用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇一問:點解要教快?
樓主: kayomama
go

好奇一問:點解要教快? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+shanshankakamum+於+15-12-12+

原帖由 shanshankakamum 於 15-12-12 發表

我諗係提升學生競爭力,早學一年早接觸,等學生多d ...
不如小-教中—, 咪得羅!

引用:Quote:原帖由+shanshankakamum+於+15-12-12

原帖由 skkeung 於 15-12-13 發表
不如小-教中—, 咪得羅!
有啲小一生啲英文, 玩下手好過form 1生, 真係唔講得笑

miffyumiffy 發表於 15-12-13 11:21
有啲小一生啲英文, 玩下手好過form 1生, 真係唔講得笑

呢樣我見識,個Band 2中中F5學生寫的英作不如英小P4。個中中F5學生 己係讀精英班。

引用:課程超前d,就吾到自學行得遠的小朋友,有d

原帖由 Jane1983 於 15-12-13 發表
課程超前d,就吾到自學行得遠的小朋友,有d真係超4,5年。

但就搞死跟吾到果批…… ...
exactly what I mean

Jane1983    發表於 15-12-13 15:10

引用:如果某一單元學校選用較深教材,因為有經驗

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-13 發表
如果某一單元學校選用較深教材,因為有經驗較會比「標準材料」更適合,我覺得ok
如果長期科科都教快,我盲 ...
我贊成, 我會選擇一啲高於平均水平學校, 去提升競爭能力之餘又唔會過份辛苦

上到中學因為要考DSE, 我會揀高水平學校

回覆:longlokma 的帖子

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-13+09:46+

原帖由 Yanamami 於 15-12-13 發表
普通官津一樣在二年級起,開始分精英班。那還好,起碼可以俾能力高的小朋友學快學深啲,大家對號入座,便冇乜所謂。最怕係一啲標榜活動教學、冇分精英班嘅學校,教快教深。

Yanamami  家長選校前宜做功夫~唔好為左个名而入。  發表於 15-12-13 12:50

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-12-13+發表

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-13 發表
選校之前, 唔係攪清楚間學校程度先選擇入讀架咩? 明知教得深又要揀, 入到去讀得辛苦, 錯配, 可以怪邊 ...

唔係個個家長都咁理性、咁勤力架!仲有好多係道聽塗說,一窩風去報名校。就好似我嘅鄰居咁,囡囡今年讀一條龍名津女校小二,雙職父母兼要輪班(支援應有限),又冇補習,朝朝唔夠瞓,見人多數頭dudu,冇乜自信⋯⋯ 真係唔知幾時捱到畢業

回覆:serinac 的帖子

以前我都好同意呢個講法,但其實我都諗緊小朋友同家長擔驚受怕,成日驚跌出精英班,其實又對小朋友好嗎?

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-13+發表本

原帖由 serinac 於 15-12-13 發表
普通官津一樣在二年級起,開始分精英班。那還好,起碼可以俾能力高的小朋友學快學深啲,大家對號入座,便冇 ...
二年级就睇到是否叻!
好大壓力, 比TSA 大很多! 為何無人去示威!

skkeung 發表於 15-12-13 15:12
二年级就睇到是否叻!
因為呢个係自己揀,正所謂食得咸魚抵得渴~示乜威呢?

引用:以前我都好同意呢個講法,但其實我都諗緊小

原帖由 janchan123 於 15-12-13 發表
以前我都好同意呢個講法,但其實我都諗緊小朋友同家長擔驚受怕,成日驚跌出精英班,其實又對小朋友好嗎?

...
呢個咪家長心態問題囉,有得選擇,但又患得患失!

引用:Quote:skkeung+發表於+15-12-13+15:12+二年

原帖由 Yanamami 於 15-12-13 發表
因為呢个係自己揀,正所謂食得咸魚抵得渴~示乜威呢?
明理! 又要舒服又唔想做, 又要多人工!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-13+發表本

原帖由 serinac 於 15-12-13 發表
普通官津一樣在二年級起,開始分精英班。那還好,起碼可以俾能力高的小朋友學快學深啲,大家對號入座,便冇 ...
活動教學、無話過教淺,係家長期望出現落差了

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+serinac+於+15-12-13+發表普

原帖由 skkeung 於 15-12-13 發表
二年级就睇到是否叻!
其實會操TSA的,又何止操TSA呢?睇怕咁著緊的,小一到小六都無輕鬆過。如果係家長選擇,一早了解清楚就自然大家happy。最弊學樓上話齋好多人為名氣選,選完又要呻,另一方面亦的確有家長無奈派入去,學校唔夠競爭力想上位,搵d細路黎攪,果d就慘

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+15-12-13+發表二

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-13 發表
其實會操TSA的,又何止操TSA呢?睇怕咁著緊的,小一到小六都無輕鬆過。如果係家長選擇,一早了解清楚就自然 ...
家長一般相信深深深, 唔理小朋友資質, 自己揀又怪TSA!

引用:以前我都好同意呢個講法,但其實我都諗緊小

原帖由 janchan123 於 15-12-13 發表

...
精英班對上游學生好,但中游學生壓力大,可能年年上落車,有D學校精英班用普教中,其他班用廣教中,年年轉台仲煩

AgapePa 發表於 15-12-13 18:07
精英班對上游學生好,但中游學生壓力大,可能年年上落車,有D學校精英班用普教中,其他班用廣教中,年年轉 ...

压力都係睇家長心态~我同学个仔讀愛蝶湾果间小学,五年班入精英班,包尾,阿仔唔开心,六年班唔讀精英班後好开心,阿爸阿媽接受,咪無压力囉。
又,我女学校有弟妹跟唔上,爸媽無好似兄姊讀得好時有禁高期望,只求升班,咪好d囉~

所以间学校谷唔谷,教唔教深教快,要睇家長点揀同会唔会adjust期望。

Jane1983 發表於 15-12-13 11:00
課程超前d,就吾到自學行得遠的小朋友,有d真係超4,5年。

但就搞死跟吾到果批…… ...
同意, 教快教深都係學校課程, 遲早都會學, 有能力學點解唔學d學校唔會教既野? 要限制自己跟教育局或學校定既課程內容? 真係覺得學校課程拖慢小朋友進度, 可以認真考慮下跳級, 不過要考慮埋心理狀況
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我見依家阿仔(P4) 中文都要做預習, 是prereading 的實行 (?), 我見佢有standard 的工作紙, 可能是書商出埋跟書的, 顯示很多學校都有用此招.  

不過老實說阿仔只當是另一份功課, 會不會令他一般的中文因而有進步, 我不知, 會不會有興趣去研習定中文, 我真心覺得不會,  所以所謂pre-reading, 在此情況/ 針對阿仔此類小朋友, 所發揮的作用是咩, 我不清楚.

我自己學習時亦好少會對課本preread,  反而在學習中, 對有不明或有好感的, 會"橫向"去睇更多有關的資料, 去立體化此topic.   也許是個人性格, 我較喜歡不停轉變及接觸新的資訊, preread 反而令我感覺在同一topic 花了太長時間, 會悶, , 所以"讀個博士之類" 需較 "深度" 鑽研同一topic 的, 現是自覺未有條件.  
‹ 上一主題|下一主題