_fu
go

全部game over [複製鏈接]

引用:阿Q啲諗,到你6月中奬時,你會慶幸今天無直

原帖由 melody228 於 15-12-22 發表
阿Q啲諗,到你6月中奬時,你會慶幸今天無直資offer,加油
我毎收一個reject 也是這樣想...

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+15-12-22+發表

原帖由 emilylaugg 於 15-12-22 發表
請問幾時寫信去waiting 的學校呢?
有些學校早開始call waitting, 就要早寫, 有些會去到五,六月先call, 再遲就開學前寄去, 都有成功例子,其中更有一綫私學。

回覆:m_fu 的帖子

my boy also no offer @ this moment.  but i tell him dun worry, 最終一定有書讀

wing.2bb    發表於 15-12-24 13:55

引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

原帖由 m_fu 於 15-12-22 發表

今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game  ...
I feel you..  i had the same experience last year while my daughter was at PN…… 加油,小二再插班可能有机!just don't give up. cheers!!

回覆:全部game over

都係果句 一係成手offer 一係一個都無 我有個朋友 已經4個offer 真道 男拔 黃錦 蔡繼 YW 3nd in 另外啲朋友仲灰緊

Vlone778 發表於 15-12-22 22:52
都係果句 一係成手offer 一係一個都無 我有個朋友 已經4個offer 真道 男拔 黃錦 蔡繼 YW 3nd in 另外啲朋友仲灰緊...

可否勸勸你那位有4個offer的朋友,早些放3個offer出來,給3個家庭一份最好的聖誕禮物。

同路人。有offer的只有5-10%,失落的是大多數啊!好多同路人陪你。

奇奇怪怪的社會⋯

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論,切勿作挑釁之言詞. 引發罵戰, 違規者會收警告牌/被禁言.  敬請留意!

個人有感: 此平台是給予各會員分享心得, 年年小一選校, 也會有會員感到失意及失落. 其他過來人及會員作出支持及鼓勵, 這才有動力走下去. 提醒亦很重要. 但切記要注意網落禮儀, 這個平台得以繼續有會員分享, 全有賴你們遵守這裡的版規.

我亦以過來人身份分享, 未到最後一刻, 音樂椅仍繼續, 我小朋友升小一時也玩晒三個階段, 去埋叩門. 之前報過一間直資. 但係 reject. 內心會有不開心. 但時間過去. 回望以前也是一種很好的體驗, 而家我小朋友已讀中學了.

樓主及各位失意的朋友們, 加油!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Charlotte_mom 發表於 15-12-22 10:40
我妹個仔都係,佢真係無咩所謂咁。算啦!試過就好,唔好太介懷,帶d小朋友係唔著緊/唔投入面試,唔等於讀書 ...
咩叫"條品仲有好長呢"

www  「條路仲有好長」  發表於 15-12-23 11:01

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-12-22+10:4

原帖由 bboo1 於 15-12-23 發表
咩叫"條品仲有好長呢"
我估版主係話「條路仲有好長」

引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

回覆:niclicma 的帖子

回覆:m_fu 的帖子

如果我係樓主我唔會同自己小朋友講呢啲,反而會同朋友或家人傾訴⋯⋯ 同佢講,除左打擊佢自信外,我諗唔到對一個小朋友有咩好處。

baobutong    發表於 15-12-23 11:50

回覆 wister 的帖子

我就是選擇了由大人來承受所有的失望和沮喪, 當然有向朋友及其他媽咪傾訴, 也很多謝她們的支持。 小朋友完全不知道結果, 問起的時候我只說還等緊。 始終最後都會有小一收, 哪怕是等到9月, 到時才說就是這間。

回覆 sauting0820 的帖子

train 發表於 15-12-23 11:55
回覆 wister 的帖子
我就是選擇了由大人來承受所有的失望和沮喪, 當然有向朋友及其他媽咪傾訴, 也很多謝她們的支持。 小朋友完全不知道結果, 問起的時候我只說還等緊。 始終最後都會有小一收, 哪怕是等到9月, 到時才說就是這間。 ...

每個孩子都是不同的,很難一概而言應不應該告訴孩子。有些孩子很善忘,快便忘記了interview了哪間學校,亦不介意讀哪一間學校;亦有些孩子較成熟,會知道Interview了哪間學校。還有,若小孩有同學考同一間學校,知道結果,便很難瞞著小孩。

若選擇告訴孩子,最好等自己心情較好的時候,要正面的告訴孩子,她/他已經做得好,不用失望,前面還有很多很好的學校等著她/他!

各位加油!

引用:五歲小朋友的心智,還未有能力挑選孰好孰壞

原帖由 baobutong 於 15-12-23 發表
五歲小朋友的心智,還未有能力挑選孰好孰壞,所謂的「盼望」和「失望」都是建基於父母的言論和表情,既然父 ...
正是!五歳小朋友哪會懂得説「我好失望呀!入唔到dbs 或dgs !」就算會,都只因阿爸阿媽整天把這些說話掛在咀邊.
我們作為父母的,在陪伴孩子考小一這些時間,好好認真看清楚和了解自己和孩子,這是我覺得最珍貴的

wing.2bb    發表於 15-12-24 13:57

引用:Quote:原帖由+baobutong+於+15-12-23+發表

‹ 上一主題|下一主題